Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A fémes jövő a legígéretesebb

A fiataloknak fontos, hogy munkahelyük segítse továbbképzésüket, a diplomásoknak állást ajánló cégek fő szempontja, hogy a pályakezdők betanítása olcsó legyen. A munkaadók és az egyetemisták kedden állásbörzén igyekeztek egymásra találni.

A szakirányának megfelelő, a lakhelyéhez közeli állást szeretne és a legjobban annak örülne, ha kisebb, fejlesztéssel foglalkozó csoportban dolgozhatna, alternatív hajtású járművekkel foglalkozhatna. Pup Dániel járműgépésznek tanul, ezért válogathat az állások között. Fő szempontja összecseng a többi megkérdezett hallgatóéval: kezdő bérként 250 ezer bruttóra vágynak és arra, hogy leendő munkaadójuk továbbképzésüket, nyelvtanulásukat támogassa. Szabó Lóránt is tudja, hogy pályakezdőként terhelhetőségét próbára teszik, cserébe annyit szeretne, hogy előrelépését – anyagilag, elismertséggel is – biztosítsák, ha eléri a tőle elvárt teljesítményt. Egyetért vele Trencsényi Tibor, de a kontrollingra, vállalati elemzésre szakosodott fiatal alig talált ajánlatot a tegnapi regionális állásbörzén, pedig a Széchenyi-egyetem aulájában harminc cég képviseltette magát.

A Széchenyi-egyetem aulájában harminc cég képviseltette magát. Fotó: Krizsán Csaba
A Széchenyi-egyetem aulájában harminc cég képviseltette magát. Fotó: Krizsán Csaba

Tapasztalatát megerősítette egy állásportál vezetője. Kiss Tamás szerint csak a mérnököknek van könnyű dolguk az álláskeresésnél. Belőlük viszont nincs elég, ezért a cégek már az ilyen szakokra beiratkozottakat megkeresik ajánlataikkal. Egy francia tulajdonú cég képviselői viszont kereskedelmi, logisztikai feladatokra bármilyen felsőfokú végzettséggel rendelkezőket kerestek. Náluk a vezetői rátermettség és a jó kommunikációs készség a fontos a nyelvtudás mellett. A másoddiploma-szerzési terveknek nem örül cégük, mert náluk a munka teljes embert kíván, de belső képzéseket, előrejutási lehetőséget biztosítanak.

A Borsodi Műhely Kft. olyanokat vesz fel szívesen, akik a cégnél töltötték gyakorlati idejüket, mert így betanításuk olcsó. A magyar vállalkozást az állásbörzén képviselő Horváth Szabolcs úgy véli, a 200 ezer forint feletti kezdő fizetés túlzó, mert az első évben nem hoz hasznot a frissdiplomás munkája és felügyeletre szorul, mégis megadják ezt az összeget, mert azt befektetésnek tekintik. ˝A legfontosabb, hogy ne csak keresni, hanem tanulni és dolgozni is akarjon a fiatal˝ – hangoztatta.

Megvalósuló diáktervek

A győri egyetemen végzettek mintegy fele a régióban talál munkát, a legtöbben Győrben, akik pedig távolabb, azok közül sokan a fővárosban. A végzettek fele egy hónapon belül, 95 százalékuk fél éven belül álláshoz jut, 90 százalékuk ráadásul a végzettségének megfelelő munkaterületen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenmunka Bécsben: hiába dolgozott a hölgy, fizetést nem kapott

Két hétig dolgozott tolmácsként az osztrák fővárosban egy megyebeli hölgy, de jogos jussát egyelőre nem kapta meg. Tovább olvasom