Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A Duna-bástya mellett tüntettek - fotók, videó

Demonstrációt szervezett az Arrabona Városvédő Egyesület késő délutánra, a Dunakapu tér Jedlik Ányos utca felőli sarkára.

A kisalfold.hu október 5-én megjelent „A Duna-bástya mellett tüntettek" című cikke. (Lásd lenn.)

A hozzászólások között 13. sorszámmal „joszob" írói névvel 2012. 10. 06. 11.07. perckor megjelent egy vélemény, amely Szabó Gyula győri lokálpatrióta építész személyét érintette, tartalma pedig súlyos rágalom, a becsület, és a jó hírnév széles nyilvánosság előtti olyan konstellációba állítása, mely rossz hír keltésére, egyben szakmai lejáratásra szolgáltat okot.

A kisalfold.hu szerkesztősége teljes mértékben elhatárolódik a megfelelő moderálás nélkül közlésre került véleménytől, egyben elnézést kér Szabó Gyulától a történtek miatt.

A sértő hozzászólást töröltük rendszeréből. Valamit a folyamtos rágalmazó és a hozzászólási alapelvekeinket sértő kommentek miatt, a hozzászólások lehetőségét e cikknél felfügesztettük.

a kisalfold.hu szerkesztőségeAz egyesület állásfoglalását - miszerint meg kell menteni, be kell mutatni a feltárt régészeti értékeket, a Duna-bástyát és nem szabad mélygarázst építeni oda - már sokszor, sok fórumon ismertette, ezúttal Ráday Mihályt, a Város-és Faluvédő Szövetség, a Hungaria Nostra elnökét és Hetzmann Róbertet, a Váralja Szövetség elnökét hívták meg Győrbe, s kérték fel előadónak.

A Duna-bástya mellett tüntettek. Fotó: H. Baranyai Edina.


Az előadások előtt Herkely Ákos, az egyesület elnöke röviden összefoglalta a Dunakapu tér alatt feltárt értékek megóvása érdekében tett lépéseiket. Mint mondta: "Kétszáz-kétszázharminc autót elhelyezni itt úgy, hogy a most látható falak kilencven százaléka ne pusztuljon el, nem lehet" - mondta a feltárt tér felé mutatva. Hozzátette: "Eddig minden felszólalásunk pusztába kiáltott szó volt".

Videó: Gulyás Attila


Szabó Gyula alelnök véleményük kiindulópontját ismertette: "A Dunakapu tér nem tér, ezerkilencszázharminckilencben kényszerből lett tér. Azért, mert valami oknál fogva áthelyezték ide a piacot a Széchenyi térről". Szerinte ezt a területet nem szabadna rendezvénytérré alakítani, inkább turisztikai látványosságként kellene bemutatni a Duna-bástyát, a XVIII. század közepén épült pattantyús házakat. "Ahhoz, hogy egy város turisztikailag vonzó célpont legyen, látványosságra van szükség. Ez itt kínálja magát" - jegyezte meg. Hangsúlyozta a dobogó előtt felállított makettre mutatva: kidolgoztak olyan alternatívát, amely parkolót is adna a győrieknek és a bástya falai is megmaradhatnának.

Ráday Mihály az örökségvédelem mellett állt ki győri előadásában. Arra hívta fel a döntéshozók figyelmét: "A nagyon meggondolatlanul - vagy meggondoltan - elkövetett hibák nem hozhatók helyre". A Dunakapu térrel kapcsolatban - mint mondta - az lenne az első kérdés, amit feltenni a tervezőknek és az önkormányzatnak, hogy "miért nem valósítanak meg alternatív megoldást?"

Megjegyezte: "Az itt álló makett bizonyítja, hogy van alternatíva". Véleménye szerint "azt, ami itt felszínre került, be kell mutatni. Ezek az értékek azok, amik gerjeszthetik a turizmust, amik fokozhatják egy város vonzerejét".

Hozzátette: "Valamit meg kell mutatni ahhoz, hogy értsük a múltunkat". Ráday Mihály a Dunakapu térről, az ott megvalósítható tervekről nem sok szót ejtett, mindössze annyit mondott: a pattantyús házaknak nem csak a homlokzatát kellene megtartani, azok udvarán hangulatos kávéházakat, boltokat tudna elképzelni.

Az ismert városvédő műsor, az "Unokáink sem fogják látni…" atyja szót ejtett a győri Schlichter-villáról, az abban található plafonfestményről is (mint arról lapunkban beszámoltunk, azt az ingatlant megvásárló Leier cég nem tartaná meg, Winkler Gábor építész ellenben megmentené). Ráday Mihály érthetetlennek tartja, hogy egy cég miként tudja egyedül eldönteni, hogy egy alkotás értékes-e.

A Város-és Faluvédő Szövetség elnöke úgy véli: annak alkotását, akitől többek között a Vajdahunyad vára falainak dekorációját rendelték, nem lehet értéktelennek titulálni. "Az a festmény érték, szenzációs, mutogatnivaló" - fűzte hozzá. Megjegyezte: "Egy ekkora bevételű cégnek csak telik arra, hogy egy plafonfestményt helyreállíttasson".

Ráday Mihály szólt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) bejelentett megszüntetéséről: "Nagyon fontos az, hogy a civil szervezetek megtalálják a közös hangot, most, amikor a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt megszüntetik". Szerinte "elképesztő, hogy ott döntenek arról, hogy kell valami vagy sem, ahol az érdek megjelenik". Úgy véli: "Ha a döntések lekerülnek helybe, az önkormányzatokhoz, akkor annyi a magyar műemlékvédelemnek. Az az ügy, amit van szerencsém évtizedek óta pártolni, most bajban van".

Az összefogás szükségességét hangsúlyozva így szólt: "Már nem tudok kamerával harcolni, mert - akár egy lándzsát - kitépték a kezemből. Össze kell fogni, elfeledve, hogy ki melyik párthoz tartozik, csak azzal foglalkozva, hogy mi az érték".

Hetzmann Róbert, a 2008-ban fiatalok által alapított Váralja Szövetség elnöke bejelentette: mindenben támogatják az Arrabona Városvédő Egyesületet, felajánlják minden fórumukat a Dunakapu tér értékeiért való kiállás, az ügy minél szélesebb rétegekhez való eljuttatása érdekében. A KÖH megszüntetéséről való döntést ő is elfogadhatatlannak tartja, s feltette a kérdést: "Kinek állhatott útjában?"

Saját kérdésére maga felelt: "A választ Győrben, a Dunakapu téren megkapjuk". Megkérdezte a demonstrációra összegyűlt mintegy száz embert: "Folytatni fogjuk a küzdelmet a kulturális örökségért?". Erre a jelenlévők egybehangzó igennel feleltek. Hetzmann Róbert a Duna-bástyáról így szólt: "Múltunk ezekben a kövekben van.

E kövek nélkül aligha érthetnénk a jelent".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós forrás: egyszerűsíteni, lehívni, növelni - fotók

Deutsch Tamás szerint tovább kell gyorsítanunk a pénzek lehívását, s a fejlesztési ügynökségeknél az… Tovább olvasom