Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

A Facebookon kezdeményezték helyiek Kunsziget és Öttevény között kerékpárút építését

A két település közötti kerékpárútért lobbizó csoportnak már közel 2000 tagja van a legnépszerűbb közösségi portálon. A két település közötti három kilométeres útszakasz évek óta balesetveszélyes.


"Segítséget kérünk! Létrehoztunk egy csoportot az Öttevény-Kunsziget közötti szakaszon kerékpárút építése ügyében!

Az út keskeny, sem világítás, sem kerékpárút nincs, két gyár működik Kunszigeten, ahol nagy részben öttevényiek dolgoznak!

Naponta életveszélyben közlekednek a két falu között mind az autósok, mind a kerékpárosok! Köszönjük a segítséget!" - olvasható a legnépszerűbb közösségi portálon, a Facebookon.

A két település közötti kerékpárútért a Facebookon lobbizó csoportnak már közel 2000 tagja van.

"A tavalyi esztendőben legalább öt levelet írtam a tarthatatlan állapotok miatt mind a minisztériumnak, mind a közútnak"

Az Öttevény és Kunsziget közötti úttal portálunk is többször foglalkozott.

Az alig három kilométeres szakasz évek óta rendkívül rossz állapotban van; jelenleg annak ellenére kis túlzással szlalomozni kell a kátyúk között, hogy 2010-ben kátyúztak a szóban forgó szakaszon.

"Az Öttevény és Kunsziget közötti utat annak ellenére nem sikerül tisztességesen felújítani évek óta, hogy mindent megtettünk ennek érdekében.

Csak a tavalyi esztendőben legalább öt levelet írtam a tarthatatlan állapotok miatt mind a minisztériumnak, mind a közútnak, melynek eredményeképp az út körülbelül harmadán a legmélyebb gödröket betemették" - kezdte portálunknak Király Péter, Öttevény polgármestere.

A bicikliseknek hatalmas gödröket kell kerülgetni.

Csak a kerékpárút terve négymillió forintba kerülne

"A két település közötti kerékpárút-építésről a kilencvenes évek végén is szó volt, s készültek is megvalósíthatósági tervek.

A tervek engedélyeztetését kétszer meghosszabbítottuk a 2000-es években, de hiába pályáztunk minden lehetséges alkalommal, nem nyertünk pénzt erre.

A helyzet annyiban mindenképp rosszabb jelenleg, hogy új tervet kellene készíttetni, amely legkevesebb négy millió forinttal terhelné az önkormányzat költségvetését" - mondta Király Péter. Majd szarkasztikusan megjegyezte: "az elmúlt években körülbelül nyolcmillió forintot költöttünk olyan pályázatokra, mellyel egy fillért sem sikerült a faluba hozni".

Öttevénynek azért is van kulcsszerepe a szóban forgó kerékpárút esetében, mert a földterület közigazgatásilag hozzá tartozik.

"Mi nyitottak vagyunk minden megoldásra. A Facebookon felmerült, hogy tartsunk fórumot a két településen élőkkel közösen az útjavításáról és a kerékpárútról.

Természetesen ebben is szívesen részt veszünk, s minden konstruktív ötletet, lehetőséget támogatni fogunk" - zárta szavait Király Péter.

"Nem csak a munkába járókat segítené a kerékpárút, hanem turisztikai célokat is szolgálna"

"A problémát régóta ismerjük, s jól tudjuk, hogy a helyi embereknek szüksége volna kerékpárútra Kunsziget és Öttevény között, hisz sokan járnak dolgozni a két kunszigeti ipari cégbe.

1996-ban településünkön több mint 700 méter hosszúságú belterületű kerékpárút megépült, de azóta sajnos nem sikerült újabb szakaszokkal folytatni az utat" - kezdte a kisalfold.hu-nak Lendvai Ivánné, Kunsziget polgármestere.


Kunszigeten már épült kerékpárút, azonban csak a település határáig tart.

"1998-ban tervvel segítettük Öttevény pályázati szándékát, de minden jó szándék ellenére nem sikerült a jelentős támogatást elnyerni.

Holott nem csak a munkába járókat segítené a kerékpárút, hanem turisztikai célokat is szolgálna, mivel a Szigetköz felől érkezők Mosonszentmiklós és Lébény érintésével el tudnának tekerni a Fertő-Hanság irányába.

Ahhoz, hogy minden megvalósuljon, körülbelül 10 kilométer hosszúságú útra volna szükség, a többi készen áll.

A tervezett lakossági fórumot jó ötletnek tartom, beszéljünk a problémáról és a lehetőségekről, de a fő kérdést továbbra is abban látom: miből építsük meg a kerékpárutat?" - zárta szavait Lendvai Ivánné.

Olvasóink írták

 • 9. rocknagyi 2012. július 02. 10:24
  „Sziasztok! Sajnos nincs előrelépés az úttal kapcsolatban, az Öttevényi Polgármesteri Hivatal megkereste ez ügyben a Kunszigeti Polgármesteri Hivatalt, a Polgármester Asszony erkölcsi segítségéről biztosította az Öttevényi Polgármesteri Hivatalt! <moderálva> Ma írtam az online Kisalföld szerkesztőjének Szeghalmi Balázsnak, a segítségét kértem újra! Egyenlőre ennyi!”
 • 8. aghla 2012. május 24. 22:53
  „Természetesen elsősorban a helyiek igényeit kell figyelembe venni, kívánom legyen mielőbb bringaút a két település között. Kerékpáros aktivistaként korábban magam is kizárólag külön épített kerékpárútban gondolkoztam. Hozzáértő szakemberek /http://kkk.gov.hu/pages/index.jsp /és külföldi tapasztalatok azonban más biztonságos megoldásokat is ismernek.”
 • 7. bringaval 2012. május 24. 21:31
  „Kedves nmgr, szerintem aghla arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a KÖZúton lehetőleg mindannyiunknak meg kéne férnünk a többiekkel.
  Külön kerékpárutat ott hasznos építeni, ahol nagy forgalom, vagy (és) nagy a sebességkülönbség.
  Ilyen kis forgalmú úton konfliktusoktól mentesen együtt tud közlekedni biciklis, gyalogos, gépjármű. Persze ha mindenkinek a gödrökre irányul a figyelme java része, nehéz egymásra figyelni. Ha viszont az út teljes szélességében normális minőségű, és senkinek nem kell hirtelen kanyarokat tennie a gödrök miatt, mindez nem okozhat problémát.
  Öttevény Győrhöz is közel van, ha tényleg lesz az 1-es mellett bicikliút Abdától, az öttevényieknek is elérhetővé válik. Öttevény - Börcs - Abda: kb. 9,5 km, Öttevény - Abda kb. 3,5 km. Ha nem csak kedvtelésből biciklizek, szívesebben mennék Öttevényre az 1-es mellett, mint Börcsön át.”
 • 6. nmgr 2012. május 24. 17:44
  „Kedves aghla és Goldmund!
  Ha a szabványok az egységjármű-forgalmat veszik alapul, akkor szerintem hibásak. Laikusként azt mondom, hogy kerékpárutat oda kell építeni, ahol a kerékpárosok használják azt. Márpedig itt használnák.
  Hiába jóval nagyobb a (teher- és személygépjármű)forgalom az 1-es főúton Öttevény és Abda között, szerintem ha tíz öttevényit megkérdeznénk, hogy hová építsenek kerékpárutat, elsöprő arányban szavaznának a kunszigeti útra az abdaival szemben.
  Abdára át lehet kerekezni Börcs felé, vagy vonatra is lehet tenni a bicajt, de Kunszigetre másként nem lehet eljutni, márpedig elég sok öttevényi dolgozik valamelyik kunszigeti üzemben.
  A közútkezelőt és az útfelújításra pénzeket kiosztókat innen is üdvözlöm: öt éve ígérik az út teljes rendbetételét, azóta annyira futja csak tőlük, hogy évente 1-2 alkalommal kijönnek és néhány nagyobb kátyút betömnek. Legutóbb is sikerült legalább a felét meghagyni, és magyaros szokás szerint inkább 40-es táblával gyógyítják a problémát.
  Kátyúzzanak és 60? Vagyis ne is újítsák fel az utat? Amíg az útnak nincs normális alapja, addig maradni fog ez a toldozott-foldozott úton való kátyúkerülgetés kerékpárosok, autósok és teherautók részére is. Ha lehetne, akkor ezt az állapotot ne konzerváljuk!”
 • 5. aghla 2012. május 24. 17:08
  „Öttevény határától 1,4 km-re kezdődik a kunszigeti kerékpárút. Jelenleg 40 km/h sebeség korlátozás van érvényben.
  Az utadat.hu szerint 1000-2000 egységjármű/nap jár arra, ez a magyar és a nemzetközi szabványok szerint nem indokol
  külön kerékpárút építést. A kátyúkat meg kell szünteti és 60-s táblát kitenni. Az autósok kb. 20 másodpercet veszítenek, a kerékpárosok biztonságban lesznek.
  Felelős civil gondolkodással olyan beruházást érdemes követelni, ami valóban szükséges. /pl. Öttevény-Abda kerékpárút építést illetve az Abda-Győr közötti, harmadáron kivitelezhetőt/
  Természetesen a sebességet szigoran be kell tartatni. 4-500 méterenként kihelyezett fémdoboz, amiben vagy van traffipax, vagy nincs, kellően hatásos lenne.”
 • 4. margit011 2012. május 21. 13:00
  „kedves Goldmund. az utat majd felújitja a közútkezelő hamarosan,de ha megjavitja sem gondolom hogy ott kellene biciklizni.biztonságosabb ott kerekezni,az autósnak is jobb mert nem kell kerülgetnie a biciklist.”
 • 3. Goldmund 2012. május 18. 07:59
  „A közutat kéne normálisan rendbe tenni, és akkor azon haladhatnának a biciklisek is.”
 • 2. Zso-ka 2012. május 17. 20:49
  „itt kellene kormányülést tartani Orbánnak,és válaszoljanak,hogy hol van a két gyár befizetett adó forintjai,az általuk
  létrehozott több száz munkahelyen dolgozók adói,áfái,a több száz helyi gépjármű súlyadójára beszedett pénz?
  Ha nem mondják,akkor is tudjuk...most osztják szét...fityesz közeli cégeknek
  Akkor lesz itt kerékpár út,ha a két falu összefog,és csinál magának....de ne legyen igazam!”
 • 1. margit011 2012. május 17. 17:40
  „Reméljük sikerül és lesz út!!!!!!!:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előadás: időutazás gyógyító médiummal Győr-Ménfőcsanakon

A Ménfőcsanaki Életmód-klub következő vendége a bizonyára sokak által ismert, látó képességekkel is… Tovább olvasom