Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

A drogmentes nyári vakációért

Másfél hónapig sporttal, szórakozási lehetőséggel próbál alternatív lehetőséget kínálni a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum a drog miatt veszélyeztetett korosztálynak.
A Győr két különösen veszélyeztetett városrészében, Marcalvárosban és Adyvárosban élő gyerekeknek kínál lehetőséget a nyári szabadidő eltöltéséhez a győri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) Miénk a tér címmel. A tegnap kezdődött, másfél hónapos programra másfél millió forintot nyert a KEF a Mobilitásnál, és két lakótelepi középiskola – a Móra, valamint a PÁGISZ – vállalta, hogy a szabadidős programok helyszínéül szolgál. A pályákon asztalitenisz, kosárlabda, röplabda, futball és számos más sportág területén mutathatják meg tudásukat a gyerekek, s így rájöhetnek, hogy a vagányságért s a sikerélményért nem kell a droghoz nyúlni. Az iskolák felnőtt felügyeletet biztosítanak, míg a Barátság parkban a gyermekjóléti központ szociális munkásai figyelnek a gyerekekre.

Miklósyné Bertalanfy Mária, a KEF alelnöke elmondta: kétszáz plakáton és tízezer szórólapon értesítették a városban élőket a nyári szabadidős programokról, a cél természetesen az, hogy a megpályázott eszközökkel alternatív lehetőséget nyújtsanak. Az üzenet nemcsak a családoknak, hanem a közoktatási intézményeknek is szól. A két iskola vállalása mintát nyújthat a többinek, mivel a tapasztalat szerint a felügyelő pedagógusok bérét az egy-másfél hónap alatt 300–400 ezer forintból biztosítani lehet.
Abban az egyben legalább biztos lehet mindenki: amíg a gyerekek az iskolában rúgják a labdát, biztosan nem kerül kábítószer a kezükbe.

Miklósynétől megtudtuk: 1994-ben a felső tagozatos gyerekek, a középiskolások és a felsőfokú oktatásban részt vevők körében összesen 7–12 százalékról derült ki, hogy kapcsolatba került már a droggal. Öt évvel később ez a szám már 16,4 százalék volt. S ami riasztó: a 2003-ban kitöltött kérdőívek tanúsága szerint már 28,4 százalékra emelkedett a drogfelhasználók száma, s ráadásul ebben a statisztikában a felsőoktatásban részt vevő hallgatók már nem is szerepeltek. Az alelnök szerint különösen oda kell figyelni a lakótelepen élőkre, mivel a panelrengeteg személytelenséget nyújt a gyerekeknek, s az anonimitással a kísértés is nagyobb.

Hol, mikor?

Mind a két iskolában hétköznap, délután négytől hétig lesznek programok, a Móra augusztus 18-ig, a PÁGISZ ÁMK július 31-ig nyújt szabadidős lehetőséget. A Barátság parkban keddenként, a PÁGISZ udvarán csütörtökönként délután hattól este kilencig várják a tíz-tizennyolc éves diákokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gergő nagy álma teljesülhet

Gergő kezét mindig fogja valaki...”… Tovább olvasom