Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A dohány feketepiac egyelőre `alszik´ megyénkben

Megyénkben eddig egyetlen olyan eset történt, amikor ellenőrzés során 11 kg vágott, "gyanús" fogyasztási dohányra bukkantak a pénzügyőrök.

Mint arról portálunk beszámolt, a NAV emberei szeptemberben 575 ellenőrzést tartottak piacokon, közterületeken, illetve korábban dohányterméket árusító üzletekben Budapesten és Pest megyében.

Egy hónap alatt 8200 doboznyi, illegálisan értékesíteni kívánt cigarettát és csaknem hat kilogramm fogyasztási dohányt foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a fővárosban.

Nem árt észben tartani: ha valaki engedély nélkül árul cigarettát, komoly pénzbüntetésre számíthat, a szankció összege ötmilliótól ötszázmillió forintig terjedhet.

"A jelentés elkészítéséig 140 boltban végeztünk ellenőrzéseket"

A kisalfold.hu a hétvégi hír apropóján megkérdezte a Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságot arról, hogy szűkebb pátriánkban mit mutatnak az ellenőrzési számok?

"A Nemzeti Dohányboltokban folyamatosan, esetenként a fogyasztóvédelmi felügyelőség munkatársaival közösen végezzük az ellenőrzéseket.

A jelentés elkészítéséig 140 boltban végeztünk ellenőrzéseket, ahol vizsgáltuk az engedélyezési eljárás során figyelembe vett adatok valódiságát, illetve az engedélykérelem mellékleteként beadott dohányboltban forgalmazható egyéb termékek értékesítésére szolgáló nyomtatványon bejelentett termékek szabályosságát.

Jövedéki eljárás keretében folyamatosan vizsgáljuk a forgalmazott jövedéki termékek beszerzésének, értékesítésének körülményeit is" - kezdte portálunk érdeklődésére Cséve Szabolcs százados, a Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság szóvivője.


"Az ellenőrzések során feltárt szabálytalanságok csekély súlyúak voltak"

"Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a dohányboltokban és a kijelölt helyeken a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet végzők általában jogkövető magatartást tanúsítanak, a jogszabályban előírt kötelezettségüknek eleget tesznek. Az ellenőrzések során feltárt szabálytalanságok csekély súlyúak voltak.

Ezek egy része a fogyasztóvédelmi rendelkezések megsértése volt (a dohány kiegészítő termékek a kirakatban láthatóak voltak; az egyéb forgalmazott termékek köre nem került megjelenítésre; az egyéb forgalmazott termékek felsorolását hirdető táblán a dohány termékek és a dohány kellékek felirat is szerepelt; vagy a dohányboltra utaló egységes jelzés az előírásoknak nem felelt meg), míg a másik része a vámhatóság hatáskörébe tartozó szabálysértések közé tartozott (a helyszín nem helyszínrajznak megfelelő kialakítása; a dohányboltban forgalmazható egyéb termékek forgalmazásáról szóló, vagy a nyitvatartási idő megváltoztatására irányuló bejelentés elmulasztása)" - folytatta Cséve Szabolcs.

Nem jön a "dohány"? Forgalmasabb helyekre költöznek a Nemzeti Dohányboltok

"A kezdeti bizonytalanságokat követően általánosságban elmondható: kezd letisztulni a Nemzeti Dohányboltok rendszere.

Egyértelműen tapasztalható továbbá az is, hogy a Nemzeti Dohányboltot üzemeltetők a napi forgalom tükrében számolnak, kalkulálnak és többen teszik át telephelyüket a nagyobb haszon reményében kevésbé forgalmas helyről forgalmasabbra.

A második körben kihirdetett koncessziót nyert boltvezetők esetében a megyében 46 újabb koncessziót adtak ki, amelyek alapján a mai napig 10 kérelem került benyújtásra, többségük soron kívüli eljárásban kérelmezi a vámhatósági engedély kiadását. Nekik már kicsivel könnyebb dolguk van, mert napi szinten megtapasztalhatták egy-egy trafik kialakítását, működtetését.

A koncesszióval le ne fedett területeken is folyamatosan végzünk ellenőrzéseket, ezeken a településeken mostanáig a dohánytermékek vonatkozásban jogszabálysértést nem tapasztaltunk" - magyarázta Cséve Szabolcs.

"Gyanús" internetes dohányvásárlási ajánlatra már bukkantak megyénkben

Megyénkben eddig egyetlen olyan eset történt, amikor a pénzügyi nyomozók és az adóigazgatóság munkatársai internetes hirdetés alapján vágott dohány értékesítését végző személyt ellenőriztek.

Az ellenőrzés során 11 kg vágott, fogyasztási dohányra bukkantak. A kisalfold.hu úgy tudja: az ügyben a tényállás tisztázása jelenleg is zajlik.
 

Olvasóink írták

 • 11. xverax 2013. október 10. 12:21
  „9. alekínyó 2013.10.09. 19:10

  elég sok ivóban lehet kapni olcsóbban, természetesen nem árt ha ismersz 1-2 emberkét :D”
 • 10. numlock 2013. október 09. 22:37
  „Gratulálok a nyomozóknak,és a NAV-nak ! Csak egy esetet tudtak produkálni ? Nahát????”
 • 9. alekínyó 2013. október 09. 19:10
  „gyugyu1
  Hol van a 14-es busz végállomása? Engem is érdekelne az import áru! :D”
 • 8. Mankapunka 2013. október 09. 11:28
  „gonzo

  Igen, csak a régi nevet nem bírta a konkurencia.”
 • 7. gyugyu1 2013. október 09. 11:05
  „500 -t /doboz árulják a románcigányok a 14-s buszvégállomásnál meg a cba előtt ! És ez most jobb az államnak,hogy egy fillér adót sem szednek be utána ??”
 • 6. gonzo 2013. október 09. 10:31
  „Búzakörte,ön írt régeebben révfaluiszúnyog vagy révfalusiszúnyog néven,igaz?”
 • 5. nága 2013. október 09. 10:06
  „"Búzakörte": Akkor vándoroljon csak ki Szlovákiába, ott füstölögjön, majd megtudja, hogy "szeretik" ott a hazánkbelieket! De mehet máshová is a nagyvilágba, hisz biztos nyelveket beszélő, több diplomás, értékes szaktudással rendelkező és nem csak füstölögni tudó és a cigi meg pipa "szentségét" ajnározó személyiség.”
 • 4. xverax 2013. október 09. 09:32
  „3. kocsoggorog 2013.10.09. 08:23

  ezért kellene Neked és társaidnak olyan hely ahol nem lehet dohányozni... de biztos vagyok benne
  hogy akkor is ott lennétek ahol a barátok szívják a cigit...
  egyébként eddig is lehetett venni feketén cigarettát, rengetegen vették is, csak nem volt ekkora
  szenzáció!”
 • 3. kocsoggorog 2013. október 09. 08:23
  „Hát kedves Búzakörte, számomra Európa nem a füstös kocsmákat jelenti, de persze mindenkinek mást és mást... Én speciel nagyon örülök, hogy elmehetek úgy inni egy pohár bort, hogy nem kell füstöt szívnom mellé.”
 • 2. Búzakörte 2013. október 09. 07:07
  „Ez a trafikmutyi nem jött be. Érdemes meghallgatni a trafikosokat, óriási a csalódás, kevesebb a vevő, mint korábban, legalábbis a belvárosban ez a helyzet. És bizony szárnyal a feketepiac! Ötszázért remek cigit lehet venni és még csak nem is kell bújkálni, elég bemenni némely kocsmába vagy kicsit kérdezősködni a haveri körökben...
  A napokban kerestem egy pipázási kelléket s azt a választ kaptam, hogy nem merik tartani, mert nem kapcsolódik közvetlenül a dohányzáshoz és százezer a büntetés érte. Halkan kérdezem, ha a pipadohány alá teendő kristály nem tartozik ,,közvetlenül" a dohányzáshoz, akkor a rágógumi vagy az újság miként tartozik oda?
  Az egész úgy agyrém, ahogy van. Két napja Szlovákiában időztem s betértünk egy ipolyvidéki kisvendéglőbe. Az asztalokon hamutartók. Miután megebédeltünk, elszívtam egy pipát, még meg is éljeneztek a csodás illat miatt. Fél éve Ausztriában hoztak a pipám mellé kis terítőcskét, amire kirakhattam a kellékeket, majd figyelmesen csodálták a begyújtás folyamatát. Természetesen ez is egy kisvendéglőben történt vacsora után. Európa ott van, ez itt a Gulág.”
 • 1. orion1 2013. október 09. 04:03
  „600-ért árulják itt Sopronban, bár én még csak egyszer találkoztam vele. Ide a nyugati határszélre túl nagy kockázatot jelent a szállítás”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tánc mindenkié! Flash mob Győrben - te ott leszel?

Megmozdulást rendeznek a tánc népszerűsítéséért október 19-én a Széchenyi téren. Tovább olvasom