Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

A Fidesz visszahívná Szabót, Kállai vizsgálatot indít

Győr - A Fidesz lemondásra szólította fel kedden Szabó János volt agrárminisztert a közigazgatási bizottság külsős tagsági posztjáról múlt héten tett „felháborító" nyilatkozata miatt. A politikustól az MDF is elhatárolódik. A kisebbségi ombudsman vizsgálatot indít az ügyben.
A győri közgyűlés csütörtökön tárgyalja a Magyar Gárdával kapcsolatos álláspont kialakításáról szóló indítványt. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az előterjesztéssel múlt szerdán a közigazgatási bizottság is foglalkozott. Az ülésen Szabó János volt kisgazda agrárminiszter, a testület külsős tagja annak „cigánybűnözéssel szembeni" visszatartó ereje miatt üdvözölte a Magyar Gárdát, és hozzátette: amit a lakosság nagy többsége felhalmoz, azt a kisebbség jogtalanul fogyasztja.

A Fidesz győri elnöksége kedden közleményben szólította fel a politikust, „korábbi MDF-es országgyűlési képviselőjelöltet", hogy azonnali hatállyal mondjon le a közigazgatási bizottságban betöltött posztjáról.

A Fidesz győri elnökségének keddi közleményében a lemondásra való felszólítás és a visszahívás kilátásba helyezése indokaként az szerepel: Szabó János, a 2006-os országgyűlési választáson MDF-es színekben indult képviselőjelölt mélyen felháborító és elfogadhatatlan nyilatkozatot tett a közigazgatási bizottság legutóbbi ülésén.

A volt agrárminiszter „szélsőséges kijelentéseitől, a cigánysággal és a Magyar Gárdával kapcsolatos megnyilvánulásaitól" a Magyar Demokrata Fórum győri szervezete és elnöksége ugyancsak elhatárolódott kedden. A dokumentumban az is szerepel: az MDF semmilyen politikai kapcsolatot nem tart fenn vele, nem delegálta őt önkormányzati bizottságba, és semmiféle felelősséget nem vállal megnyilatkozásaiért. Ahogy korábban megírtuk, a politikus a győri 2. számú választókörzetben MDF-színekben, de párton kívüliként indult 2006-ban.

A Kisalföld megkereste Szabó Jánost, aki azonban lapunknak nem kívánt reagálni sem a Fidesz, sem az MDF nyilatkozatára. Az ATV kedd esti politikai műsorában kérdésre válaszolva azonban kijelentette: – Miért mondanék le? Ha lemondanék, beismerném, hogy elkövettem azt, amit nem követtem el.

Az ügy újabb fejleménye, hogy a kisebbségi ombudsman vizsgálatot indít a volt kisgazda agrárminiszternek a Kisalföld keddi számában olvasható, a Magyar Gárdára és a cigány kisebbségre vonatkozó kijelentésével kapcsolatban. Ezt maga Kállai Ernő közölte az MTI-vel kedden.

Kállai Ernő azt mondta: megkapták az ülés hivatalos, tartalmi jegyzőkönyvét, és vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, Szabó János kijelentése milyen összefüggésben hangzott el, ugyanis ha közhatalmi kérdések vitája során, és nem magánvéleményként fogalmazta meg, akkor jogi lépéseket kell indítani az ügyben. A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa üdvözölte, hogy a pártok elhatárolódtak Szabó János kijelentésétől.

Egyben sajnálatosnak tartja azt, hogy a sajtóban is megjelent idézetek egy közfeladatot ellátó, jogász végzettségű, tapasztalt politikus szájából hangzottak el.

Kállai Ernő emlékeztetett, hogy felhívására múlt év végén valamennyi közjogi méltóság és pártvezető elhatárolódott a Magyar Gárdától és az azt körülvevő kirekesztő megnyilatkozásoktól.

Olvasóink írták

 • 5. Az eszem megáll 2008. január 23. 14:01
  „... ugyanis csak az derül ki a cikkekből, hogy az újságíró és még száz más ember szerint mennyire csúnya, az, amit ez a szerencsétlen Szabó mondott. Az viszont nem, hogy MIT mondott? Milyen bűnesetek hány százalékáról beszélt?

  Emlékezetes, hogy Szabó úr előtt Horn Gyula pendítette meg a témát, még kormányfőként. Őszerinte akkor a börtönben ülők 60-70 százaléka volt roma. Kuncze Gábor, akkori belügyminiszter cáfolta a főnökét (de százalékot nem mondott). Ezek szerint Szabó úr Horn Gyula nyomában jár, a sajtó pedig Kuncze nyomában. Mi pedig a sajátunkban, továbbra is homályban tartva...”
 • 4. Fernando Torres 2008. január 23. 13:19
  „Én most olvastam először ilyen,értelmes, és valós, reális véleményt az egész cigánykérdésről!ebben csak tények és megállapítások vannak!köszönjük Szabó Úr,hogy sokunk véleményét formálta meg ezzel!az átlagember így nem tudja elmondani a problémáját!”
 • 3. kapic 2008. január 23. 12:24
  „azt a lassan 2 millio cigányt vajon ki tartja el??????a magyar aki gürizik.......no comment”
 • 2. Ágoston 2008. január 23. 11:57
  „Tisztelettel kérdezem mi nem igaz abból az állításból, hogy
  "amit a lakosság nagy többsége felhalmoz, azt a kissebség jogtalanul fogyasztja"?”
 • 1. viktória 2008. január 23. 11:22
  „"A Fidesz visszahívná Szabót....."
  Hívják vissza!- mi az akadálya?
  Miért kell ehhez Szabó János lemondása?
  Ill. javasolják visszahívását annak a testületnek, amelyik megválasztotta.Csakhogy a cél az, hogy hülyíteni az embereket,miközben szerintem egy egyszerű ügyrend álltal szabályozott kérdésről van szó.
  Ha tévedek, és rosszul ismerem az eljárás menetét, akkor már most elnézést kérek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhárom évet kapott Győrben egy gyilkos

Győr–Tatabánya - Tizenhárom év börtönbüntetésre ítélt tegnap a Győri Ítélőtábla egy tatabányai… Tovább olvasom