Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

A Duna ˝nemzeti eszmei érték˝

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (2. rész)
"Maróthy László környezetvédelmi és vízgazdálkodási miniszter szerint az erőmű körüli viták elsősorban annak tulajdoníthatók, hogy a kormányzat előbb vállalt nemzetközi kötelezettséget, semmint a közvéleményt a döntés előtt tájékoztatta volna. Óriási tanulság, hogy a hasonló horderejű kérdésekben a nyilvánosság bevonása nélkül dönteni nem szabad. Ezt használják ki most a zöldek, politikai töltetű ellenvetéseikkel indulatokat képesek szítani a beruházás ügyében." (1988. szeptember 7–8.)
"Vargha János biológus... azt szorgalmazza, hogy népszavazás döntsön a vízlépcsőrendszer folytatása vagy leállítása mellett." (1988. szeptember 16.)

"A kormány nem kíván olyan előterjesztést tenni a parlamentnek, hogy a népszavazás szükségességét mérlegelje." (1988. szeptember 17.)
"Hétfő délután a bős–nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozásul több ezer fiatal, valamint különböző környezetvédő csoportok tagjai élőláncot alkotva vonultak a Roosevelt tértől a Dunakorzón, az Erzsébet hídon, a rakparton, az Ybl téren át a Lánchídig. Akciójukkal arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a Duna nemcsak gyakorlati hasznosítású, energiatermelő természeti kincs, hanem nemzeti eszmei érték is." (1988. október 4.)
"Egy reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a véleményt nyilvánítók 77 százaléka a beruházást előnyösnek tartja a villamosenergia-termelés szempontjából, 55 százaléka pedig a nemzetközi hajózásban, míg 48 százaléka az árvízvédelemben számol pozitív hatásokkal. A megkérdezettek 7 százaléka az, aki szerint a létesítményt nem szabad megépíteni." (1988. október 7.)

"Bízunk a szakemberekben a Szigetköz lakosságának nagy többségével együtt... Javaslom mindazoknak, akiknek Szigetköz sorsa nem közömbös, jöjjenek el hozzánk, és beszélgessenek el az itt élő emberekkel, kérjenek véleményt tőlük a beruházással kapcsolatban, nézzék meg, mi történik itt, és ezután alkossanak véleményt." (Káldi Endre képviselő – halászi téeszelnök – felszólalása a parlamentben, 1988. október 8.)

"Mindössze másfél hónapja, hogy szenvedélyesen vitázik az ország erről a gigantomániás beruházásról, amely egy kis ország számára még közepes volta ellenére is óriási terhet jelent. Amelynek inkább érezzük, semmint ismerjük a veszélyeit. Ám a most világra jönni kész demokrácia szellemében keressük a kiutat a nagyberuházás okozta ökológiai és ökonómiai zsákutcából." (Király Zoltán képviselő – szegedi tévériporter – felszólalása a parlamentben, 1988. október 8.)

"A bős–nagymarosi beruházás folytatásáról döntött a parlament." (1988. október 8.)

"Lehetséges környezetbarát módon is üzemeltetni a bős–nagymarosi erőműrendszert: elérhető, hogy naponként egyszer se kelljen teljesen lezárni a Duna folyását a dunakiliti tározónál" – javasolta V. Nagy Imre, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora. (1988. október 26.)
(Folytatjuk)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelátni a Mosoni-Duna aljára

"A folyók szerelmese vagyok, s elkeserítő, hogy a Mosoni-Duna az év nagy részében olyan, mint egy… Tovább olvasom