Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

A falu apraja-nagyja énekelt

Míg a kisiskolák többségét az egyre fogyó gyermeklétszám miatt a bezárás fenyegeti, Tápszentmiklóson ötödik alkalommal szerveztek nyáron is programot a helyi iskolában. A néptánc- és népzenei táborra Táptól Zircig, Győrasszonyfától Bakonypéterdig akadt érdeklődő.
A diákok mellett ötödik éve a falut is megszólították a tápszentmiklósi népzenei, néptánc- és kézművestábor lakói. A múlt évhez hasonlóan az idősebbeket is várták az iskolába, így túlzás nélkül az elmúlt napokban az egész falu dalra fakadt. Az egyhetes rendezvény során a táborlakók kedvük szerint kiscsoportokban batikoltak, rajzoltak, festettek és kerámiáztak, de népszerűnek bizonyult a néptánc-, a citera- és a népdaltanulás – Budai Ilona irányításával.

– Régi nótákat, gyűjtéseket elevenítettünk fel – mondta a népdalénekes. – Kis túlzással úgy vélem, életmentés folyik e téren, hiszen a fiatalokat nagyon sok tömegkommunikációs hatás éri, ami nem mindig szerencsés. A diákok tanulnak az egymás iránti toleranciából, a hitből és a pontosságból. Lassan olyan ez, mint egy misszió, amire csak csodálattal gondolok, és többek között ezért is érzem azt, hogy itt a helyem. A szervező Kurucz Istvánné Márti nem csupán az éneklésre, a citerázásra tanítja a gyermekeket, hanem arra is, hogy mutassák meg azt, amit tudnak, vállalják az őseiktől kapott mintát és hitet.

Budai Ilona szerint a már legendássá vált Ki mit tud?-ok és „Röpülj, páva" versenyek hiányán enyhítenek némiképp azok a népdalkörök, amelyek a szomszédos Nyalkán, Tápon, Pázmándfalun és Tápszentmiklóson is igazi közösséget jegyeznek. A tagok év közben rendszeresen találkoznak és próbálnak, a mostani, nyári tábor pedig tálcán kínálta az ismeretek bővítését, az együtt éneklés örömét. Így olyan család is akadt, ahol – míg az unokák citerán tanultak – a nagyi a népdalkörben fújta a nótát. A most harmadikos Pőcze Gábor tavaly nyáron is itt tanult táncolni. Jól érezte magát, a kézműves-foglalkozásokon elkészített munkadarabokat: kisplasztikát, képet, csuhéalakot pedig nemcsak ő, de a többiek is hazavihették – emlékül.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevásárlóközpont a Gardénia helyén is

A Gardénia rt. épületeinek helyén hatalmas bevásárló- és szabadidőközpontot tervez felépíteni egy… Tovább olvasom