Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A férfiak előnnyel indulnak az állásinterjún?

Minél magasabb képzettséget igényel egy állás, annál nagyobb a férfiak előnye, egyetemi végzettség esetén a férfiak önéletrajzait 60 százalékkal többször nézik meg, mint a nőkét – derül ki a workania.hu felméréséből.

A WH Consulting Kft. azt tapasztalja, hogy a legtöbb cég nem tud tekintettel lenni a két fronton is helytállni próbáló nőkre.

A workania.hu állásportál azt mérte fel nemrégiben, hogy az adatbázisában szereplő több tízezer álláskereső önéletrajzait milyen gyakran nézik meg a munkáltatók.

Az iskolázottságot tekintve kiderült, hogy alapfokú végzettséget igénylő munka esetén még nincs különbség a két nem esélyei között, segédmunkáért például közel azonos eséllyel indulnak a női és a férfi pályázók. A vállalati hierarchián felfelé haladva a magasabb pozíciójú állásokért azonban az erősebbik nem nagyobb előnnyel indul. Azokra az állásokra leadott önéletrajzok közül, amelyekre az egyetemi diploma a feltétel, a férfiakét mintegy 60 százalékkal többször nézik meg, mint a nőkét.

Nem lepődtek meg a kutatás eredményén a lapunk által megkérdezett munkaerő-közvetítők.

"Tapasztalataink alapján elsősorban a közép- és felsővezetői pozíciók betöltésénél beszélhetünk a férfiak előnyéről. Ezen állásokban ugyanis – többek között a tapasztalatok megszerzése miatt – szükséges egy adott életkor elérése, amely a nőknél sok esetben egybeesik a gyermekvállalással, illetve a kiskorú gyermek nevelésével. A piaci nyomás miatt a cégek jelentős része nem tud tekintettel lenni a két fronton is helytállni próbáló hölgyekre, ezért választ férfi jelölteket az említett státusokra" – nyilatkozta Gubicza Gábor, a WH Consulting Kft. területi értékesítési vezetője.

A Pannon-Work Személyzeti Szolgáltató Zrt. területi vezetője szerint is nehéz a hölgyeknek elhelyezkedni, főleg gyerekszülés előtt és kisgyerekkel. Sok nő bele sem írja az önéletrajzába, hogy gyereke van, azért, hogy behívják az állásinterjúra – mondta Nyikosné Kovács Melinda. Hozzátette: ha egy nő eljut a személyes beszélgetésig, ott sokkal jobban kell teljesítenie, mint férfi vetélytársának.

Bár a kutatás szerint a nőknek nehezebb az elhelyezkedés, ezt a nehézséget a megyei munkanélküliségi adatok nem tükrözik. Győr-Moson-Sopronban 2011 első három hónapjában a munka nélküli férfiak voltak többen, arányuk januárban 52,4, februárban 52,3, márciusban pedig 50,6 százalék volt – ismertette az adatokat a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja. Annak ellenére, hogy áprilisban fordult a kocka, s azóta folyamatosan csökken a férfiak aránya (április: 47,4, május: 45,5, június: 44,4 százalék), ebből nem lehet semmilyen következtetést levonni. A változás valószínűleg az elmúlt hónapokban elindult fém- és járműipari nagyberuházásoknak köszönhető, ezek az iparágak ugyanis elsősorban a férfimunkaerőt „szívják fel".

Kara Ákos, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság alelnöke a témával kapcsolatban elmondta: a jól irányított felnőttképzés, a munkaerő-piaci elvárásoknak megfelelő átképzés növelheti az elhelyezkedési esélyeket, ez segíthet bizonyos célcsoportokat, többek között a nőknek is megoldást jelenthet.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűnyírók a zaj(tűrés)határon?

Pécsett és Balatonfüreden vasárnaponként tilos zajt keltve dolgozni a kertben – például füvet… Tovább olvasom