Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

A fesztiválok korát éljük

Győr-Moson-Sopron - A fesztiválok korát éljük: míg korábban évente két-három nagyvárosi rendezvénysorozatot illetett ez a megnevezés, most csak a hétvégén négy fesztivált tartottak a megyében. Mindegyiknek más a profilja, egy közös bennük: az idegenforgalom fellendítésére hívták őket életre.
Kezdjük azzal, amelyik debütál: a győri Arrabona-fesztivállal. A Négy Évszak nyári „alfesztiválja" erőpróba a szervezőknek, akiket nem vett pártfogásába az időjárás. Csurák Erzsébet, a fesztiváliroda igazgatója elmondta: több koncertet is elmosott az eső, köztük a spanyolországi ütősökét. A napsütéses péntek és szombat viszont sokat ígért, megtelt emberrel a Móricz Zsigmond rakpart, ami kétszerese a Széchenyi térnek.

A kajárpéci Sokoró Fesztivál főzőversenyén az ízek beszéltek mestereik helyett. A lángossütés Tarjániné Farkas Katalinnak, Tóth Viktóriának, Horváthné Tóth Évának és Farkas Árpádnénak is adott munkát.
A kajárpéci Sokoró Fesztivál főzőversenyén az ízek beszéltek mestereik helyett. A lángossütés Tarjániné Farkas Katalinnak, Tóth Viktóriának, Horváthné Tóth Évának és Farkas Árpádnénak is adott munkát.


A fesztivál profilja természetesen rokon valamelyest a korábbi Győri Nyáréval: a hagyományőrzés és a világzene egyaránt helyet kap, a határon belüli és azon túli folklór mellett megjelenik a borkultúra, s még a népi esküvői szokások tára is terítéken van. Két koncert kivételével az összes rendezvény ingyenes, ahol kértek belépőt, ott 2100 forintot kellett fizetni. A költségvetést még majdnem olyan nehéz megbecsülni, mint a látogatottságot, utóbbit már azért is, mert először rendezik ezt a fesztivált, s még csak a felénél tartunk. De körülbelül húszmillió forintban lehet a kiadás és azt már tudjuk, hogy csak szombaton mintegy tízezer ember fordult meg a Mosoni-Duna partján.

Profiljánál fogva nyilván szerényebb, viszont sokak által igen várt rendezvény Sopronban a Liszt Fesztivál. Ezt hat esztendeje rendezik, de az ötlet már negyedszázada megfogalmazódott Sopron zenészeinek, zeneszeretőinek s vezetésének a fejében. S hogy a városhoz ezer szállal kötődő művésznek méltó emléket állítsanak, hét-nyolc éve a Liszt Ferenc Kulturális Egyesület és egy éppen akkor tartott zongorakurzus szervezői életre hívták az idén július 18-tól 31-ig tartó programot. A célközönség Sopron és a környéke komolyzene-kedvelő közönsége, de a szervezők reménykednek abban, hogy mind távolabb, s a határainkon túl is ismertté válik a rendezvény neve.

– Azt szeretnék, hogy számos más jelzői mellett Sopronra mint fesztiválvárosra is gondoljanak a turisták. Terveink szerint kora tavasztól őszig zajlanak majd a Liszttel kapcsolatos rendezvények a térségben a jövő évtől, és bár tudjuk, hatalmas a konkurencia, a visszajelzések bizakodásra adnak okot. A fesztiválra eladott jegyek száma 1000 és ma már nem kérdés, hogy igény van az effajta programokra – tudtuk meg Kóczán Péter fesztiváltitkártól.

A Liszt Fesztiválra egyébként a belépők 2500–4000 forintba kerülnek, a kísérőrendezvényként meghirdetett tárlat díjmentesen látogatható. A program költségvetése 10 millió forint.

Ezután, még mindig a megye nyugati felében maradva említjük meg a hegykői Tízforrás Fesztivált. Ezen a néven tavaly óta szerepel a nyári rendezvények sorában, elődje a 2004-ben indult Hegykői Művészeti Fesztivál volt. A dallamosabb névhez új arculat is társult, s persze programok sokasága. A forrás szó utal a tiszta, eredeti művészetre, a tíz jelezheti a rendezvénysorozat napjainak számát, a fesztivál ugyanis július 11–20. között éppen tíz napon át tart. Felsorolni is nehéz az eseményeket, a hajnali madárlestől a kiállításon és a humoron át a komoly- és könnyűzenei koncertekig számtalan program szerepel a palettán.

– Az idegenforgalom fellendítésére hívtuk életre a rendezvényt, hiszen a helyiek szórakoztatása mellett a célunk az, hogy Hegykő neve mindinkább benne legyen az emberek tudatában, ha nyaralni, kirándulni indulnak. A törekvéseinket siker koronázza, hiszen a fesztivál idején növekszik a vendégek száma a településen.

A mintegy 4–5 ezer látogatónak élvezhető, igényes programot kínálunk és noha az időjárás hat a vendégek számára, nem visszük tornaterembe, falak közé a rendezvényt. Nem hajt minket a nyereség, ez az önkormányzat vállalkozása, amire mintegy 5 millió forintot fordítunk. Az árak barátiak, számos program ingyenes, a legdrágább belépő 2400 forint, ami a Ghymes koncertjére szól – tudtuk meg dr. Jakab Zsolt főszervezőtől.

Ezzel a fesztivállal kicsit talán rokon a nyolcadik Bakonyaljai Vigasságok, ha másban nem, hát abban a tekintetben, hogy az összefogott falvak saját településük nevét szeretnék megismertetni a puszta falunapnál jóval többre született rendezvényen keresztül. De találóbb a hasonlat, ha mindezt Kapolccsal vetjük össze, ahol szintén több falu rendez önálló „alfesztiválokat", míg kifelé közös néven és imázzsal jelennek meg. Mert négy falu egymástól független ünnepéről van itt szó: a legnagyszabásúbb talán a tényői, ezt követi Ravazd, Kajárpéc, majd Lovászpatona fesztiválja. A kéthetes programsorozat összesen körülbelül 10 ezer embert vonz, ebből például a ravazdi Őrhegy Fesztiválnak másfél millió forint a költségvetése – tudtuk meg Hartyándi Jenőtől, a Mediawave művészeti igazgatójától.

A négy falu profilja nagyon hasonló, vagyis nemigen találunk tűzijátékot és bűvészeket a programban, annál több a tehetségkutató szándék a szervezőkben. Ravazdon például most egy háromnapos blues workshopot tartanak, s számos híres zenész érkezik a visegrádi országokból, de olyan távoli kultúrák földjéről is, mint Marokkó. A legtöbb rendezvény nem fizetős, de egy koncertet itt is elmosott az eső, mivel ha valami közös a legkülönbözőbb fesztiválokban is, hogy az időjáráson állhat vagy bukhat a sikerük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a vízbe fúlt fiú holttestét

A búvárok kihúzták a holttestét annak fiatalembernek, aki szombaton délután eltűnt az Öttevény és… Tovább olvasom