Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

A doktornő, aki beszélgetve gyógyít

Rangos elismerést, a Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság Egészséges Ifjúságért Emlékérmét vehette át a közelmúltban dr. Kitzvéger Erzsébet. A győri orvos negyedszázada dolgozik iskolákban.
Dr. Kitzvéger Erzsébet a kitüntetéssel.
Nehéz vele a beszélgetésre időpontot egyeztetni, hiszen valahol mindig várják a diákok. A legtöbb kamasz nem is gyógyítást vár tőle, csak egy beszélgetést, amire egyre több családban az anyagiak hajszolása miatt nem jut idő – tapasztalja dr. Kitzvéger Erzsébet. Pedig az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy a lelki gondok ne vigyék közelebb a felnőttkor küszöbén botladozókat a lógás, az alkohol és a drogok felé. Előfordult, hogy a doktornő olyan lányon segített, akiről a család nem is tudta, hogy kábítószerezik. A középiskolás egy évet ugyan halasztott, de kigyógyult a függőségből, és most érettségizett jó eredménnyel.

Mozifilm miatt lett orvos

Dr. Kitzvéger Erzsébet tízévesen egy mozifilm hatására határozta el, hogy orvos lesz. A családja anyagi helyzete azonban nem volt valami rózsás, így a pályaválasztáskor fodrásznak akart menni, de szerencsére nem engedték. Bár kezdetben más osztályokon dolgozott, idővel teljesült az álma és a gyermekgyógyászatra került. Aztán körzetes lett Gyárvárosban, ahol saját lányának is ő volt az orvosa. Délelőtt rendelt, délután pedig a hozzá járó kismamákkal együtt sétáltatták a babákat.
Nagyon szerette a munkáját, ám ízületi problémái miatt változtatni kellett az életén. Huszonöt éve így lett iskolaorvos, amit nagyon megszeretett.

Kezdetben négy intézmény tartozott hozzá, amiből kettőben – a Pálffy- és a Pattantyús-középiskolában – a mai napig rendel. Az időközben csoportvezető főorvossá választott Kitzvéger Erzsébet már a kezdetektől a szívén viselte a diákok sorsát. Az önkormányzattal és a tisztiorvosi szolgálattal összefogva az elmúlt tíz évben komoly eredményeket sikerült elérniük. Nagy büszkeséggel tölti el, hogy ma már Győr példaértékűnek számít az országban az iskola-egészségügyi ellátás terén.

Nem vonzó a szakterület

A megújult rendelőkön, a tárgyi feltételek megteremtésén túl azonban a doktornő csalódottan említi, hogy ez a terület nem vonzó a szakemberek számára. Mosonmagyaróváron, Győrben is van üres státus, de hiába hirdették meg azokat, a nem versenyképes fizetés elriasztja a jelentkezőket. A jelenlegi iskolaorvosok átlagéletkora így nem éppen az aktív korosztályéhoz tartozik, Kitzvéger Erzsébet a maga 61 évével fiatalnak számít, hiszen praktizál 74 esztendős kollégája is...

Cigaretta, alkohol, drog...

Az iskolások egészsége sajnos egyre aggasztóbb, mondja a doktornő. Folyamatosan nő a mozgásszervi rendellenességben szenvedők száma, sok a gerincferdüléses, hanyag testtartású és lúdtalpas gyermek, és az allergia is mind többek mindennapjait nehezíti meg. A mértéktelen televíziózásnak és számítógépezésnek is megvan a maga negatív hozadéka, hiszen gyakoriak a látásproblémák is. A mozgáshiány és a helytelen étrend miatt pedig az iskolások között is jelentős a túlsúlyosok száma. És persze egyre égetőbb problémákat okoznak a mentálhigiénés gondok, valamint a cigaretta, az alkohol és a drog is. Mindezek terén eredményhez csakis a szülők, a pedagógusok és az iskolaorvosok közös odafigyelése, az összehangolt megelőzés vezethet – véli Kitzvéger doktornő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt vannak a napóleoni seregek

Késve ugyan, de tegnap délután megérkeztek a francia seregek a mai kismegyeri csatára. A 195… Tovább olvasom