Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

A Don-kanyar még ma is tabu?

Hatvanhét évvel ezelőtt Urivnál kezdődött a 2. magyar hadsereg tragédiája. Hogy a Don-kanyar áldozatai előtt még ma sem tudunk tárgyilagosan fejet hajtani, annak okát a történész a magyar emlékezetkultúra visszásságaiban látja.

Még hatvanhét év után is nagy keserűséggel a szívében emlékezik meg az 1943. január 12-én kezdődött urivi áttörésről Vass Károly Béla. A győri férfi édesapja tizenegy nappal az orosz támadás megkezdése után ˝kötelessége teljesítése közben halt hősi halált˝.

– Anyám levele, amelyben születésemről értesítette apámat és a tábori postai levelezőlap, amellyel apám halálát tudatták a frontról, kerülték egymást. Az, hogy a 2. magyar hadsereg nagyezüst vitézségi éremmel kitüntetett katonájának fiaként jöttem a világra, negyvenöt után szégyennek számított – említette Vass Károly Béla. – A ˝háborús bűnös˝ gyermekeként sokszor megaláztak. Például a tanítónő a kötetlen könyveimet láttán levetkőztetett és gúnyolódva a ruháimba csomagoltatta azokat. Többször fordult elő, hogy napokig nem ettünk és szenet loptam a pályaudvarról, hogy meg ne fagyjunk. A továbbtanulásnál ˝férőhely hiányában˝ mindenhonnan elutasítottak.

A 67 éves Vass Károly Béla szomorúan emlékezik meg a doni harcokról, amelyeknek édesapja is áldozatul esett, szinte egy időben azzal, amikor fia itthon megszületett. Fotó: H. Baranyai Edina
A 67 éves Vass Károly Béla szomorúan emlékezik meg a doni harcokról, amelyeknek édesapja is áldozatul esett, szinte egy időben azzal, amikor fia itthon megszületett. Fotó: H. Baranyai Edina

A tényői származású Soós József honvéd százados is gyermekkori emlékeiről mesélt, mikor a gyertyák vagy a petróleumlámpa fényénél a felnőttek komor arccal, suttogva emlegették az orosz hómezőn történteket és könnyezve vették számba falujuk áldozatait.

– Szerintem alig van olyan család Magyarországon, ahol a doni tragédia ne hagyott volna valamiféle nyomot. Nekem a nagyapám járta meg az orosz frontot. Szakaszparancsnokként egyedül tért haza, minden katonája odaveszett. Az ő szívesen hallgatott történetein nőttem fel és a szomszéd bácsién, aki aknavetősként szolgált a messzi távolban.

Hogy a Don-kanyar áldozatai előtt még ma sem tudunk méltósággal fejet hajtani, annak okát Szakál Gyula történész, szociológus a magyar emlékezetkultúra visszásságaiban látja.


– A politika mindig rányomja bélyegét a történelmi események értelmezésére, emiatt lett tabutéma, lett ˝lehalkítva˝ például a Don-kanyar, a magyar hadsereg tragédiája. Ennek ellenére családok ezreiben viszont ott munkált a lelki-kegyeleti igény, hogy odaveszett hozzátartozóikra ˝hangosan˝ is emlékezzenek. Ez a helyzet a rendszerváltás után sem változott: a politikai és az emberi érzelmek síkja között azóta sem épült híd – hangsúlyozta Szakál Gyula, majd megemlítette: – Csak az érdekli a politikusokat, amiben érintettek, amiből ilyen vagy olyan hasznuk származik. És a doni áldozatokra való emlékezés nem a jövedelmező témák közé tartozik.

A hétvégén megemlékezést tartottak Csornán és Darnózselin is, míg Kunszigeten kedden emlékeznek az 1943-as doni harcok áldozataira. Sopronban január 13-án, szerdán 17 órakor kezdődik a megemlékezés a Világháborús Emlékműnél.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. Apofisz 2010. november 11. 01:47
  „Érdekes, az én dédnagyapám neve Vass István, és őis harcolt, az I világháboruban, Az egyenruhája szerint Osztrák-Magyar monarchia, százados rangban.
  Nekem szintén hallgattak a rokonságban az apák-ról az apák és nagyapák. A nagymamáim meséltek sok dolgot a II VH ról. Sok olyan dolgot amiről soha sehol senki nem beszélt.”
 • 43. gyagyástóni 2010. január 15. 00:02
  „39. hozzászólás pancser 2010.01.14. 16:57
  "Sőt a Vörös Hadsereg sokaknak hozott felszabadulást,..."
  Szerinted....”
 • 42. gyagyástóni 2010. január 14. 23:56
  „41. hozzászólás meir 2010.01.14. 19:18
  Szerintem, hiába éltél akkor, de mégsem tudod jól. A Molotov - Ribbentrop Paktumot Lengyelország lerohanása előtt kötötték, A paktum megnemtámadási szerződés. Sztálin kapta a Baltikumot és kelet Lengyelországot, Hitler meg Lengyelország nyugati felét.”
 • 41. meir 2010. január 14. 19:18
  „Babo!!!
  jobb ha tolem tudod-(olyantol aki akkor mar elt)-hogy Stalin-nak esze agaban sem volt megtamadni Europat!!
  rettegett a Nemet eroktol,foleg az 1-HETES Nemet gyozelem utan amikor is Lerohantak Lengyelorszagot,egy
  kozel 40 000 000-os nemzetet!!!
  Szerinted miert is ment bele hogy legyen olyan hogy,; Molotov - Ribbentrop Paktum????”
 • 40. janika 2010. január 14. 17:49
  „Hát, ha jól értelmezzük a mai "Hősi halottak" aki idegen érdekek miatt haltak meg Iraq, Afganisztán és még kitudja melyik ország lerohanása gyarmatosítása közben sem különbek, mint a Don-kanyarban elesettek! Talán annyiban, hogy manapság önként és pénzért mennek a vágóhídra. Akkor meg parancsra!”
 • 39. pancser 2010. január 14. 16:57
  „36! Okfejtésed hibás. Trianonnak meg Oroszországnak egymáshoz semmi köze, nem is kellett ellenük a hazát védeni. Sőt a Vörös Hadsereg sokaknak hozott felszabadulást, megszabadított bennünket a mocskos nyilas és a fesőbbrendű német uralomtól. A visszaélések más lapra tartoznak. a magyar hadsereg hódító volt minden nemzet szemével, ettől még persze a főhajtás megilleti a halottakat.”
 • 38. t-a-ibi 2010. január 14. 13:18
  „Hát igen Sopronban volt köztéri megemlékezés!
  Néhány gondolat.

  Hát igen Győrben valahogy nem akarnak emlékezni a vezetők.
  Sem a komcsi-libsi bagázs - amit jól tettek, mert azért a gyilkosok ne emlékezzenek a halottakra.
  De, hogy a jelenlegi vezetés, ennyire elhatárolódjon minden megemlékezéstől, annak bizony oka van.
  Netán az Ő őseik a probléma oka?- számukra nincs trianon, nincs kommunista áldozatok emléknapja, stb.
  Csak a fizetett ünnepeknél vannak jelen, -kényszerből, hivatalból( mert mint vezetőnek illik a fizetésért, valahol megjelenni?)
  Furcsa, -értem csak fel nem foghatom, -ők nem magyarok?”
 • 37. gyagyástóni 2010. január 13. 18:42
  „36. hozzászólás ggg 2010.01.13. 08:11
  Magyarázhatod, de akinek a komcsik kimosták az agyát, az úgysem hiszi el.”
 • 36. ggg 2010. január 13. 08:11
  „sajnos Horthyt még mindig sokan a kommunisták által tanított szemszögből látják csak. ha egy kicsit utánamennétek rájönnétek, hogy nagyságával a 20. században csak Teleki vetekedhetett. ők ketten voltak Széchenyi és Kossuth óta a legnagyobb magyar államférfiak. trianon mocskos diktátuma, az első vh és kunbéláék fosztogatása után helyre állította a gazdaságot, erre azóta senki nem volt képes. visszaszerezte diplomáciával a Felvidék tisztán magyarok lakta részét, Kárpátalját, észak Erdélyt és a Délvidéket. a donhoz pedig azért küldte ki a 2. magyar hadsereget, mert bölcsen látta, hogy ha minél távolabb védik a hazát annál nagyobb biztonságban lesz a föld, a család. és tudta azt is, ha a Kárpátok vonulatánál próbálja meg feltartóztatni a vörös hordát, akkor azok úgy söpörnek el minket, hogy egy magyart nem hagynak életben. továbbá minden hős európai nemzet vállvetve harcolt a sátáni erők ellen!
  így hát mély fájdalom mellett óriási büszkeséget érzek a, ha a doni HŐSÖKRE gondolok.”
 • 35. pancser 2010. január 13. 00:14
  „A háborúban elesettekért fejet kell hajtanunk. Az előző rendszer olyan volt amilyen, aki kezet mert emelni a Szovjetunióra annak akkor nem volt becsülete. A fél falum harcolt a Donnál, magam nem tapasztaltam már semmilyen megkülönböztetést a hazatértekkel szemben, hogy a Rákosi érában mi volt azt nem tudom.”
 • 34. t-a-ibi 2010. január 12. 23:57
  „Méltó megemlékezés volt ma az Evangélikus Öreg-templomban, a DONI-HŐSÖKRE-HALOTTAKRA.

  "kedves" fórumozók: az Evangélikus Öregtemplomban, minden évben megemlékeznek azok, kiknek a nemzettestvérei a hazáért harcoltak.

  Szégyen, hogy egyesek büntetlenül mocskolhatják az ott harcolókat, harcban elesetteket.
  Ha már nem emlékezel, --legalább maradj csöndben!”
 • 33. babó 2010. január 12. 22:43
  „akár hogy is de dolfi nagyon közel volt hogy az orosz anyácskát eltörölje.csak a sok lúd disznot győz...”
 • 32. gyagyástóni 2010. január 12. 21:53
  „30. hozzászólás babó 2010.01.12. 21:21
  Sajnos, de nagyon igazad van, sokan nem ismerik a történelmet, sztálin Finnországgal kezdte, de nem volt még olyan erős és belebukott, csak idő kérdése, mikor próbálta volna újra. Különben, ha Horti háborús bűnös lett volna elítélik, de felmentették!”
 • 31. gyagyástóni 2010. január 12. 21:39
  „27. hozzászólás RickCartman 2010.01.12. 21:10

  "gyagyástóni, hát igen, háborús bűnös, van ilyen jogi kategória, jól mondod"
  Van háborús bűnös, de nem mindenki az aki részt vett. Állítólag kollektív bűnösség nem létezik, sajnos csak állítólag! Különben a történelmet, a győzök írják.”
 • 30. babó 2010. január 12. 21:21
  „tudjátok,hogy akkor sztálin bácsi rohanta volna le az egész kelet-európát,ha dolfi nem előzte volna meg.az orosz gőzhenger így is-úgy is végig ment volna rajtunk..már csak a földrajzi helyzetünk miatt is.mi lett volna jó?veszett fejsze nyele...”
 • 29. mauz 2010. január 12. 21:16
  „Griffin,
  Az elhunyt magyar katonák nem attól lesznek hősök, hogy az aktuális magyar politika úgymond jó ügyért harcol-e, vagy úgymond rossz ügyért...

  Ezek a katonák azért voltak hősök, mert megtartották a hitüket, mert teljesítették a parancsot, és abban az időben igenis ideig-óráig megálljt tudtak parancsolni az ázsiai hordáknak...

  A háború kiváltó okait nem rajtuk kéne számonkérni. Ez egyenlő lenne a hazaárulással a túlélők részéről.

  Afganisztánban amúgy most jó ügyért bombáznak le esküvőket a hős, vagy nem hős amerikaiak, vagy rossz ügyért, szerinted?”
 • 28. babó 2010. január 12. 21:13
  „csak az eszme közös velük:minden másként gondolkozót törölni kell.a szó szoros értelmében.még mindig dolgozik a szocialista beidegződés.”
 • 27. RickCartman 2010. január 12. 21:10
  „gyagyástóni, hát igen, háborús bűnös, van ilyen jogi kategória, jól mondod”
 • 26. gyagyástóni 2010. január 12. 21:07
  „24. hozzászólás babó 2010.01.12. 20:30

  Nem vetted még észre, Magyarországon csak a holokauszt áldozataira szabad emlékezni. Mert szerintük, mindenki bűnös, aki a nagy Szovjetunió és vezére ellen mert fegyvert fogni.”
 • 25. gyugyu1 2010. január 12. 20:34
  „T. gabmester ! Csak a tisztánlátás érdekében szeretném leszögezni: azok a magyar katonák /köztük két nagyapád/ nem azért mentek a don mellé hogy hősködjenek,hogy a jövőért harcoljanak, hanem azért mert kivezényelték /kihajtották őket a vesztőhelyre / a " nagyméltóságu " hadúr parancsára,aki a halálba küldte őket ! Azt senki sem vitatja ,amit akkor a magyar katonák tettek azokkal a felszerelésekkel az HŐSTETT volt !”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliós bírságot szabtak ki a győri kórházra

Egymillió forintra büntette a Közbeszerzési Döntőbizottság a győri Petz-kórházat. Tovább olvasom