Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

A Dunán is árhullám várható

Az ÉDUKÖVIZIG tájékoztatója.
Jellemző vízállások:

Csütörtökön még lehet kisebb csapadék a Duna bajor vízgyűjtőjén, majd estétől a Vág, Morva irányából a Bécsi-medencéig terjedően várható számottevő, 20–40 mm csapadék.

A Vágon jelentős árhullám alakult ki. Ez jelentősen befolyásolja a komáromi és esztergomi tetőzést is.


Árvíz:
A kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzetre való tekintettel az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság csütörtökön 10.00 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Esztergom és Komárom-almásfüzitői árvízvédelmi szakaszon.
A csütörtök reggel 6.00 órakor a Vének-Dunaremetei szakaszon életbe lépett I. fokú árvízvédelmi készültséget pedig 18.00 órától II. fokúra növeli.


Belvíz:
A szerdaihoz képest újabb készültségi fokozatváltás nem történt. Az elöntött területek nagysága 7800 hektár készültségben, a készültségen kívül pedig 2100 hektár.


Helyi vízkárelhárítás
Cuhai Bakony-ér:
Mezőörsön a szerdán kiépített nyúlgát állékonyságának biztosítását homokzsákok beépítésével biztosították. A szakemberek elősegítették a vízbevezetést a Cuhai Bakony-ér irányába. Folyamatos a területbejárás, vízállásészlelés, szakmai konzultáció az önkormányzattal. Éjszaka nyugalom volt a településen.

Rétalapon az előző hetek tapasztalati alapján elkészítették a védműveket, nem merült fel semmilyen probléma a településen.

Bőnynél volt a legkritikusabb a helyzet a szerdán. A fokozatosan emelkedő vízszint következtében a csorgások intenzitása növekedett. A falut védő homokzsák „gát" további megerősítése, megtámasztása vált szükségessé az irányított vízeresztés mellett. A település dél-keleti határán, a tehenészeti telep irányában egy újabb átvágás készült, a víznyomás csökkentése, a víz továbbvezetése érdekében.

A Béke utca szélső házainak bevédése is szükségessé vált az egykori mocsár irányából érkező vizek visszatartására, ill. irányított árapasztása érdekében. A helyszínen a lakosság, katonaság, önkéntes csoportok munkáját az ÉDUKÖVIZIG helyszínre kirendelt műszaki irányítói koordinálták.

Csütörtökön az apadás üteme lassú lesz, ezért éjszaka még a védekezésre kirendelt erők a helyszínen jelen lesznek.

Concó-patak:
Ácson szerdán 13.00 óra körül 8 méter hosszban átszakadt a falu déli határában lévő, ún. Dudás-féle halastó gátja. A víz a Concó-patakba ömlik, tovább rongálva a meder beszakadt bal partját. Intenzív védekezés kezdődött a Komáromi, a Hét vezér, a Patak és a Zúgó utcákban.
Éjszakai figyelőszolgálatot szerveztek.

Által-ér
Bánhidai Erőmű-tavon a stégeket elöntötte a víz. A tó hajnalban tetőzött 190 cm-es vízállással. Bokodnál az elmúlt 24 órában tovább apadt. Környénél és Tatabányánál az apadás üteme jelentősen lelassult illetve megállt. A Galla patak tovább apadt.

A Tatai Öreg-tó szinten tartása érdekében a zsilipek nyitva vannak. Tata belterületén a levezető medreket folyamatosan figyelemmel kísérik szakembereink, a kritikus helyeken előzetesen a partok magasítása homokzsákokkal megtörtént. A tófaroki rész újra víz alatt áll. Az Öreg-tó vízállása az elmúlt 24 óra alatt 172 cm-ről 188 cm-re emelkedett, jelenleg stagnál.

Unyi patak
Sárisáp térségében az ún. tófenék víz alá került.

Tokod-Ebszőnybánya térségében a hétvégi házak vízben állnak. A Tokodtól a sárisápi elágazásig a földeket víz borítja.

Tát ipartelep környékén az önkormányzat folyamatosan szivattyúzza a csatornákból a vizet.

Az átereszek lezárása megtörtént.

Kenyérmezei -patak
Leányvári szennyvíztelep víz alatt van, de a víz visszahúzódása folyamatos a Kenyérmezei patakba. Nyergesújfalu a Bajóti-patak mentén lévő halastavak árapasztóján 30 cm-re csökkent a vízátfolyás. Az elöntés a területen megszűnt

Bikol-patak
Tardoson a patak a Vöröskő hídig a medrébe visszatért. A Süttő-Tardos közúton vízátfolyások megszűntek, az út járható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Víz alatt a pátkai földek (is)

Víz áll a mélyen fekvő sokorópátkai kertekben és külterületi termőföldeken, de a faluban néhány… Tovább olvasom