Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

A Fidesz nem támogatja Borkai holding-elképzelését

Győr - A Fidesz képviselői nem támogatják Borkai Zsolt tervét az önkormányzati cégek összevonására. A polgármester kitart elképzelése mellett.

A győri közgyűlés tulajdonosi bizottsága kedd esti ülésén hat igen és egy tartózkodás mellett úgy foglalt állást, hogy nem támogatja az önkormányzat tulajdonában, illetve résztulajdonában lévő gazdasági társaságok összevonását holdingba vagy más gazdasági társaságba – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Horváth László, a bizottság fideszes elnöke, a Fidesz–KDNP frakciószövetség vezetőhelyettese. Megjegyezte, hogy egyedül a KDNP-s Sík Sándor tartózkodott. A grémium tagjai egyhangúlag voksoltak arra a pontra, amelyben elutasítottak az érintett cégek teljes vagy részleges privatizációjára irányuló mindenfajta kísérletet. A politikus beszámolt arról is, hogy a Fidesz 15 önkormányzati képviselője ugyancsak ellenzi a holdingalakítást.

Borkai Zsolt, a választáson Fidesz–KDNP-s támogatással indult polgármester a Kisalföld tegnapi számában jelentette be: a közgyűlés december 6-i ülésére terjeszti be javaslatát a cégek összevonásáról. Emellett egyébként egyértelműen kizárta a privatizáció lehetőségét.

Horváth László sajtótájékoztatóján hangot adott azon véleményének, hogy „akik holdingot szeretnének, azok a privatizáció első lépcsőjét akarják megtenni". Hangsúlyozta: a Fidesznek központilag is deklarált véleménye, hogy elutasítja az állami és az önkormányzati cégek magánosítását. A bizottsági elnök feltette a kérdést: elhihető-e a polgármesternek, hogy nem akar privatizálni, amikor a KDNP győri szervezete sajtómegnyilatkozásaiban és programjában az önkormányzati cégek privatizációja mellett áll, s a program egyik készítője a KDNP-s Ottófi Rudolf alpolgármester, a polgármester első helyettese?

Horváth László bírálta Borkai Zsoltnak az ominózus interjúban elhangzott érveit is. Szerinte nem az összevonás után, hanem előtte kell átvilágítani a cégeket. Jelezte: nem ért egyet azzal sem, hogy a debreceni holdingot tekintsék „non plus ultrának".

Horváth László magyarázatként elmondta: a debreceni holding nyeresége tavaly 1,1 milliárd forint volt, annyi, mint a Győri Hőszolgáltató (Győrhő) Kft.-nek egyedül. Mindezt úgy, hogy a cívisváros távhődíjai sokkal magasabbak a győrinél: egy ottani 128 légköbméteres lakás éves fűtés- és melegvíz-számlája 195 ezer forintot tesz ki, míg Győrben csak 147 ezret. Hozzátette: a Győrhő nyeresége debreceni távhőárakkal 1,2 milliárd forinttal lett volna magasabb tavaly. A bizottsági elnök hozzáfűzte, hogy a győri hulladékszállítási díjak is olcsóbbak a debrecenieknél.

A politikus bejelentette: kezdeményezésére a városi cégek vezetőivel már egyeztetés is lezajlott arról, hogyan tudnának együttműködni önállóságuk megtartásával. Így például 2008. április 30-tól a meglévő ügyfélszolgálati irodákban bármely szolgáltató ügyei intézhetők lesznek, a belvárosban vagy az Árkád üzletközpontban fórumhelyszínt hoznak létre, ahol a lakosság észrevételeket, javaslatokat tehet. Szó van arról is, hogy a társaságok együttes erővel lépnek fel a villamosenergia- és az üzemanyagpiacon.

Borkai Zsolt a sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva a Kisalföldnek kijelentette: a közgyűlés elé terjeszti a győri cégek összevonásának tervezetét és nem mérlegeli, hogy esetleg leszavazzák, mert meggyőződése szerint az összevonás gazdaságosabb és átláthatóbb működést eredményez. Hozzátette: a Fidesz-frakció nem tájékoztatta arról, hogy elutasítja a holdingot, de bízik abban, hogy a város érdekét szem előtt tartó képviselőkben szövetségesre talál. Ennek érdekében már jövő héten egyeztetni kíván a Fidesz-frakcióval.

A polgármester kijelentette: gerjesztett hangulatkeltésnek tartja a privatizáció belekeverését az ügybe, holott erről szó sincs. Kérdésünkre, hogy a nyugodtabb hónapok után újabb pengeváltások lesznek-e közte és a Fidesz-frakció között, kijelentette: a véleménykülönbségek mindig feszültségnek látszanak.


Képviselők a cégeknél

Számos önkormányzati képviselő található azon győri önkormányzati tulajdonban, résztulajdonban lévő cégek testületeiben, amelyeket a polgármesteri elképzelés szerint összevonnának. Győri Hőszolgáltató Kft., felügyelőbizottság (fb): Somogyi Tivadar (Fidesz), Kovács Tamás (Fidesz). Győri Kommunális Szolgáltató Kft., fb: Fűke Géza (Fidesz), Herkely Ákos (KDNP). Inszol Zrt., fb: Horváth Vilmos (Fidesz), Németh Viktor (Fidesz), Borsi Róbert (Fidesz). Győri Innovációs és Marketing Centrum Kft., fb: Dézsi Csaba András (Fidesz), Sík Sándor (KDNP). Pannon-Víz zrt., fb: Horváth László (Fidesz), Eredics Imre (MSZP). Az fb-k elnökének és tagjának havi bruttó 92 ezer, illetve 80.500 forint jár.

Olvasóink írták

  • 2. győri polgár 2007. november 08. 11:45
    „Túl sok még az egymásnak ellentmondó érv, ami azt is jelentheti,hogy komolyabban senki sem foglalkozott még azzal a hatással ami a cégek összevonása után jelentkezhet. Tény viszont az, hogy hatástanulmányok nincsenek csak ötletek, viszont van privatizációra mutató lehetőség, és egy vezérigazgatói szék.Helyesnek tartom a Fidesz álláspontját!”
  • 1. Batistuta 2007. november 08. 11:26
    „Horváth László, a tulajdonosi bizottság fideszes elnöke szerint a holdingba szervezés az első lépcső a privatizáció felé. Ezt kifejthetné egy kicsit bővebben is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

'Leült' a győri éjszakai élet?

Győr - Egyre kevesebbet szórakoznak a győri fiatalok: míg néhány éve heti három napon tartottak… Tovább olvasom