Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

A fekete ruha mellett megfér a mosoly

Győr-Ménfőcsanak - Ma még nem minden esetben örvendezünk a biztonsági őr láttán, pedig a civil biztonságvédelem éppolyan szolgáltatás, mint a többi. A szakma az új kihívásokra igyekszik válaszokat adni. Ezt segítette az a szakmai és családi nap, amelynek hétvégén a Bezerédj-kastély és környéke adott otthont.
Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) országos elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, a civil biztonságvédelem új kihívásoknak néz elébe, s nem nélkülözheti a hivatásos rendvédelmi és civil biztonságvédelmi szervezetekkel történő koordinált együttműködést.

– Komoly kihívást jelent a szakmai presztízs építése – szögezte le az elnök. – Több esetben ér bennünket az a vád, mit keres itt a leszerelt, nyugdíjas rendőr, mi meg azt mondjuk, szükség van a szakmai tapasztalatra, gyakorlati tudásra, ám az is tény, hogy ezt a tudást civil módra kell alkalmazni, azaz a fekete nadrág mellett megfér a mosoly. A munkánk szolgáltatás jellegét kívánjuk erősíteni.

A megbecsültséghez tartozna a vagyonőrök munkakörülményeinek javítása, konkrétan az, hogy a jelenlegi, minimálbérhez közelítő fizetésük magasabb legyen. Az országos elnök nem titkolta, sokan épp emiatt vállalnak az unió más országaiban munkát, ám hasznos lenne, ha tapasztalatukat, nyelvtudásukat itthon kamatoztatnák.

Lascsik Stefánia igazi hivatásnak tekinti a szakmáját, ám a minimálbér körüli fizetés miatt a gyógymasszőrséget is szeretné kitanulni. Ha végez, akkor dönt arról, melyik „lábára" áll.

Dr. Szél Erzsébet a megyei szakmai kamara elnökeként úgy vélte, az érdekvédelmi munka segíthet abban, hogy sokak számára az eddiginél elfogadhatóbbá váljon a személy- és vagyonőri munka, s a vállalkozásbiztonságnak egyre nagyobb presztízse legyen.

Olvasóink írták

 • 4. andy 2008. május 20. 10:42
  „Kis kiegészítés... vagyonőrcéget működtető tulaj,más területen "alkalmaz" dolgozókat bejelentés nélkül.Erre is van példa.Pedig én úgy tudom,hogy csak őrző-védő tevékenységgel foglalkozhatna....Bár lehet tévedek?Kéz kezet mos?Mindenesetre vannak nagyon jólképzett,színvonalas vagyonőrök,szerencsére :)”
 • 3. andy 2008. május 20. 10:35
  „S az a vagyonőr főnök is ront a helyzeten,aki vagyonőröket feketén dolgoztat...”
 • 2. Lucifer 2008. május 19. 19:50
  „Sajnos a vagyonőrök megítélését rontja az is ,hogy sok helyen alkoholista,álrokkant,20 kilós embereket alkalmaznak...
  Ezek után nem csoda,hogy nincs presztízse a szakmának...”
 • 1. sony 2008. május 19. 08:23
  „Nekem pl.van 5 szakmám, van vagyonőri bizonyítványom is, és mivel a mai világ egyfajta harc a túlélésért, muszáj volt ebben a szakmában elhelyezkednem, 2,5évig dolgoztam egy országosan elisnert vagyonvédő cégnél. Le a kalappal azok előtt az őrök előtt, akik havi 240 órát dolgoznak alig 100e Ft-ért. Most lehet azt mondani, menjen máshova dolgozni, könnyű pálcát törni sorsok felett, de van akinek tényleg ez az egyetlen lehetősége. Szerintem még nem tartunk ott, hogy elismerjük, hogy igenis életképes vállalkozások a vagyonvédelmi szolgáltatások, szükség van rájuk. Jó egészséget kívánok mindannyiójuknak, üdv, egy exőr.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás a krimi helyszínén

Győr - Véletlenül szándékos: A krimi helyszínén, ott, ahol a Véletlenül szándékos című alkotás… Tovább olvasom