Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A fogadalomból épült kápolna mások öröme is

Tengernyi baj, betegség érte évekkel ezelőtt a családot, a nagybajcsi Simon Lászlóné ekkor fogadta meg: ha túlélik a nehézségeket, kápolnát építtet.

A kert végébe emelt imahely valóságos zarándokhellyé vált azóta, az erre járók közül sokan megállnak, itt imádkoznak.

A rendszerváltás utáni években meglehetősen furcsa kéréssel fordult a település polgármesteréhez Simon Lászlóné, aki úgy döntött, a kertjük végében összefutó két út kereszteződésébe imahelyet építtet. Elhatározásától még az engedélykérések sora sem tántorította el, úgy érezte, a kis kápolnával lesz teljes az élete.

– Betegségek sora sújtott bennünket, nagybeteg édesanyámat, a férjemet is én ápoltam – avatott be a kezdetekbe Simon Lászlóné. – Lehet, hogy már a rettenetes fáradtságtól egyszer olyan látomásom volt, amilyen soha többé. Nem képzelődtem, nem is álmodtam: egy hófehér lepelben megjelent előttem Mária, s akkor döntöttem úgy, ha rendeződik a sorsunk, kápolnát emeltetek a Szűzanyának.

A hét éve felszentelt kis barlangkápolnához sokan elzarándokolnak. Simon Lászlónét örömmel tölti el, hogy álmát megvalósíthatta. Fotó: B. A.
A hét éve felszentelt kis barlangkápolnához sokan elzarándokolnak. Simon Lászlónét örömmel tölti el, hogy álmát megvalósíthatta. Fotó: B. A.

Simon Lászlóné Jászberényben, az idős apácák pihenőhelyén látott hasonlót, de sokan nem hitték, hogy elképzelése egyszer valósággá válik.

– Sok kövünk megmaradt az építkezésből, csak tartogattam, gondoltam, jó lesz egyszer valamire – folytatta az idős, köztiszteletben álló asszony.

– A maradék kövekből készült az alap és az imahely egy része. Érdekesség, hogy ezt 2003-ban, Nagyboldogasszony ünnepén a kívánságomra Ladocsy Gáspár református püspök, a falu szülötte és Mátrai István kanonok úr szentelte fel. Örömöm, hogy itt tavasztól őszig mindig van a vázákban friss virág, sokszor ég a mécses is, úgyhogy a kápolna előtti kispadon nemcsak én, mások is megpihennek, imádkoznak.

A gyógyfüvekkel, természetes gyógymóddal foglalkozó asszony ma is tevékeny életet él: 78. évét meghazudtoló módon nyár elejétől ősz végéig gyalog vagy kerékpárjával járja a természetet, begyűjti és feldolgozza a gyógyfüveket. Könyvírásba kezdett, tudományát, tanult mesterségét, a recepteket szeretné megosztani másokkal is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a fürdőbérleteket

Győr - A városi önkormányzat ebben az évben is 200, a Rába Quelle fürdőbe érvényes bérlettel… Tovább olvasom