Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 04. 02. csütörtök - Áron

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Győr hírei, győri hírek > A fenékküszöb mentette meg a Szigetközt

A fenékküszöb mentette meg a Szigetközt

„Reménykeltőnek tartom a Kisalföld népi kezdeményezését, a szigetköziek emlékeznek: a végső pusztulástól a dunakiliti fenékküszöb mentette meg az élővilágot. A mostani kormányt elég erősnek, határozottnak és józan szemléletűnek tartom ahhoz, hogy megoldja Bős–Nagymaros problémakörét" – mondta Nemcsók János volt dunai kormánybiztos.

kisalfold.hu - 2012.07.09. 10:33
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
„Két tényt szeretnék leszögezni: a dunakiliti fenékküszöb építése megakadályozta Szigetköz pusztulását – ezt életművem egyikének tekintem. A másik hasznos dolognak tartom, hogy kormánybiztosságom idején a szlovákokkal írásban rögzítettük: a korábbi 200 köbméter dupláját engedik Dunacsúnynál. A kanyargós ágak medre azonban gyakran magasabban van, mint az Öreg-Dunáé: emiatt vízszintemelésre csak több vízzel vagy duzzasztással van mód" – kezdte Nemcsók János.

Nemcsók János
Nemcsók János


„Minden olyan megoldást üdvözölnék, ami duzzasztás nélkül a vízutánpótlást biztosítja, de én ilyet még mindig nem látok. Örömmel hallom viszont, hogy helyi civil szervezet szakemberek segítségével talált olyan műszaki megoldást, ami a Szigetköz vízpótlását biztosítaná. Tiszta szívemből mondom, üdvözlöm és gratulálok nekik. A szigetköziek is emlékeznek, hogy a végső pusztulástól a dunakiliti fenékküszöb mentette meg az élővilágot" – folytatta a volt dunai kormánybiztos. „Nagyon reménykeltőnek, pozitívnak tartom a Kisalföld népi kezdeményezését: a Győr-Moson-Sopron megyében élők sokkal reálisabban látják a helyzetet, mint a fővárosi prédikátorok. Azt kívánom, ne hagyják eltántorítani magukat a terveiktől akkor sem, ha néhány önjelölt, nem odavalósi, hozzá nem értő ember tiltakozni kezd. Az akkori országgyűlési képviselők 90, a mostaniak 60 százalékának fogalma nincs, hogy mit jelent a vízlépcsőrendszer. Engem valósággal kiebrudaltak a szocialista pártból, mert szakszerűen döntöttem, s nem politikai szempontból."

„Akik arra lettek kijelölve, hogy ne legyen megegyezés a szlovákokkal, azok lelkük mélyén tudják, mit tettek. Ismert, hogy melyik oldalon állok, így az én szavam pikáns és hiteles: a mostani kormányt elég erősnek, határozottnak és józan szemléletűnek tartom ahhoz, hogy megoldja Bős–Nagymaros problémakörét. Kétharmados többségét arra kell felhasználnia, hogy megkérdezze az országtól: a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve szakértői döntések szülessenek, és azt a civilek véleményezzék, vagy tovább játsszák azt a játékot, hogy a hozzá nem értő civilek döntenek és a kormány véleményez? A Fideszt elég erősnek érzem ahhoz, hogy kormányozzon, határozzon és döntsön" – mondta Nemcsók János.

A Kisalföld megkereste Székely Lászlót, aki 1998 és 2002 között volt dunai kormánybiztos: ő népi kezdeményezésünk kapcsán nem kívánt véleményt formálni.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...