Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

A fogszabályzó ''divatból'' is kötelező

Évente több száz rosszcsont fogacskát próbálnak a szakorvosok a fogszabályzóval a helyükre tenni.
Dr. Horváth Gabriella gyermekfogszakorvos lapunknak elmondta, részben a fogorvosok javasolják a problémás fogak rendbetételét, ám a rendelőbe a szüleikkel együtt érkező gyermekeket sem küldik el. A társadalombiztosító által finanszírozott ellátást a megyeszékhelyen két orvos végzi, ez maximálisan lefedi az igényeket.

Péntek Rebeka éjszakánként, naponta pedig minimum egy órát kénytelen hordani a „szájbéli ékszert". A kislány édesanyja javasolta az akciót: menjenek el fogorvoshoz, aki beutalót írt a gyermek-fogszabályozásra. Rebeka így havonta, kéthavonta jár kontrollra, tűri a rá váró megpróbáltatásokat. Nem másért, az egyenesen álló fogakért, amelyek végre talán helyükre kerülnek a szájában.

– Tavaly összesen 2000–2500 kis beteget láttunk el, évente körülbelül 500 új páciens jelentkezik – tájékoztatott dr. Horváth Gabriella gyermekfogszakorvos. – Erre vonatkozóan persze nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hisz havonta, kéthavonta visszavárjuk a kezelteket. Beszédes szám, hogy 2005-ben 1100 új készüléket írtunk fel, amelyet 85 százalékban támogat a tb. Egyetlen fogszabályzó ára – tartozékoktól függően – tízezer forint körüli összeg, így a szülő két-három ezer forintot fizet. Változtak az igények, tapasztalataink szerint a csálé, kusza fogsor helyett a gyerekek szép mosolya mindent megér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Zöld Demokraták ringbe szállnak

Győr mind a huszonegy körzetében önállóan indít önkormányzati képviselőjelöltet az októberi… Tovább olvasom