Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

A Dollár utca legendája Öttevényen

Akad Öttevényen egy utca, amelyet ugyan már több mint fél évszázada Béke utcának hívnak hivatalosan, de több helyi lakosnak – főleg persze az öregebbeknek – a mai napig Dollár utca maradt.

"1892-ben született édesapám, a bátyja pedig 1888-ban. Utóbbi rokon a nagybátyjával utazott ki elsőként a faluból Amerikába szerencsét próbálni" – kezdte a most is Öttevényen élő Szabó Józsefné Ilus néni a múltidézést, akivel persze el is látogattunk a szóban forgó utcába.

Los Angelesig meg sem álltak

Bár történetünkhöz nem kapcsolódik szorosan, de tán illik megmagyarázni a Béke utca elnevezést is. A Dollár utca természetesen a szocialista állampárt idején nem lehetett szalonképes: ezért választották a „szocialista béketábor" után szabadon a Béke utcát az elvtársak...Szabó Józsefné Ilus néni a Kaliforniába utazó nagybácsi és felesége képével. Fotó: Szük Ödön.
Szabó Józsefné Ilus néni a Kaliforniába utazó nagybácsi és felesége képével. Fotó: Szük Ödön.


"A századforduló első évtizedének utolsó éveiben hajóztak ki a családtagok: fiatalok voltak, s úgy érezték, hogy az Ígéret földjén könnyebben boldogulnak. Miután partot értek az Atlanti-óceán túloldalán, nem álltak meg New Yorknál, s tovább utaztak Kaliforniába. Itt Los Angelesben kezdték el új életüket: egy bőrgyárban kaptak munkát, ahol főleg kesztyűket gyártottak – folytatta Ilus néni.

Jól élt Amerikában, mégis hazahúzta a szíve

"Jó pár esztendőn keresztül kinn keresték a boldogulást, s viszonylag sok sikerrel is jártak. A megőrzött, korabeli fotók alapján takaros házban élték mindennapjaikat Los Angelesben, s néha még kirándulásokra is jutott erejük és pénzük. Van például egy fotó, ahol édesapám bátyja egy nagyobb társasággal Ford T-modelljét vezeti, ami akkoriban Amerikában is újdonságnak számított.Magyar szerencsevadászok Los Angelesben a 20. század elején. Fotó: Szük Ödön.
Magyar szerencsevadászok Los Angelesben a 20. század elején. Fotó: Szük Ödön.Ennek ellenére a húszas években hazatért a nagybátyám: hazahúzta a szíve. Ő tette le a mai Béke utca alapjait, s melyet nem véletlenül neveztek el Dollár utcának, hisz főként az Amerikában keresett pénzből építették meg. Többen csak Dollárosoknak hívták őket. 1926-ban már a szomszéd kislány keresztelőjét itt tartották, szóval, rövid időn belül jó utcaközösség alakult ki.

Azt is tudom, hogy a néhai nagybátyámékhoz sokan jártak át táncolni; egyedüliként nekik volt gramofonjuk, amit a tengerentúlról hoztak magukkal. Többen követték is példájukat" – elevenítette fel emlékeit Ilus néni.

A ház és a gesztenyefák őrzik az emléküket

Bár a házat, amit az Amerikából visszatérő rokonok építettek, már rég eladtak – a mai napig áll, s lakják is. Mint ahogy a gyönyörű gesztenyefák is őrzik az egykori szerencsevadászok emlékét.

Akikről az mindenképpen elmondható, hogy rászolgáltak arra, miszerint a Dollár utca száz éve ne vesszen ki a falu köztudatából.


A tömeges kivándorlás 1907-ig tartott

A tengerentúlon meggazdagodott honfitársakról érkező hírek, a kivándorlási ügynökök népes táborának tájékoztatásai az ígéret földjévé tették Amerikát a 19. században.

A kivándorlók nagy többsége ugyanis azzal a reménnyel indult útnak, hogy eredeti környezetéből csak átmenetileg kell kiszakadnia, mert az idegenben szerzett pénzzel hazatérve jobb körülmények között, ott folytathatja életét, ahonnan elindult.

A tömeges kivándorlás az 1880-as években kezdődött, 1905-1907-ben érte el tetőpontját és az I. világháborúig tartott.

A hivatalos magyar állami statisztika csak 1899-től mutatta ki a legálisan, tehát útlevéllel kivándorlók számát: 1899 és 1913 között csaknem 1,4 milliót. Arról sajnos nincsenek adatok, hogy Öttevényről hányan indultak az USA-ba, de az tény, hogy nem kevesen.  


Olvasóink írták

 • 4. elemér 2009. augusztus 01. 04:27
  „Senki nem beszél angolul Öttevényen. Ismernek pár szót, mint dollár és dollárpapa. Ne szaporitsd a szót mert igazán nem dicsekehetsz magyarul.”
 • 3. CsPeti 2009. július 30. 23:00
  „Elemér!
  <moderálva személyeskedő>
  Öttevényen néhányan "beszélik az angolt", te viszont a magyart NEM!!
  Ez így szerintem gáz. Olvass sokat!
  Amúgy meg ubiszezon van....”
 • 2. szilidzsi 2009. július 30. 20:19
  „moderálva sértő”
 • 1. elemér 2009. július 29. 19:43
  „Na most ebböl az ember azt következtethetné hogy Öttevényen beszélik az angolt. Tévedés, mert nagyitóval se lehet találni aki azt beszéli. Norvégok is vándoroltak ki az USA-ban. Minden faluban tudják hogy kik mentek ki és a Norvégok beszélik az amcsi angolt a legjobban Eu.-ban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesébe illő sztori hét amerikai unokatestvérrel

Öttevényen napjainkban is számos olyan család akad, akik rokonai az Egyesült Államokban horgonyoztak… Tovább olvasom