Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

A fejlesztések és a szigor éve jön

Győrnek több pénze és fejlesztési lehetősége, de jóval kisebb mozgástere lesz jövőre, mint idén.

Győrnek több pénze és fejlesztési lehetősége, de jóval kisebb mozgástere lesz jövőre, mint idén – nagyjából így foglalható össze Balogh József elemzése, amelyet a város 2006-os költségvetési koncepciójához fűzött a csütörtöki közgyűlésen. A polgármester háttérként az országos folyamatokat vázolta a testületnek. Eszerint a központi büdzsének nagy terhet jelentenek a közlekedési beruházások, az európai uniós fejlesztések önrésze, az áfa- és a személyijövedelemadó-csökkentés, az iparűzési adó változása, a jelentős szociális kiadások. A jobboldal nem értett egyet ezzel az értékeléssel: megszorításokról és megkésett fejlesztésekről beszélt.

Újabb hitelt nem szabad felvenni

Balogh József polgármester a város 2006-os költségvetési koncepciójának tárgyalásánál a közgyűlésen elmondta: a központi büdzsére nehezedő terhek együttes eredményeként Győrben legalább olyan léptékű takarékossági intézkedéseket kell foganatosítani, mint idén, de lehet, hogy egy kicsit még szigorúbbakat – mindezt úgy, hogy a már elfogadott fejlesztési hiteleken túl újabbakat nem szabad felvenni.
„ Az idei szlogen továbbra is igaz: 2006 is a beruházások éve lesz. Az ilyen jellegű kiadások összege ebben az évben megközelíti a nyolcmilliárd forintot, és reményeink szerint jövőre is ilyen nagyságrenddel számolhatunk.

Ebben ráadásul nincsenek benne az állami és a magánberuházások" – mondta egyebek mellett a Nádor aluljáróra, a szennyvíztisztító továbbépítésére, a zsinagóga és számos út felújítására utalva. Balogh József jelezte azt is, hogy jövőre többet – 880 millió forintot – fölöz le az állam az önkormányzattól. Ez a tétel idén 699 millió lett volna, de a város nagyobb adóbevételei miatt 805 millióra nőtt.

„ Ne belátó legyen, harcoljon"

A jobboldal egészen másként látta a helyzetet. Németh Zoltán frakcióvezető egyenesen úgy fogalmazott, hogy a költségvetési koncepció hangvétele – a leépülés, a megszorítás, az eladósodás szavak használatával – olyan, mintha Orbán Viktor kormányozna, azzal a különbséggel, hogy a polgári kormánnyal szemben annak idején megfogalmazott vádak nem a tényeken alapultak, szemben a mostani helyzettel. „A megkésett beruházások évéről beszélhetünk. A Nádor aluljáróról, a zsinagóga felújításáról, a szennyvíztisztító továbbépítéséről már rég szó van" – fogalmazott. Az ellenzéki politikus Balogh Józsefnek azt tanácsolta, hogy kormánypárti országgyűlési képviselőként ne belátó legyen, hanem harcoljon a büntetőintézkedések, például a 2003 óta egyre nagyobb mértékű elvonás ellen.

Balogh József erre válaszul azt mondta: a kormányzati programokkal azonosulni tud, de például éppen a kabinet ellenében készül az MSZP-frakcióval együtt az önkormányzatok számára kedvező módosító indítvány megszavazására. Azt is elmondta, hogy a lefölözés Győr esetében jövőre másfél milliárd forint lenne, de kiverekedte, hogy változzanak a szabályok, így lesz a szám 880 millió. A polgármester kijelentette: az Orbán-érával szemben most reálértékben mintegy 30 százalékkal több pénze van az önkormányzatnak.

A közgyűlés 21 igen szavazattal, 9 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta a koncepciót. A határozatba bekerült két Pro Urbé-s képviselő, Bárány István és Szabó Jenő javaslata arról, hogy a többletbevételekből elsősorban az utakra, illetve sport- és ifjúsági célokra kell költeni.

Kevesebb vagy több jut utakra?

Hasonlóan éles volt a véleménykülönbség az idei büdzsé január-szeptemberi végrehajtásának beszámolójánál is. Kalmár Ákos, a jobboldali frakció vezetőhelyettese jelezte, nemmel szavaznak. „Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy minden eddiginél kevesebb pénz jut a város útjainak karbantartására. Ezen nem változtat az sem, hogy épül a Nádor aluljáró. Két éve több mint egymilliárd forintot, tavaly 700 milliót költött Győr erre a célra, idén alig 450 milliót" – fogalmazott.

Eredics Imre alpolgármester emlékeztetett arra, hogy 1,6 milliárdos hitelfelvétellel útfelújítási programba fog a város, aminek hatására kisebb összeget kell fordítani kátyúzásra. Balogh József kijelentette: már az év elején világossá tették, hogy a hatalmas közlekedési fejlesztések miatt kevesebb jut útkarbantartásra. Hozzátette: eleget tettek a közgyűlés azon előírásának, hogy a többletbevételeket elsősorban az utakra fordítsák. Ez a plusz eddig mintegy 150 millió forintot tett ki. A polgármester hangsúlyozta: annak ellenére stabil az önkormányzat gazdálkodása, hogy például ingatlanértékesítésből sokkal kevesebb bevétel érkezett a vártnál.
A közgyűlés az előterjesztést 22 igen, 8 nem szavazattal elfogadta.
(A közgyűlés további döntéseire holnapi számunkban visszatérünk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pro Urbe: áldozni kell az utakra

A Pro Urbe Egyesület módosító indítványt nyújt be Győr 2006-os költségvetési koncepciójához. Tovább olvasom