Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A falu családot, a család óvodát mentett

Mezőörs-Püspökalap - A Somogy megyéből érkező, öttagú Bátor cs alád egy éve él a Mezőörshöz tartozó Püspökalapon. Óvoda- és iskolamentőként érkeztek, a mezőörsi polgármester fogadta be őket, püspökalapi tanyája jelenti most az otthonukat. Beilleszkedtek, s a jövőjüket is itt tervezik.
Cuppogunk a sárban, amolyan vendégmarasztaló a hely, ám a főúttól kétszáz méterre ez már a csend meg a madarak birodalma. S egy éve az öttagú Bátor családé is, akik itt találtak otthonra. A szerény, roppant egyszerűen berendezett házban a gyerekeknek és a felnőtteknek is jut egy-egy nyugodt zug, a ház körül pedig mindig akad tennivaló.

– Nagycsaládosokat keresett a polgármester, jelentkeztünk – idézi fel ideérkezésük történetét Bátor Attiláné Andrea. – Kicsi, rozzant házat örököltünk meg a Somogy megyei Bolháson, munkahely nem volt, a jobb élet reményében jelentkeztünk az akcióra. Sikerült, de a faluban már nem volt olyan lehetőség, amellyel anyagilag bírtunk volna. Így a polgármester fogadott ide bennünket.

– Évekkel ezelőtt a taszári bázison dolgoztam, előtte az erdészetben, de a korábbi lakhelyünk környékén semmilyen munka nem akadt – kapcsolódik a beszélgetésbe a családfő. – A faipari végzettség mellett kitanultam a hegesztőit, de jelenleg más területen kaptam munkát Győrben.

Püspökalapon találtak otthonra. Barbi és Attila a mezőörsi oviba jár, a kétéves Andreával az anyuka még gyesen van. Fotó: H. Baranyai Edina
Püspökalapon találtak otthonra. Barbi és Attila a mezőörsi oviba jár, a kétéves Andreával az anyuka még gyesen van. Fotó: H. Baranyai Edina

A lényeg a jobb élet reménye a fiunkkal és két kislányunkkal. Püspökalapon egy kis segítséggel talán ez megvalósulhat.

A tápszentmiklósiakhoz hasonló iskola- és óvodamentő akció folyik a Győrtől 20 kilométerre lévő Mezőörsön is: a cél érdekében a polgármester nemcsak lobbizott, de a sajátjából adni sem sajnált.

– Felújítottuk a házat, a vezetékeket annyira, hogy a gyerekekkel lakható legyen – részletezi Bogárdi Zoltán polgármester. – Egy évig ingyen lakhatnak itt, s a jövőben is segítjük őket. Vallom, hogy aki kolompot kötött, az rázza, azaz aki többet kapott, az többel is tartozik. Remélem, akinek lesz lehetősége, követi a példámat. Mindenesetre eredmény, hogy megmaradt az óvoda, az iskola, így a szülők többségének nem kell a kicsikkel ingáznia.

Délután három óra múlik, mire ébredezik a kiságyban a kétéves Andrea, s érkeznek a nagyok is oviból: Attila, aki imádja a versenyautókat és a hároméves Barbi, aki a legelevenebb közülük. Játszanak nagy vircsafttal, boldogsággal, láthatóan Püspökalap nekik a világ közepe.

Olvasóink írták

 • 5. omnium 2009. február 08. 13:44
  „Tisztelt Harcsás Judit!
  Egy-két adalék a cikkhez:
  - Bogárdi Zoltán még semmit sem csinált önzetlenül
  - Püspökalap valóban nem Mezőörshöz tartozik, ezért megspórolják az esetleges szociális, lakásfenntartási és egyéb támogatásokat. Azokat viszont kérhetik Pértől, ahová viszont nem járnak majd a gyerekek iskolába. Nagyon praktikus.
  - Bogárdi Zoltán megspórolja az éjjeliőr alkalmazását, a lakatlan ingatalan karbantartását, azzal, hogy odavette a családot. Ez is nagyon praktikus.
  - Ráadásul még a falu megmentőjeként is turnézhat a sajtóban. Fogadjunk, hogy még viszontlátjuk/halljuk még egy-két helyen.
  Persze ezt a merő rosszindulat iratta velem.”
 • 4. bozobozo 2009. február 06. 12:47
  „Tisztelt gondolkodó!
  Ön normális? Tud olvasni? Honnan veszi, hogy böki a csőrömet, hogy hova járnak a gyerekek?
  Normális? Azt írtam, hogy Püspökalap nem Mezőörshöz tartozik. Vagy már ez sem igaz.
  Normális?
  Úgy látszik csak ennyi telik öntől: leírom, hogy hova tartozik Püspökalap és azt olvassa ki belőle, hogy nem tetszik, hogy hova járnak a gyerekek.
  Normális?”
 • 3. MTT 2009. február 06. 10:04
  „Gondolkodó, biztosan állítod amit írsz?”
 • 2. gondolkodó 2009. február 05. 15:50
  „Látod bozobozo!

  Tőled csak ennyire telik.
  Példát vehetnél a Polgármester úrról.
  Ő a falu iskoláját óvodáját a saját pénzéből próbálja megmenteni.

  Látom az böki a csőröd, hogy ezek a gyerekek nem az alapítványi iskolába fognak járni.

  Hát mentsd meg Te is az alapítványod! Fizesd ki a több tizmilliós tartozást!
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. bozobozo 2009. február 04. 09:47
  „Püspökalap Pérhez és Mindszentpusztához tartozik és nem Mezőörshöz!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzt és motort loptak

Győrújbarát, Győr - Mintegy kétmillió forintot vitt magával a betörő a győrújbaráti Szent Anna… Tovább olvasom