Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

A főkapitány feljelent becsmérlés miatt - győri közgyűlés

Győr - Pálinger Katalin, a világklasszis kapus licit nélkül megveheti a 20 milliós építési telket az önkormányzattól. Nyolcadával nőtt a bűncselekmények száma tavaly. A főkapitány feljelenti az eltűnt Eva Rhodes testvérét.

18.37: Véget ért a közgyűlés nyílt ülése.

 

18.35: A testület elfogadta a Széchenyi tér felújításának európai uniós támogatásához szükséges hiánypótlási dokumentumokat. Németh Zoltán alpolgármester (Fidesz) elmondja: olyan dokumentumokról van szó, amely a pályázat benyújtásakor nem volt feltétel, így jogi értelemben nincs szó hiánypótlásról.

 

18.22: Újabb településfejlesztési döntés: elkezdődhet a rendezési terv módosítása a kekszgyárnál is, ami a fürdőváros része lehet. Schmidt Péter (MDF) felhozza, hogy ettől pár száz méterre áll az olajgyári fejlesztés, és jó lenne, ha a Szigetbe érkezők nem megrekedt fejlesztésekkel találkoznának.

 

18.20: A sárási javaslat végül nem kapta meg atöbbséget. Elkezdődhet viszont e rendezési terv módosítása a Frigyes-laktanyánál, amire többek között azért van szükség, hogy a Baross út és a Wesselényi utcánál ötágú körforgalom épülhessen - az egyik ág a felújítás alatt álló laktanya területére vezetne be.

 

18.00: Arról tárgyal a közgyűlés, elkezdődjön-e annak megvizsgálása, hogy a Sárási-dűlőben bevásárlóközpont épülhessen. A testület többsége az ivóvízbázis védelmére hivatkozva húzódozik.

 

17.43: A testület 193 millió forinttal felemelte a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. törzstőkéjét. Ebből 103 millió forint a játszótérfejlesztésekre, 70 millió temetőkorszerűsítésekre, 20 millió a buszvárók, szökőkutak, ivókutak felújítására kell.

 

17.41: A képviselők 26 igen és 2 tartózkodás szavazattal jóváhagyták, hogy Pálinger Katalin, az Audi-ETO kézilabdacsapat világklasszis kapusa licit nélkül, de piaci áron, 20,4 millió forintért vásárolhasson meg egy révfalui építési telket az önkormányzattól. Erre azért volt lehetőség, mert a közgyűlés tavaly ősszel módosította és kiegészítette a város vagyonrendeletét 2008. november 1-jei hatállyal.

 

A képviselők többek között úgy döntöttek: nem kell versenyeztetési eljárást lefolytatni a legfeljebb nettó 25 millió forint vagyonértékig a város részére országos, vagy nemzetközi hírnevet is jelentő közművelődési, tudományos, művészeti, sporttevékenység támogatása céljából a közgyűlés egyedi döntése alapján. Ez az első alkalom, hogy alkalmazzák a helyi jogszabály ezen pontját.

 

A gazdasági bizottság előterjesztése szerint Pálinger Katalin győri sportolóként kivívott országos és nemzetközi hírnevével, bravúros játékával és sportemberi magatartásával méltán szolgál rá, hogy a város így is támogassa. Eredményei közül kiemeli többek között olimpiai ezüstérmét (2000), világbajnoki ezüstjét és bronzát (2003 és 2005), Európa-bajnoki első és harmadik helyezéseit (2000, illetve 1998 és 2004), négy magyar bajnoki és három Magyar Kupa-győzelmét.

 

Az indítvány szerint a telek a szabályozási terv alapján falusias lakóövezetnek számít, ahová maximum hét méter magas, kétszintes, kétlakásos ház emelhető. A területen lakóépület helyett legfeljebb 400 négyzetméter összes hasznos alapterületű kiskereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó vagy szociális épület, szálláshely és benzinkút is építhető.

 

17.40: A közgyűlés elfogadta, milyen feltételekkel és szabályokkal osztja szét a 12 millió forintos egyházi és a 25 milliós civil keretet.

 

17.37: A képviselők Mészáros Andrásné Zilahi Tímeát választották a Gyirmótért Alapítvány kuratóriumi tagjának a lemondott Szabó Jenő KDNP-s képviselő helyébe.

 

17.36: A közgyűlés 2 millió forintos önrészt hagyott jóvá a könyvtári felzárkóztató pályázaton való részvételhez.

 

17.21: A közgyűlés április 1-jétől 8 százalékkal felemelte a közoktatási étkezési térítési díjakat.

 

17.20: A likócsi komposzttelep tavalyi működését tárgyalja a közgyűlés. Szabó József (MDF) kérdésére Kovács Barnabás, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondja: a telep tavaly 38 millió forintos veszteséggel működött. Ebből 22 milliót a szuperkomposzt ingyenes szétosztása jelentett a Kisalföld hűségkártyával rendelkezőknek, amit a termék megismertetése miatt tartottak szükségesnek. Simán átment ez a beszámoló is.

 

17.16: A levéltári beszámoló a téma. Németh Viktor (Fidesz) hosszasan fejtegeti az 1809-es győri csata körülményeit, és azt Napóleon mennyiben képviselte a szabadság, testvériség, egyenlőség eszméjét. Simon Róbert Balázs alpolgármester (Fidesz) nem hagyja ki, hogy a Kismegyernél vívott csatában a fiatal gróf Széchenyi István is részt vett, és szerencsésen megúszta. Egyhangúlag fogadja el a testület a beszámolót.

 

17.06: Folytatódik a közgyűlés.

 

16.45: Szabadfi folytatja: feljelentést tesz az egykori bőnyi állatmenhely eltűnt működtetője, Eva Rhodes testvére ellen, aki folyamatosan becsmérli a rendőrséget. Szerinte ebben az ügyben az elvárható gondossággal jártak el. A közgyűlés egyhangúlag elfogadja a rendőrségi beszámolót. Borkai Zsolt polgármester negyedóra szünetet rendel el.

 

16.41: Szabadfi Árpád belvárosi lakosként köszöni a rendőri jelenlét fokozását, amit - teszi hozzá - a felesége is érzékel.

 

16.39: Szabadfi Árpád megyei rendőrfőkapitány elmondja: az elmúlt egy évben 70 fővel nőtt a győri kapitányság létszáma. A következő időszakban további növelés várható.

 

16.28: A kapitány szerint a Kálóczy tér túl van dimezionálva. "Tudnék mondani helyeket a városban, ahol több bűncselekmény történik, mint ott" - tette hozzá.

 

16.27: Nyáron két rendőr-motorkerékpár lesz az utakon.

 

16.23: Horváth Csaba szerint a Győri Rendőrkapitányság elegendő rendőrrel rendelkezik. A város hét járőrkörzetre van osztva, és három-öt járőrpár mindig a közterületen van. 

 

16.12: Ottófi Rudolf alpolgármesternek (KDNP) az utóbbi időben feltűnt, hogy a Kisalföld Volán buszsofőrjei eglszen súlyos közlekedési szabálysértéseket követnek el.

 

15.55: Jó húsz perce többnyire városrészi panaszokat, észrevételeket, kérdéseket tesznek a képviselők, finom dicséretekkel fűszerezve. A rendőrkapitány hamarosan válaszra emelkedik.

 

15.35: Jó Győrben rendőrnek lenni - vallja meg a testületnek a kapitány.

 

15.28: Horváth Csaba a szigorúbb büntetéseknek is betudja, hogy idén egy halálos baleset történt Győrben és környékén, míg egy évvel ezelőtt ilyentájt már öt szerepelt rubrikában.

 

15.24: A kapitány megkérdezi, hogy kaptak-e a képviselők szombathelyi fejléccel közlekedési bírságot. Mindenki tagad. Egy gyakori panaszról külön is szó esik. Kiderül, hogy a Szabolcska utcában azért mér rendszeresen 30-as táblánál a rendőrség, mert a lakosság és a helyi képviselő kérte a trafffipaxozást. A Kisalföldben is van, akineka  45 km/órás száguldás 30 ezer forintjába került.

 

15.17: A kapitány kifejti, hogy a bűncselekmények száma Győrben csökkent (ezek szerint a Győr vonzáskörzetében nőtt).

 

15.13: Horváth Csaba elmondja, hogy felderítési mutatójuk az országban a második legjobb. Az első a Győrrel nem összehasonlítható Salgótarján és térsége. A gazdasági válság azonnal rányomta a bélyegét a bűncselekmények alakulására: nőtt a kis értékű betöréses lopások,a bolti lopások, az élelmiszer- és a fogyasztásicikk-lopások száma

 

15.08: A rendőrségi beszámolót tárgyalja a közgyűlés. Horváth Csaba városi rendőrkapitány beszámolójából kiderül, hogy nyolcadával több – összesen öt híján nyolcezer – bűncselekmény történt a Győri Rendőrkapitányság illetékességi területén 2008-ban, mint 2007-ben. A felderítési eredményesség 46,2 százalékról 48,7 százalékra, a kiemelt bűncselekmények esetében 22,3 százalékról 27,7 százalékra nőtt.

 

Minden tízből hét bűntett vagyon elleni volt, ami a kapitány szerint összefüggésben van a munkanélküliség növekedésével. A lopások, a betöréses és a biciklilopások száma enyhén emelkedett, az autólopásoké és -feltöréseké jelentősen csökkent. Gazdasági bűncselekményből 92, személy elleniből 62 százalékkal volt több tavaly a tavalyelőttinél – az előbbi 342, az utóbbi 339 esetet jelent. Orgazdaságból 29, rablásból 48, garázdaságból 82 volt az elmúlt évben.

 

A közlekedési adatok sokkal kedvezőbbek. Az utóbbi öt évben soha nem történt olyan kevés baleset Győrben és környékén, mint tavaly: 1397. Ez 29 százalékkal kevesebb az egy esztendővel korábbinál. Az anyagi káros baleseteknél 35, a sérüléseseknél 8, a súlyos sérüléseseknél 17, a könnyű sérüléseseknél 1, a halálosaknál 22 százalékos volt a visszaesés. A két jelzőlámpás körforgalomban a 2007-esnél jóval kevesebb, de még mindig sok karambolnál helyszíneltek a rendőrök: az Árkádnál 32-szer, a Fehérvári útinál 24-szer.

15.05: Megkezdődött a közgyűlés, a 36 képviselő kétharmada van jelen. Borkai Zsolt bejelenti, hogy plusz napirendi pontként tárgyalják többek között a Széchenyi tér felújításának európai uniós támogatásához szükséges hiánypótlási dokumentumok elfogadása. A hiánypótlási határidő holnap jár le.

Olvasóink írták

 • 10. Hitetlen 2009. március 20. 13:00
  „HÉÉÉÉ SZABADFI!!!!!!! Ne sértődj meg az igazságon. Tudja azt a Magyar ember, hogy fáj az igazság.
  Tedd a dolgod amiért a Győri polgárok egy része még bizalmat ad, de csak egy kevés része. Nézz körül a saját portálodon is és rá jössz, hogy a söprűt elő kellene venni a sarokból, és rendet rakni a portálon. Úgy az autópályán mint a városban. ( a tegnapi halálos baleset miatt kialakult kaotikus állapotok előidézője miatt, az autópálya muffti nem értő, (nem intézkedő) hozzá értése miatt ).És nem a 30-as tábláknál lesni orvul ,,vadászni" az elkeseredett emberek maradék pénzére, hanem az utak állapotának javítását sürgetni, úgy a városban mint városon kívül. ,,jó Győrben rendőrnek lenni" igen jó mert a munka az nulla és a lové meg oké, igaz zsoké.”
 • 9. xo16zy 2009. március 19. 20:24
  „Valaki mondja meg hogyan lehet támogatni az Összefogás c. lapot!”
 • 8. htamasss 2009. március 19. 20:03
  „A kapitanynak mar valami eredmenyt kellene felmutatni es nem feljelentgetni azt aki csak a testvere eltuneset szeretne tisztazni. Szabadfi nem csinalt semmit Bp-ten sem es sajnos itt sem!!!!”
 • 7. Cancer 2009. március 19. 19:53
  „Nyilvan Palingernek is ciganyok lesznek a szomszedai?Ki akar ciganyt szomszednak?Most oszinten
  .”
 • 6. Primax 2009. március 19. 19:52
  „A hiányzó 1/3 rész ugye nem veszi fel a mai napra eső fizetését ?
  Gondolom, ez - lenne - a minimum...”
 • 5. ASHER 2009. március 19. 18:15
  „az viszont rendkinul erdekes hogy ha zsaru kell surgosen valahova mert eppen lopnak,olnek,vernek akkor viszont
  kell varni minimum 3-orat mire odavetodik egy is "veletlenul az is"!!!!!”
 • 4. raffy2 2009. március 19. 18:15
  „én is most olvastam a cikket.”
 • 3. raffy2 2009. március 19. 18:11
  „a mi utcánkban is nyugodtan mérhetnének mindennap,mert nálunk is kint van a 30-as tábla,amit nagyon kevesen tartanak be.vajon itt miért nem mérnek sohasem?”
 • 2. nanemá 2009. március 19. 17:12
  „Ez most komoly, vagy valami kabaré? Olyan elégedettek a rendőreink,hogy még ők tesznek feljelentést becsmérlésért! Te jó ég! Hol élünk? Hiszen már lassan ki sem lehet lépni az utcára Győrben sem!!!Mind a fiataloknak, mind az időseknek félni kell a galerikbe tömörült setét bőrű bűnözőktől! Inkább a rendőrséget kellene feljelenteni, hogy nem képesek megvédeni az állampolgárait!”
 • 1. Tapmancs 2009. március 19. 17:07
  „A következő is megérne egy cikket, különösen mert Győrben történt:

  http://index.hu/belfold/2009/03/19/_kedves_cigany_/

  Már az önkormányzat is náczul? :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordszámú résztvevő a Kisfaludy Napokon

Győr-Moson-Sopron - Örvendetesen nagy számú jelentkezővel Győrött megkezdődött a Kisfaludy Napok… Tovább olvasom