Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

A felmérés szerint a belvárosban él az idősek döntő többsége

Győr népesség-összetételére a felnőttkorúak magas aránya, a gyermekkorúak mérsékelten magas száma és az időskorúak alacsony hányada a jellemző.
A különböző övezeteket tekintve a legszembetűnőbb a belváros népességének öregedő, a lakótelepek, illetve falusias beépítésű területek fiatal korösszetétele. Mindez a WHO győri programirodája által koordinált, közelmúltban végzett felmérésből derült ki, az adatok 2000–2004 közötti időszakra jellemzőek.

Csak egytizednyi gyermek

Általános jelenség a város központjának elöregedése. Győrött a belvárosban a népességnek csak egytizede 14 éven aluli, ugyanakkor egyötöde 65 éves és idősebb. A városban nincs több ilyen övezet, ahol arányaiban ennyire kevés a gyermek, illetve ennyire sok idős ember él. A városi átlagnál ugyancsak kisebb a 0–14 évesek hányada a hagyományos beépítésű belső lakóterületek, a kertvárosi városrészek és az ipari övezet lakói között, ahol viszont a 65 évesek és idősebbek aránya a városi mutatónál nagyobb.

Figyelmet érdemel, hogy a lakótelepi gyermekkorúak hányada sem kiugróan magas, kivéve a Marcalváros II. területet, ahol ez az arány 23,3%. Újvárost a közelmúlt magas népszaporulata már nem jellemzi, az itt élő gyermekek aránya nem kiemelkedően magas (21,8%). Betelepülő és épülő városrészről tanúskodik Bácsa adata, miszerint a lakosság 22,5%-a gyermek és alig egytizede idős. Megállapítható, hogy ahol a gyermekek hányada magas a népességen belül, ott a fiatal felnőttek (15–39 évesek) aránya is magas.

Jellemző folyamatok

A városi népesség több mint 70%-a felnőttkorú. A népesség összetételében ez a korosztály az átlagot meghaladja a lakótelepeken (75,5%), az átlaggal közel megegyező a falusias városrészek és az iparterület lakóinál, a többi helyen nem éri el a héttizedes arányt.
A főbb korosztályok egymáshoz viszonyított számából különböző összehasonlító mutatók képezhetők, melyekkel jól jellemezhetők az öregedési és eltartottsági folyamatok. Az öregedési index alapján Győr városban 100 gyermekkorúra 90 időskorú jut.

A különböző funkciójú városrészekben nagyon eltérő a mutató értéke. A belvárosban 100 gyermekre majdnem kétszer annyi, a lakótelepeken pedig feleannyi idős jut, mint a város átlaga.

Az eltartottsági ráta – a lakótelepet kivéve – minden területen magasabb a városi átlagnál (39,7%). Az egyes városrészekben 100 felnőttkorúra 41–47 közötti, a lakótelepeken 33 gyermek- és időskorú népesség jut átlagosan.

Nemek arányában

Nemek szerint körzetenként eltérő a korösszetétel. A férfiak között a város egészében a fiatal korosztályok vannak túlsúlyban, 57,5%-uk 0–39 éves, 42,5%-uk pedig 40 éves vagy idősebb. Nőknél viszont a két korosztály fele-fele arányban található. A 0–24 éves korosztály száma mindkét nem esetében szembetűnő mértékben csökkent 2000 és 2004 között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halászlé két tucat bográcsban

Mesterszakács is benevezett az amatőr kukták közé a Győrben rendezett VI. Halászlé- és… Tovább olvasom