Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

A fizetős egészség már politika

Győr - „Nem egy népszavazási kérdés alapján vagyok felelős azért, hogy a Petz-kórház működőképes maradjon" – mondta a Kisalföldnek adott interjújában Szakács Imre.
A fideszes megyei elnök azután nyilatkozott, hogy a szocialisták a közgyűlésen szembesítették pártja politikájával – az egészség nem eladó –, szemben azzal, hogy Győrben fizetős műtétek bevezetését tervezik.

Mikola István tudja?

– Micsodát?

– Győrben a megyei önkormányzat profitérdekeltségű kft.-t hoz létre, hogy az általa fenntartott Petz-kórházban soron kívül megműthessék azokat, akik az OEP helyett kifizetik az operáció árát.

– Nem tartozok feléje beszámolási kötelezettséggel.

– Az azért meglepte, hogy ebből ekkora politikai vihar lett a megyei közgyűlésben?

– Abszolút. Bár éreztem, a szocialisták mindenáron azt akarják kommunikálni, hogy a fideszes, KDNP-s vezetésű önkormányzat privatizálni készül a kórházat. De erről szó nincs. A kórház nagyon nehéz helyzetben van: idén augusztusban közel százmillióval kevesebbet kapott az OEP-től, mint tavaly ilyenkor. Több mint harminc százalékkal csökkent az ellátható beteglétszám is, ami óriási feszültséget szül. Annál rosszabb ugyanis nincs, mint ha az orvos és a kórházi személyzet a nyolcórás munkaidőből két-három órán keresztül ül és nem tud mit csinálni, holott tudja, a betegek várnak a műtétekre.

– Belátom, de akkor miért nem a kórház csinálta meg ezt a kft.-t? Elkerülhető lett volna a politikai perpatvar.


– Tény, a kórház kezdeményezte, s nem a megyei önkormányzatnak jutott eszébe. Úgy láttuk azonban, hogy kevesebb feszültséget szül a beteg-orvos-kórház konstellációban, ha nem a kórház hozza létre a kft.-t, hanem a fenntartó önkormányzat, melynek feladata az OEP-finanszírozás keretein belül az egészségügyi ellátás biztosítása. Az átláthatóság és a teljes nyilvánosság nagyon fontos szempont: a kórháznak közzé kell tennie a várólistákat, s garantálni, hogy ezek nem lesznek megkerülhetők. Ugyanez a nyilvánosság kell hogy vonatkozzon a fizetős műtétekre is: havonta igenis közzé lehet tenni, mennyi ilyen műtét volt, milyen bevételt hoztak...

– Ez logikus, s az is, hogy a kórháznak és a megyének túl sok lehetősége nincs, meg kell csinálni. De akkor miért léptek vissza az utolsó pillanatban a gombnyomás előtt, s mondták azt, szavazzunk inkább a következő ülésen?


– A politikai vita miatt. Látszott, hogy a szocialisták a szokásos taktika szerint járnak el: műbalhét akarnak olyan témákban, melyek nagy nyilvánosságra számíthatnak. Ugyanezt látjuk Győrben és Sopronban is.

– Én úgy láttam, inkább a kínálkozó magas labdát csapták el. Elég volt elővenni a Kálmán László féle népszavazáskérdést arról, hogy az önkormányzatok maguk dönthessenek a kórházi feladatok ellátásáról.


– Ez engem nem érdekelhet, ugyanis nem egy népszavazási kérdés alapján vagyok felelős azért, hogy a kórház működőképes maradjon. A Fidesz országos választmánya ráadásul elfogadott egy határozatot, amely a jobboldali vezetésű önkormányzatoknak irányt szab. Ennek lényege, hogy ha egy költségvetési intézményt gazdasági társasággá alakítanak át, akkor azt csak úgy lehet, ha az száz százalékban önkormányzati tulajdonban marad. A kft.-t a megye alapítja, s nem a kórház tevékenységét vállalja át, hanem betegirányító gazdasági társaságként működik. Kár túldimenzionálni.

– Akkor egy hónap múlva megszavazzák?


– Csak a szocialistákon múlik.


Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hosszú élet titka és felelőssége

Győr - Dr. Iván László pszichiáter, gerontológus egész életművének kutatási eredményeit osztotta meg… Tovább olvasom