Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

A Dunakapu tér is megújul

Elvárások: elegendő parkolóhely, közösségi épület és kishajókikötő - a piac akár meg is szűnhet.

Kilenc helyi építésziroda méretteti meg magát azon a pályázaton, amelyet a Dunakapu tér és a leendő Duna-korzó „kitalálására" írtak ki. Kevés a megkötés, még a piacnak sem kell feltétlenül a helyén maradnia.

A meghívásos ötletpályázatot Győr városa és a folyópart egy részének tulajdonosai – a Pannon-Belváros Kft. és a West Hungária Bau Építő Kft. – közösen írták ki a piactér és a Mosoni-Duna déli partjának hasznosítására, hogy új funkciót találjanak a közterületeknek és megtalálják a további tervezésben részt vevő szakembereket, illetve befektetőket. Számos fontos kérdésre keresik a választ, többek között a tér közlekedési rendszerére, amely a tervezett Sziget–Révfalu híd megépítésével gyökeresen megváltozhat.

A funkció kérdéses

Hogy a tér (jelenleg) legfontosabb funkciója, a piac marad-e a Dunakapu téren, egyelőre nyitott kérdés. „Bármi lehetséges, elképzelhető, hogy marad, de kiegészül egy zárt, multifunkcionális épülettel, amely rendezvények lebonyolítására is alkalmas lenne" – mondta Révi Zsolt győri főépítész.

További parkolók

Az biztosnak tűnik, hogy a parkolási lehetőséget továbbra is biztosítani kívánja a város – jelenleg 300 autó fér el a rakparton –, de nem a hullámtérben. A győri építészektől olyan megoldást várnak a kiírók, mely kellemes, hangulatos pihenő sétánnyá alakítja át a jelenlegi csupasz betonsávot.

A főépítész elmondta, hogy a város a pályázat kiírásakor már végzett számításokat a parkolási helyzet megoldására, ha például egyszintes mélygarázs épülne a Dunakapu tér alatt (ennek egyébként technikai-műszaki akadálya nincs, még többszintes garázs esetén sem), abban 200 kocsinak lenne hely, a leendő Duna-korzónak szánt terület alatt pedig ez a szám elérheti a 300-at.

Utóbbi az árvízvédelmi töltés elmozdításával valósulhatna meg, ami szintén nem kizárt, ez esetben a beépítés lehetőségei is kibővülnének.

Régészeti leletek

Fontos szempont az is, hogy a tér alatt rejlő, a környékbeli feltárások alapján feltételezhetően gazdag régészeti emlékeket valamilyen módon megőrizzék, esetleg be is mutassák a nagyközönségnek. Feltárásra mindenképpen szükség van – ennek mértékét a beépítés határozza majd meg –; a város ajánlása a tér keleti harmadában térszint feletti, a többi részén térszinti építést javasol, legfeljebb kétszintes épületek formájában.

A pályázatokat május végéig várják a kiírók, a beérkezett munkákat június közepén bírálja el a szakmai zsűri. A pályaművek megvételére és díjazására összesen hárommillió forintot ajánlottak fel. A tervek elkészítése és a kivitelezés beindulása az év második felére várható.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Temetői parcellák 21 millióból

A kegyeleti szertartások zavartalansága érdekében új területek bevonásával megkezdi az új parcellák kialakítását a győri, Szabadi úti temető üzemeltetője. A város 21 millió forintot fordít erre a célra. Tovább olvasom