Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

A főépítész válasza az építkezésről

Mi épül? Egyelőre sajnos semmi. Sajnos, hiszen a győri egyetem egyik főbejáratával szemben elfogadhatatlan a környezet, a látvány. Lepusztult a leendő csomópontfejlesztés miatt megvásárolt, használaton kívüli ingatlan és az egykori gabonás telephely. Jelenleg ez Győr egyik legbalesetveszélyesebb csomópontja.

Nem történik semmi? De igen, mint a Győri Hírlevél 55.000 példányban megjelent – elvileg minden győri háztartásba eljutó – 2000. január 20-i száma a városépítési iroda közleményében hírül adta, a malmos telek új tulajdonosa kérte a rendezési terv módosítását a sarok 40 százalékos, a Rónay Jácint utca szemben lévő oldalához hasonló magasságú beépíthetősége érdekében.

Mivel egyetlen, a szándékot kétségbe vonó észrevétel sem érkezett, a közlemény után megindult a tervezés. Bizony jó sokáig tartott. Bodrossy Attila Ybl-díjas építész beépítési javaslata gyorsabban elkészült, de az ötágú csomópont terve csak sokadik nekifutásra lett olyan, hogy az egyetem jelenlegi és távlati igényei, a leendő szigeti–révfalusi híd miatti változások, a városépítészeti és gazdaságossági szempontok egyaránt érvényesülnek.

Így már össze lehetett állítani a rendezésiterv-módosítás véleményezési dokumentációját, melyet 2002. december elején rendre megkapott az építési törvényben előírtak szerint 117 címzett; szakmai és érdek-képviseleti szervezetek, hogy észrevételeiket megtegyék. Az észrevételek érkeznek, hamarosan elkészül a terv következő, javított változata, melynek célja – szintén az építési törvénynek megfelelő sorrendben – a város lakóival való véleményeztetés. Az érdekegyeztetés szokás szerint kétféle módon történik, a tervet 30 napon át kifüggesztjük a városháza előcsarnokában és bemutatjuk lakossági fórumon is. Reméljük, sikerül majd közösen – az eddigi három után – olyan változatot kitalálni, mely alapján az egyetemi bejárattal szemben, az új csomópont túloldalán is elegáns házak fognak állni.

Ennek a rendezési tervezési folyamatnak is, mint mindegyiknek, a legfontosabb feladata az érdekegyeztetés, olyan szépet és jót kell tervezni, ami a város javát szolgálja, és amit az érintetteknek legalább a többsége lehetőleg el is fogad. A sok érintett miatt ez a „jogi út", melyet az építési törvény határoz meg, bizony sok lépésből áll, aki nem mindennap ezzel foglalkozik, talán nehezen igazodik el rajta még akkor is, ha a Győri Hírlevél 2000. évi számaiban, Építési KRESZ címen kézhez kapta az erről szóló részletes tájékoztatót.

Sokat tudnak segíteni a törvénytudók, törvényhozók, ha ezen az – minden jogállamban bonyolult – úton való eligazodásban segítenek, hiszen ők a különböző közgyűlések, ülések napirendjeihez külön is kézhez kapott anyagokból pontosan ismerik ezeket az eljárási rendeket. Ha ez mégsem sikerül, akkor természetesen szívesen állunk mi is rendelkezésre, akár egy sajtótájékoztatón is.

Kapcsolódó cikk:

Mi épül itt Révfaluban? (2003-01-09) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi épül itt Révfaluban?

Győr-Révfaluban egy ablaktalan, már félig lebontott aprócska helyiség volt a színhelye tegnap annak… Tovább olvasom