Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A festészet legjobbjai

Pápa - Vasárnapig tekinthető meg a Somogyi József Galériában (Fő tér 21.) az a kiállítás, amely a XX. századi magyar festészet legjobbjait vonultatja fel Csontvárytól Szőnyi Istvánig.

A miskolci Herman Ottó Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből kapta kölcsön a pápai Somogyi Galéria egy tárlat erejéig azokat a magyar alkotásokat, amelyek 1900 és 1950 között születtek. A kiállítás képzelt keretét két európai hírű festő, Csontváry Kosztka Tivadar és Szőnyi István adja.

Az előbbi „Öreg halász" című képével már a világ számos részén hirdette zsenijét, azt a sajátos világot, amit a patikusból „nőtt" festőművész megteremtett. Az utóbbi pedig – aki két alkotással (Delelő, Domboldal) szerepel Pápán – minden ecsetvonásával, teljes életművével meghatározta a kortárs piktúrát. A sokszínű kínálatban – többek között – a szentendrei „iskolák" alkotói (például Barcsay Jenő, Anna Margit, Ámos Imre, Czóbel Béla) mellett szép számmal szerepelnek a XX. századi magyar képzőművészet „magányos" alkotói (például Márffy Ödön, Scheiber Hugó, Tihanyi Lajos) és a nagy mesterek (például Rudnay Gyula, Ferenczy Károly, Csók István) is. A március 2-ig nyitva tartó kiállítás anyagát (65 alkotás) naponta 10–12 és 14–18 óráig tekinthetik meg a látogatók. További információ és felvilágosítás a (89) 313-905-ös telefonszámon kérhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alternatív költségvetés a vitára

Győr - Módosító javaslatcsomagot terjeszt a mai győri közgyűlés elé a költségvetés tárgyalásakor az… Tovább olvasom