Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

A fizika napja a Krúdyban

Győr - A Krúdy középiskola hagyományos, pénteken már negyedik alkalommal megrendezett fizika napi bemutató sorozatán a tűz tanulmányozását, bemutatását tűzték célul a szervezők.
Az iskola aulája erre a napra egyetlen kísérleti műhellyé alakult át. A támogatók részvételével zajlott reggeli, ünnepélyes és látványos megnyitót követően a diákok elfoglalták helyeiket „standjaikon": ki-ki a maga választotta fizikai, fizikai-kémiai, sőt biológiai jelenséget mutatta be az érdeklődőknek, szakavatott módon, kifogástalan modorban. A hőtani jelenségek és következményeik tanulmányozása – ahogy Mészáros Péter fizikatanár érdeklődésünkre elmondta – a terem egyik sarkában a flambírozott ételek készítésével kezdődött, és a híres tűzesetek bemutatásától kezdve az atomenergia felhasználásán át kiterjedt a fehérjék hő hatására bekövetkező kicsapódásáig. A történelmi, földrajzi, kémiai, biológiai összefüggések sem maradtak tehát rejtve a diákok és az érdeklődők előtt. A fizika napja a Krúdyban nem a szakbarbárság, hanem az ismeretanyag szintetizálásának jegyében zajlott.

– A természettudományos tárgyak ismeretanyagának szintetizálása fontos, szintetizálni azonban csak azt lehet, ami részenként már a rendelkezésünkre áll – jegyezte meg Mészáros Péter a kérdésre, vajon gondoltak-e a legújabb oktatáspolitikai elgondolások párhuzamos demonstrációjára is a bemutatókkal.


– Egy perc múlva kezdődik a vulkánkitörés – hallatszott időközben a hangosbemondón, és máris nagy csődület támadt a mesterséges vulkán közelében. A bemutatót tartó tanulók szárazjeget töltöttek a kráterbe – ettől az vészjóslóan füstölögni kezdett – majd a „lávaképződéshez" málnaszörpöt borítottak fölébe. A villámgyorsan kitörő piros láva egy része ahogy kell, azonnal meg is szilárdult a kráter oldalán...

– A bemutatott kísérletek nagy része az iskolai tananyagban szerepel – tudtuk meg Mészáros Pétertől – a tanulók leleménye, a csoportmunka során előtörő kreativitása azonban sok új ötlettel színesítheti a tanári repertoárt is. A szárazjég viselkedését bemutató csoport például szappanbuborék fújására „hasznosította" a tapasztalható fizikai jelenséget.

Nem lehet véletlen, hogy a Krúdy Fizika napjának az elmúlt négy esztendőben jó híre lett. Kora délutánig a városból és más településekből 21 látogató csoport regisztráltatta magát az aulában, de legalább ugyanennyien regisztráció nélkül járták végig a bemutatók helyszíneit.

Olvasóink írták

  • 1. Koksza 2009. február 01. 15:44
    „Szerintem nagyon jó volt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkácsy jön, lát, győz...?

Győr - A műgyűjtő, v. Pákh Imre jelenlétében jelentették be most már hivatalosan is, hogy április… Tovább olvasom