Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A fejlesztéshez új aluljáró kell

Tárgyalásra alkalmasnak tartják a győri városházán a Frigyes-laktanya és a helyközi buszpályaudvar átépítésére vonatkozó nagyszabású terveket. A legnagyobb nehézséget a közlekedési problémák megoldása jelenti. A fejlesztő cég folyamatosan egyeztet a polgármesteri hivatallal.
„ Úgy látom, hosszú idő után ez az első olyan anyag, amely alkalmas arra, hogy megtárgyaljuk" – jelentette ki a Kisalföld kérdésére Balogh József. A győri polgármester a Kisalföld szerdai számában megjelent írásra reagált, amelyben a német vállalkozók által alapított Interbonum Kft. gigantikus terveit közöltük.

Zsúfoltság: A beruházás jelentős többletforgalmat okoz, és a helyközi járatok elhelyezéséről is gondoskodni kell.
Ezek között a 2,7 hektáron elterülő egykori Frigyes-laktanya rekonstrukciója, valamint a helyközi autóbusz-pályaudvar teljes átépítése szerepel. A területen 16 milliárd forintból bevásárló- és szabadidőközpont, szállodák, irodák, éttermek, kávéházak és társasházak kapnának helyet. (A komplexum a fejlesztők szándéka szerint a Győr Árkád nevet viselné, ez azonban még nem tisztázott jogilag, miután az ugyancsak német hátterű ECE Projektmanagement Budapest Kft. hasonló névvel tervez bevásárlóközpontot a Rába-gyár Budai úti telephelyére.)


A polgármester a fő problémát abban látja, hogy a környék útjai már most is telítettek. Amíg a Tihanyi Árpád úti aluljáró nem készül el a Baross híd részbeni tehermentesítésére, a fejlesztés – amely biztosan számottevő többletforgalmat generál – nagyon nehezen valósítható meg. A politikus legalább ötmilliárd forintra taksálta az emiatt szükséges közlekedési beavatkozásokat, amelyhez képest az Interbonum Kft. által felajánlott 200 millió forint „édeskevés", bár szó van európai uniós források megszerzéséről is.

Megjegyezte: ha most meglenne a szükséges pénz, akkor is minimum két évet igényelnének a munkálatok. Dézsi Csaba András, a terület önkormányzati képviselője egyetért azzal, hogy ez az első olyan terv, amellyel érdemben lehet foglalkozni. P is létfontosságúnak nevezte a Tihanyi Árpád úti aluljáró megépítését, mert „különben ellehetetlenülne Győr amúgy sem fényes közlekedése".

A fideszes politikusnak tetszenek a Frigyes-laktanyára kidolgozott építészeti megoldások, és megfelelőnek tartja a zöldterületek és az épületek arányát is. „Nem feltétlenül helyes ugyanakkor, hogy a buszpályaudvar helyére ekkora objektumot építenének" – tette hozzá. Dézsi úgy véli, megvan a veszélye annak, hogy közgyűlési jóváhagyás esetén először a bevásárlóközpont épülne meg, a Frigyes-laktanya felújítására pedig nem, vagy csak jóval később kerülne sor.


Dr. Németh Iván városi főépítész azt hangsúlyozta: a Frigyes-laktanya épületeinek megújításához, újrahasznosításához nem feltétlenül szükséges módosítani Győr rendezési tervét, a buszpályaudvar beépítéséhez viszont igen. Ehhez azonban megoldást kell találni a közlekedési problémákra, illetve a buszpályaudvar működésének biztonsága érdekében a fejlesztőnek biztosítékkal kell szolgálnia arra, hogy a fejlesztés elbír ilyen mértékű járulékos beruházásokat, mint az új, fedett pályaudvar kiépítése. A szakember szerint folyamatosan lehet tovább készíteni a rendezési terv módosításához szükséges anyagokat, de a hatálybalépést konkrétumokhoz – például a Tihanyi Árpád úti aluljáró megépítéséhez – kell kötni.

„ Építészeti szempontból nagy feszültség van a modern multifunkcionális központ és a laktanya között, az előbbi mérete miatt. Szerencsésebb lenne, ha a műemlék épületeknek a központ programjának csökkentése árán nagyobb tere maradna a vasút felől."

Kapcsolódó cikkek >>

Frigyes laktanya: Meddig kell még várni? (2003-07-09) >>
Új győri belváros épül tizenhatmilliárdból? (2003-09-09) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új győri belváros épül tizenhatmilliárdból?

Győr talán legnagyobb léptékű városfejlesztése valósulhat meg, ha zöld utat kap az Interbonum Kft.… Tovább olvasom