Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

A fesztivál nem vonzotta a turistákat

Nyolcvan program, néhol koordinációs zavarok, százezer látogató, világsztár- talanság – hosszan lehetne sorolni még, mi jellemezte az idei Győri Nyár fesztivált, melyet a szervezők és a városháza összességében sikeresnek ítéltek.
Minőséget adni, értéket közvetíteni, és közben szórakoztatni – mondta Csurák Erzsébet tegnap azon a tájékoztatón, ahol az idei, 39. Győri Nyár fesztivált értékelték a szervezők és a városháza képviselői.

A célok ebben az évben sem változtak, és úgy tűnik, a helybeliek vevők voltak a zenés programokra éppen úgy, mint a színházi estékre, képzőművészeti tárlatokra. Bár a Magyar Táncfesztiválon akadt érdeklődés hiányában elmaradt előadás, zömében sokan mentek el a programokra. A jegybevétel ugyan mintegy négyszázezer forinttal elmaradt a tavalyi 6,4 milliótól, de a pályázatok és támogatók segítségével mégis 22 millió forintos bevételt hozott az idei nyár.

Megküzdöttek a foci EB-vel

A kiadások összesen – beszámítva a társintézetek forrásait is – 35 millió forintra rúgtak. A fesztiváliroda vezetője elmondta, hogy különösen a természet erőivel és a labdarúgó Európa-bajnoksággal kellett megküzdeniük. Az előbbi miatt a Ghymes együttes és a Győri Balett nagyon várt közös fellépése maradt el, míg az utóbbi miatt érezhetően kevesebben mentek a szabadtéri ingyenes programokra. Ezekből egyébként pontosan harminc volt idén.

Többen jelezték a fesztiválirodának, hogy hiányolják igazi világsztár jelenlétét a Győri Nyáron. – Tény, hogy nem volt idén sem nagy név – mondta Csurák Erzsébet –, viszont az is, hogy az ehhez szükséges anyagi források híján hiába tudnánk megszervezni, soha nem jön világsztár a programokra.

Befednék a múzeum udvarát

A szervezők úgy ítélik meg, hogy az egyik helyszín, a felújítás előtt álló zsinagóga már nem mindig alkalmas színvonalas koncertek megrendezésére, s mivel jövőre a jubileumi 40. Győri Nyár következik, mindenképpen kell egy új hely. Ez talán a Xántus János Múzeum udvara lehet, ha sikerül nyárra befedni. Ez a helyszín közel van a fesztivál leglátogatottabb területéhez, a színpaddal és lelátóval idén is komfortossá varázsolt Széchenyi térhez.

Kritika idén is a székek miatt érte leginkább a szervezőket. A kis támlás ülőalkalmatosságok egy idő után kényelmetlenekké válnak, és akadt, amikor kevés is volt belőlük. A Kisalföld kérdésére, hogy színpadon politizáló művészeket szándékosan hívtak-e meg, Csurák Erzsébet kifejtette: a művészet soha nem politizál, és a Győri Nyáron ez eddig sem volt szokás; a Kormorán koncertjén elhangzottak kizárólag az együttest minősítik.

Titkos tárgyalások új intézményekről

Balogh József, Győr polgármestere is értékelte a fesztivált. Szerinte a koordinációs hibák miatt néhány rendezvény sikere elmaradt a várttól, de a rendezvény, amely leginkább a győrieknek és a környéken élőknek szól, sikeres volt. Ahogy mondta: a korlátozott céloknak megfelelő volt az eredmény. Itt valószínűleg a pénzügyi háttérre gondolt. (Ehhez kapcsolódóan jegyezte meg Schmidt Péter alpolgármester, hogy jövőre a szponzoroknak csak egy kicsi nullával kellene megtoldani támogatásuk összegét. Idén az Audi Hungaria Motor Kft. és az OTP nyújtott nagyobb, milliós támogatást. – A szerk.) A polgármester kifejtette még, hogy célszerű lenne a Győri Nyárt augusztus végéig meghosszabbítani.

Fontos Győrnek a kulturális programok sokasága, ezért a városban éppen tegnap és tegnapelőtt tárgyalások folytak újabb kulturális intézmények létrehozásáról. (Ezek lapunk meg nem erősített információi szerint nem a tánchoz kapcsolódnak, és nem is egy közös egyeztető fórumot jelentenek majd a sok fesztiválszervező és fesztivál között. A tárgyalásokat egyelőre titkosan kezelik a városházán, azokról nem adnak információt.)

Mikor kap százmilliót a fesztivál?

Balogh József a Kisalföld kérdéseire reagálva elmondta, a Magyar Táncfesztivál sajtótájékoztatóján Eredics Imre alpolgármester által megígért 100 millió forintos tánctámogatás a jövőre vonatkozott, és elsősorban a Győr, Európa kulturális fővárosa pályázattal függ össze.
Hogy mennyi pénzből gazdálkodhat majd mondjuk jövőre a jubileumi Győri Nyár vagy két év múlva a Magyar Táncfesztivál? Pontos választ nem kaptunk, azt azonban igen, hogy többől, mint idén.

A polgármester egyébként a Kisalföldben tegnap megjelent Elmaradhat a Terményáldás ünnepe című cikkre reagálva elmondta: a város emelte a támogatást 280 ezer forintról 350 ezerre, és ezt ő el is utaltatja, de nem szeretnék az agrártárca szerepét felvállalni egy nagyon is mezőgazdasági rendezvényben. Schmidt Péter ehhez hozzátette: az egyházak is szerepet vállalhatnának a költségekben, hiszen ökumenikus szertartás során áldják meg a föld terményeit.

Érdekes kiegészítője volt az értékelésnek Jungi Csaba, a Klastrom Hotel ügyvezető igazgatójának, Győr volt alpolgármesterének hozzászólása. Kifejtette, hogy a turisták szerették a programokat, de nem ezért jöttek a városba. A rendelkezésre álló pénzből nem is lehetne jobban propagálni Győrt és a rendezvényeket, de egy városmarketing-centrum több pénzzel ezt a feladatot is el tudná látni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmaradhat a Terményáldás ünnepe

Győrött a Széchenyi téren már tizenkét éve ökumenikus szertartás keretében áldják meg a nyár végén a… Tovább olvasom