Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

A fiú társai nevében is bocsánatot kér

Mint hétfő és hétfői lapszámunkban foglalkoztunk vele, a Győri Rendőrkapitányság lopás és kegyeletsértés megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a ménfőcsanaki temetőben elkövetett sírgyalázás ügyében, ahol három kiskamasz hetvenhét korpuszt feszített le a síremlékekről.
A tettesek kilétére a helyi körzeti megbízottnak köszönhetően a lehető leghamarabb fény derült. Az eredmény a falubelieket is alaposan megdöbbentette: a rendőrség eddigi megállapítása szerint a Krisztust ábrázoló fémszobrokat egy fiatalkorú fiú két gyermekkorú társával feszegette le és vitte el. A kamaszokat azóta kihallgatták.

A gyermekek védelme és az ártatlanság vélelme

Dr. Szakálné Doktor Éva, a ménfőcsanaki Petőfi Sándor ÁMK igazgatója a jelenleg hatályos titoktartásra hivatkozik, másrészt az idejáró, több mint 400 kis- és nagyobb diák védelmét tartja elsődlegesnek.
– Nem szeretném, ha az eset alapján bárki is a többi gyereket sározná be – szögezte le az igazgató. – A rendőrségi vizsgálat lezárásáig az ártatlanság vélelme egyébként is mindenkit megillet, a tantestület egyhangúlag azon a véleményen van, hogy retorzió senkit nem érhet. A hétfői szülői értekezleten mindenesetre témaként szerepelt a sírrongálás – a szülők végighallgatták, amit az üggyel kapcsolatosan tudni lehet.

Az egyik gyermekkorú fiú hozzátartozója szerint a gyereket a másik két fiú keverte bajba, ő csak biciklizni indult, a temetői sírgyalázásban azonban sem őrként, sem elkövetőként nem vett részt. A másik fiú elmondása szerint már rájuk sötétedett, amikor a temető felé vették az irányt. Harmadik társuk valóban lemaradt tőlük, ő csupán tudott arról, hogy mire készülnek. Pali (nevezzük így) nem gondolta, hogy a társa komolyan gondolja, hogy a sírokról lefeszegeti a fémkrisztusokat. Arról azonban tudott, hogy a barátja színesfémként akart túladni a cuccon, mert számítógépes játékra kellett a pénz. Az első öt kereszt lefeszítését látta, a többit nem várta meg, inkább hazament. Ám társa később megjelent egy hátizsákért, amiben másnap a rendőrök megtalálták a fémkrisztusokat.

Úgy tudni, barátok voltak, mert együtt játszottak, délutánonként együtt bicikliztek. Arra azonban senki sem gondolt, hogy így ér véget a barátságuk. A három gyerek közül kettő tegnap már volt iskolában, a harmadikról nincs hír. A fiúk egyike lapunkon keresztül kér bocsánatot mindenkitől, akit tettükkel megbántottak.

Ménfőcsanakon mindenesetre nincs ember, aki ne hallott volna a sírrongálásról – a hozzátartozókat mélyen megviselték a történtek.

Összefogást remél az atya

– A keresztény ember hitét megsebezték – vélekedett Bartók Ferenc atya. – Itt nem egy villanyoszlopot döntöttek ki vagy fotókat téptek szét, hanem korpuszokat feszítettek le. Arra törekszem, hogy ezeket a sírokat minél előbb helyreállítsuk és egy közös szentmise keretében megszenteljük. A Krisztus-hitet erősebbnek tartom mindennél, ami – tapasztalatom szerint – a jó szándékú embereket összehozza a bajban. Bízom benne, hogy lesznek olyan felajánlók, akik segédkeznek a síremlékek helyreállításában.

Hozzátartozók jelentkezését várják

A kegyeletsértés magánindítványos előterjesztése és az okozott anyagi kár megállapítása miatt a Győri Rendőrkapitányság vizsgálati osztályán (Győr, Zrínyi u. 54., telefon: 520-074 és 520-075) várják a sírrongálással érintett valamennyi hozzátartozó jelentkezését.
A sértettek ma 14–20 óráig a ménfőcsanaki részönkormányzatnál (Győzelem u. 33.) és a plébániahivatalban (Csanaki u. 1.) is bejelentést tehetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb útfelújítás torlódással

A nyári torlódásokat idéző állapotok alakulhatnak ki a győri Szent István úton hétfőn kezdődött… Tovább olvasom