Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A fenyők már megérkeztek

A megyei városokba a napokban érkeztek meg a fenyők, több helyen – így Győrben is – szerdán árulják portékáikat az árusok. A kínálat teljes, most még minden fajtából van elég, a kérdés csak az, mennyiért. Körképünkből kiderül, városonként különböző árat szabnak az eladók.

A fenyőárusok a hét végére várják az első rohamot, addig van idő fagyoskodni – és olvasni is akár.
A megyei városok közül Győrben a legdrágább a fenyő, s úgy tűnik, a települések méretével arányosan olcsóbbá válnak a portékák is. A lucfenyő méterét Győrben ezer forintért, Sopronban 600–700-ért, Mosonmagyaróváron 450 forintért árulják; az ezüsté 2100–2500–4000 forint között mozog helyszíntől függően.

Tíz százalék lealkudható

„ Csak a norvég importfenyő érkezik december első napjaiban, a magyar árut mindig december 10. körül kapjuk" – állítják a győri árusok, akik szerint semmi különös nincs abban, hogy idén december második hetétől kínálják portékáikat. Egyébként is csak a hét végétől számítanak a vásárlók rohamára, akik valószínűleg a legolcsóbb lucot keresik majd. Csakhogy a helyzet változatlan: idén is lucból lesz hiány. Az okot egy mondatban elmondják: „beteg az állomány". Az igényeket kielégítendő többet rendeltek a normand, az ezüst-, a duglász-, a colorado- és a pilsapofajtákból. Ezek persze mind jóval drágábbak a lucnál, de – állítják – jobbak is. Nézzük az árakat: Győrben a lucfenyő méterenként ezer forintba kerül, az ezüst-, a normand, a colorado- és a pilsapofajtákat 4000 forint/méter áron kínálják.

A szerb luc 2500 forint, a duglász 1500 méterenként. A vevők rohamában még bátran reménykedő árusok legfeljebb tíz százalékot hajlandók engedni az árból most, azt azonban nem állítják, hogy két hét múlva is ilyen bátrak lesznek.

Sopronban a jövő héttől veszik a fákat

Sopronban széles a fenyőválaszték: a luc a legolcsóbb, már 600–700 forintos méteráron kapható, az ezüstöt 2000–2200, a duglászt 1200–1500 forint/méter áron kínálják az árusok. A hosszú tűlevelű feketefenyő 1000-ért vár gazdára. Manapság népszerű a jegenyefenyő is, méterenként 2400–2500 forintba kerül. Titka, hogy ez a legtartósabb, nem hullik a levele, ráadásul nem is szúr annyira, mint az ezüst. Városszerte több helyszínen megvehetjük a fát, akár a piacon járunk, akár a plazánál. Beszerezhetjük a Deák téren, a múzeumkertben, de a sportcentrum oldalánál is. A nagy Tesco parkolójában ma kezdik az árusítást.

A Lajta partján bőséges a kínálat

Mosonmagyaróváron a város különböző pontjain árulják már a fenyőfákat. A választék bőséges, a kereslet a következő másfél hétben lesz a legnagyobb. A Gabona utcai elárusítóhelyen négyféle fenyőből választhatnak az ünnepre készülődők. Hagyományos luc-, erdei-, ezüst- és normand fenyők minden mennyiségben kaphatók. A rövid levelű fák 450 forintba, a hosszúak 700-ba kerülnek méterenként. Az ezüstfenyő métere 2100, a normandé 3500 forintba kerül. Jelenleg ötszáz fa áll a vásárlók rendelkezésére, ebből közel száz a lucfenyő. A fák utánpótlása is megoldott, szükség esetén a fogyóban lévő fenyők helyett tudnak hozni újakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beperelnék a győri polgármestert

Ha minden így marad – márpedig úgy tűnik, mindkét fél ragaszkodik az igazához –, akkor… Tovább olvasom