Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

A diploma postán érkezett

60 évvel ezelőtt szerzett diplomát Sátory Ágostonné, aki diplomáját egy hiba miatt postán kapta meg.
Gyémántdiplomájának mégsem a közös ünnepségen örülhetett, hiszen neve – „adminisztrációs hiba" miatt – kimaradt a meghívottak közül.

Még ma is az iskoláról álmodik. Ilyenkor vagy csendesen szemlélődve sétálgat a folyosón, vagy pedig a napfényes tantermekben mesél a művészetről szeretett tanítványainak. Talán nem véletlen, hogy Sátory Ágostonné életébe gyakran „visszalátogat" a múlt, hiszen az idős tanítónő harmincegy évig egy helyen, Ménfőcsanakon szolgálta az iskolát.

Belejavított a jobb jegyért

– Olyan családban nőttem fel, ahol életünket a hit határozta meg. Ezt kaptam ajándékba drága szüleimtől, ez vezérelt diákjaim között is. Úgy érzem, szerettek, én is őket, talán néha túlságosan elnéző voltam velük. Rajzóráimon a padok között járkáltam, és ha észrevettem, hogy egyik-másik gyerek sután bánik a ceruzával, az ecsettel, segítettem, belejavítottam, csak azért, hogy jobb jegyet adhassak – emlékezett vissza Éva néni, aki hivatása és családja mellett a sors legnagyobb kegyelmének tartja, hogy 1948-ban, az akkor épült ménfői templom Nagyboldogasszony-képét ő festhette meg.

Képe előtt imádkoznak

– Meghat, mikor misére menet látom, hogy a képem előtt imádkoznak, és megrendítenek az emléktáblák is, amelyekkel hálából „díszítették" körbe a Szűzanyát azok, akiket betegségükben, gondjukban megsegített. Talán engem is azért ajándékozott ilyen lelkiekben gazdag élettel, mert elképzelt arcát annyiszor megörökítettem.

A legnagyobb kitüntetés

A hit valóban sok mindenen átsegítette a törékeny, idős asszonyt, aki oklevelét hatvan évvel ezelőtt vette át a győri orsolyita tanítóképző intézet végzős hallgatójaként. A gyémántdiplomája nemrég levélben érkezett ménfőcsanaki otthonába. Pedig elment volna ő személyesen is az ünnepségre, de valami „adminisztrációs hiba" miatt Sátory Ágostonné lemaradt arról a listáról, amelyen a jubiláló pedagógusok neve szerepelt. Egyik évfolyamtársától később szerzett tudomást az ünnepi alkalomról. Megértéssel vette tudomásul a „félreértést", hiszen számára a legnagyobb kitüntetés tanítványai több évtizedes szeretete.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnökváltás előtt a Pro Urbe

A győri Pro Urbe Egyesület jelenlegi vezetője, Dr. Écsi Béla ügyvéd szakmai elfogultságra hivatkozva… Tovább olvasom