Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

A felhőszolgáltatásoké a jövő a közigazgatásban?

Szerdán rendezték meg a SECOVIA projekt keretében megvalósuló, “Kormányzati felhőszolgáltatásokkal kapcsolatos információs és konzultációs nap" Budapesten, a Filmes Házban.

A Dél-Kelet Európai Transznacionális Együttműködési Program támogatásának köszönhetően a főként szakmai érdeklődőkből álló közönség ingyenesen vehetett részt a programon, amelyet színvonalas előadások tettek még érdekesebbé.

A rendezvény házigazdája az újítások és innovációk mellett elkötelezett Pannon Novum Nonprofit Kft. volt, amely több Európai Unió által finanszírozott nemzetközi projekt megvalósításában is sikerrel közreműködik, ezúttal a Nyugat-Dunántúli régión kívül,Budapesten járult hozzá ahhoz, hogy a projekt tapasztalatai minél szélesebb körben hasznosuljanak.

A SECOVIA elnevezésű projekt támogatja az együttesen fejlesztett, magas szintű virtuális hozzáférhetőségi megoldásokat, főként a dél-kelet európai térséget megcélozva. A térség földrajzi és társadalom-ökonómiai sajátosságait, valamint a Felhő Alapú Számítástechnika előnyeit felhasználva a projekt a megosztott nyilvános IT szolgáltatások, erőforrások és infrastruktúra támogatására, az együttes stratégiák, közös szabályozók és nemzetek közötti együttműködés megalapozására fókuszál a térségi közigazgatások közötti digitális különbségek leküzdése érdekében.

A megrendezett információs és nyilvános konzultációs nap célja az volt, hogy felhívja a figyelmet nemzeti szinten a felhő alapú informatikai szolgáltatásokra, ezzel kapcsolatosan a közigazgatási intézmények erőforrásaira és infrastruktúrájára.
Az eseményen prezentáló szakértők egyebek mellett a felhőszolgáltatásokkal kapcsolatos felhasználói és gazdaságfejlesztési lehetőségeket és azok közszférában betöltött szerepeit ismertették már megvalósult jó gyakorlatokon keresztül.

A rendezvény keretén belül egy kerekasztal beszélgetésre is sor került, ahol a résztvevők a feltett kérdésekre válaszul kifejthették, hogy miben látják a felhő technológiával szemben a közszférában tapasztalható fenntartásokat, hogyan lehet ezeket leküzdeni, milyen társadalmi és ismeretterjesztő promóciókra és közös akciókra van szükség az előnyök megismertetéséhez és a döntéshozók valamint az IT szakemberek tájékoztatásához. Szóba került a szabályozás iránti igény, a nemzeti adatvagyon védelme, az informatikai közműszolgáltatások kormányzati elterjesztése és a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiában foglaltak megvalósítása.

A különböző szakterületekről érkező hozzászólok kiemelkedően fontosnak tartották a jövő generációjának felkészítését, a képzések mellett a digitális kultúra személyiség és közösségformáló erejének szem előtt tartását. A jelenlévők közül többen egyetértettek abban, hogy a 2014-20-as időszakban a kormányzati és privát felhőszolgáltatások fejlesztése és kiterjesztése fontos területté válik, amelyhez kapcsolódóan közös projektötletek is kidolgozásra kerülhetnek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri ifiház: nem bontják le, ígérik

Információnk szerint építészek egy csoportja kezdeményezi az ifiház műemléki védelem alá helyezését. Tovább olvasom