Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A drog ellen más utakon

Hiába szerveznek az iskolák drogprevenciós előadásokat, klubokat a szülőknek, érdeklődés hiányában sorra elmaradnak.
Hét pontból álló ajánlást osztottak ki a pedagógusok a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola szülői értekezletén. A levélben tanácsot adnak ahhoz, mire ügyeljenek a szülők, amikor gyermekük házibuliba megy és hová fordulhatnak problémáikkal. Részletesen felsorolják, mikor és hol érhető el az ifjúságvédelmi felelős, az orvos, a védőnő, a pszichológus és egy sor intézmény a lelkisegély-szolgálattól a szenvedélybeteg-segítő szolgálatig.

A győri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) szakemberei ismerik és elismerik a Jedlik törekvéseit. Az intézmény azon kevés győri iskolák egyike, amely évek óta kitartóan és sikerrel pályázik a minisztériumok egészségmegőrzési és drogprevenciós programjaira. Furján Gergely igazgatóhelyettes pontosít: hat éve kísérik figyelemmel a kiírásokat. Noha nem tudják, melyik diákjuk próbált már ki illegális szereket s melyik nem, tisztában vannak azzal, hogy a statisztika törvényei alól ők sem kivételek. Miután tapasztalataik szerint a szülőknek szervezett előadásokon alig néhányan vesznek részt, elhatározták, hogy írásos tájékoztatót adnak a kezükbe abban a reményében, hogy el is olvassák. Tavaly ezért egészségvédelmi és drogprevenciós kiadványt állítottak össze, amelyet minden tanulójuk hazavihetett. Az ajánlás ennek a kiegészítése. A tájékoztatót idén az újak – a kilencedik évfolyamos szülők – szintén megkapják.

A diákok ismereteinek bővítésére az iskola évente előadás-sorozatokat szervez a konfliktuskezelésről, az áldozattá válás elkerüléséről és sok olyan kockázatról, amelynek a mai fiatalok óhatatlanul ki vannak téve.

Ha a gyermekünk házibuliba (diszkóba) megy...

Tudjuk meg pontosan, hol tölti majd gyermekünk az estét. Szerezzük be a ház címét és a vezetékes telefonszámot. Hívjuk fel a házibulit tartó gyerek szüleit, hogy meggyőződjünk arról, valóban ott lesz-e a buli, kérdezzük meg, lesz-e ott felnőtt, beszéljük meg, hogy sem alkohol, sem drogok nem lesznek, ajánljuk fel a segítségünket. Tudjunk arról, hogyan fog gyermekünk elmenni a buliba, és hogy fog onnét visszajönni. Biztosítsuk a gyereket arról, hogy vagy mi, vagy valamelyik rokon, illetve barát vagy másik szülőtársunk elérhető telefonon, ha haza kell őt hozni kocsival. Beszéljük meg gyermekünkkel, hogy milyen esetek tehetnek szükségessé egy ilyen hívást. Ha mi magunk esetleg nem lennénk otthon, mondjuk meg a gyereknek, pontosan hol leszünk. Közöljük a gyerekkel, mikorra kell hazaérkeznie. Legyünk fent, vagy keljünk fel (ébresztőóra, vagy kérjük meg rá a gyereket), amikor gyermekünk hazaérkezik. Ezzel tudjuk ellenőrizni a hazaérkezés idejét, látjuk a gyermekünket közvetlenül a buli után, sor kerülhet egy rövid beszélgetésre a buliról. Ha a gyermekünk a parti után a barátjánál tölti az éjszakát, beszéljünk a barát szüleivel, hogy ez számukra is elfogadható megoldás-e, ők otthon lesznek-e, egyeztessük a takarodó idejét. Ha a diszkóból a gyerek a család kocsiját vezetve tervezi a hazajövetelt, mérjék fel a szülők, hogy ez milyen veszélyekkel járhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magnóliákat ültettek

A győrszentiváni Váci-iskola udvarát mostantól két nagyméretű magnóliafa díszíti. Tovább olvasom