Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A feltalálók aranyérmét nyerte el a győri diák

Győr - Sarkadi-Nagy Balázs többszörösen díjazott győri feltaláló látásvizsgáló készüléke hamarosan szabadalmi védettséget élvezhet és akár kereskedelmi forgalomba is kerülhet – derült ki szerdán a Széchenyi-egyetemen tartott prezentáción.

A fiatal feltaláló neve nem lehet ismeretlen portálunk olvasói előtt: feltalálói sikereiről tavaly májusban és idén áprilisban is beszámoltunk. A Széchenyi István Egyetem most másodéves, mechatronika szakos hallgatója legutóbb a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban az Európai Unió támogatásával zajlott Géniusz – Európa Nemzetközi Találmányi Vásáron nyerte el a feltalálók aranyérmét, nyáron pedig – az I. Győri Lions Club támogatásával – a széchenyis diák Kínában mutathatta be készülékét.

A berendezés tegnapi egyetemi bemutatóján részt vett dr. Szekeres Tamás rektor és dr. Dőry Tibor, az intézmény tudásmenedzsment-központjának igazgatója. Dr. Kéry Klára szemészorvos egyrészt konzulensként, másrészt az I. Győri Lions Club képviselőjeként volt jelen, Kottra Richárd, a Jedlik-szakközépiskola tanára, az egyetem mester szakos hallgatója pedig mint a készülékhez szükséges szoftver fejlesztője működött közre a prezentáción.

Sarkadi-Nagy Balázs a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban rendezett Géniusz – Európa-díj arany fokozatával. Fotó: Krizsán
Sarkadi-Nagy Balázs a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban rendezett Géniusz – Európa-díj arany fokozatával. Fotó: Krizsán

– Mobil, gyors, a sorozatvizsgálatok elvégzésére kiválóan alkalmas, a páciens számára megnyugtatóan objektív eredményt ad – érzékeltette az érdeklődőknek dr. Kéry Klára a gyakorló orvos tapasztalataiból kiindulva a színlátás és az éleslátás vizsgálatára egyaránt alkalmas készüléket.

Sarkadi-Nagy Balázs a berendezés felépítését mutatta be: kell hozzá egy – akár a vizsgálat helyén is található – bármilyen asztali számítógép vagy notebook, amelyet összekötnek egy három lábon álló külön monitorral, egy klaviatúrával, amelyet a páciens maga kezelhet, illetve az úgynevezett controllerrel, az összeállítás ˝lelkével˝, amelyen a vizsgálathoz szükséges hardver és szoftver található. A rendszer elindítását követően a páciens maga hívhatja elő a teszthez szükséges újabb és újabb feladatokat, és az adott válaszok helyességéről is a program tájékoztatja. Végül a kapott eredmények elmenthetők, sőt, azokhoz a szemorvos külön véleményt csatolhat – a különböző szintű alkalmassági követelményeknek megfelelően. A rendszer nagy előnye, hogy bár első látásra drágának tűnhet, dr. Kéry Klára szerint összességében lényegesen olcsóbb is lehet, mint a jelenleg külön-külön beszerezhető vizsgálati eszközök.

– A készülék fejleszthető és kiegészíthető az egészségi állapot komplex felmérésére, dokumentálására, így akár állami szinten is gyorsíthatók lennének az összetett egészségügyi vizsgálatok – hívta fel a figyelmet Balázs. 

Olvasóink írták

  • 1. gelcsa 2009. szeptember 17. 14:11
    „Gratulálok a csodálatos eredményedhez, kedves Sarkadi-Nagy Balázs!

    Büszkeséggel töltött el, hogy magyarországon, és egy győri fiatalember sikereiről olvashattam. Biztos vagyok benne, hogy még fogunk hallani rólad, melyhez a legjobbakat kívánom. Köszönettel mindazoknak is, akik segítik, támogatják ezt a kutatást.További sikereket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Integrál: a Bérgarancia Alapra számíthatnak az elbocsátottak

Jó híreket, pontos tájékoztatást és ígéretet – hogy hamarosan pénzt is látnak – már kaptak a felszámolás alá került építőipari cégtől, az Integráltól elbocsátott dolgozók. Tovább olvasom