Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

A daganat már a múlté

Győrladamér - A szeme és a mosolya most is ugyanolyan Németh Kálmánnak, mint fél éve volt, amikor csaknem negyven kilóval volt könnyebb és egy kilenckilós óriásdaganatot operáltak ki a testéből. Hihetetlen volt már a decemberi műtét is, az még inkább, hogy most egy egészséges ember köszönti otthonában a vendégeket.


Száztizenöt kilóról közel hetvenre fogyott le Németh Kálmán tavaly december 23-ig, amikor a testéből több mint kilenckilós óriásdaganatot operáltak ki a győri kórházban. A győrladaméri férfi története nem csak a karácsonyi uborkaszezonban számított szenzációnak.

A Németh Kálmán  testében találthoz hasonló méretű daganattal elenyésző számban találkozik az orvostudomány. A győrladaméri férfi fél évvel a műtét után ismét száz kiló fölött van, de most ismét egészséges. Az esetről korábban részletesen beszámoltunk.

Mielőtt a jelenről szólnánk, röviden érdemes feleleveníteni az előzményeket: nagyjából egy éve, tavaly májusban kezdődött a betegség, s most már tudható, hogy a vesén keletkezett daganat első jelei mutatkoztak ekkor a győrladaméri férfin. Orvosi vizsgálatok sora kezdődött, bár a nyár közepéig különösebb bajok, tünetek nem jelentkeztek; Kálmán nem panaszkodott fáradékonyságra, ugyanúgy dolgozott a munkahelyén, majd kint az erdőben, ahogy korábban is. Aztán fogyni kezdett – kivéve egy helyen, a hasán, amely egyre nagyobb lett. 

Jól látható a különbség a műtét óta... Fotó: Kisalföld-archívum
Jól látható a különbség a műtét óta... Fotó: Kisalföld-archívum

A hasi CT az ősz végén már egyértelműen kimutatta az egyre drámaibb méretet öltő daganatot, december elején pedig már valóban nagyon rosszul volt a férfi: enni-inni alig tudott. A műtétet végül nem halogatták: december 23-án Oláh Attila professzor elvégezte az operációt. A beteggel legutóbb december 29-én a kórházi osztályon beszélgettünk, akkor 70–75 kilós lehetett, de már túl volt a nehezén – a testéből eltávolították a negyvencentis, kilenckilós tumort.

˝Szilveszterkor hazaengedtek, s én azt mondtam magamnak: ha már itt vagyok, akkor el kell látnom magam, nincs nyafogás, meg kell gyógyulnom" – mondja Németh Kálmán ugyanúgy mosolyogva, mint a kórházban. Majd folytatja: ˝A kontrollvizsgálaton minden rendben volt, izgulni márciusig kellett igazából: akkor kaptam meg a szövettan eredményét, ami szerint a vesémen kezdődő daganat bár óriási, de jóindulatú volt. Azóta – gondolom, látszik is – visszanyertem a régi súlyomat, visszamentem dolgozni, nem szedek semmilyen gyógyszert, egyszerűen élek és örülök az életnek.˝

A  fafaragással is foglalkozó Németh Kálmán a kórházban megígérte s el is készítette a Jézus-feszületet. Fotó: Bertleff
A fafaragással is foglalkozó Németh Kálmán a kórházban megígérte s el is készítette a Jézus-feszületet. Fotó: Bertleff

Ez utóbbi mondatot nem véletlenül mondja Németh Kálmán, a műtét előtt csak két embernek árulta el, hogy kórházba készül – az egyik az ügyvédje volt, akinek az volt a feladata, hogy ha a sors úgy hozza, a hagyatéki ügyeit intézze. Szerencsére erre nem került sor, s ezért ismét hálát mond a kórházban dolgozóknak, az őt műtő Oláh professzornak és dr. Ihász Juditnak. ˝Amikor visszatértem Győrladamérra, volt, hogy a falubeliek közül tízen is itt voltak nálam, jólesett a látogatásuk, de előfordult, hogy már én kértem egy kis nyugalmat, amire azért akkor szükségem volt. Egyszerre híres lettem – a betegségem okán, de most már ez is múlt idő. Az állataimat gondoznom kell, van egy lovam, ide járnak hozzám a gyerekek, nincs időm unatkozni...˝

Németh Kálmánt a szigetköziek közül nagyon sokan ismerhetik, ha nem is személyesen, de fafaragó munkássága okán. Több falunak készített ugyanis már díszes kapukat; falujának megfaragta a címerét is. A kórházban azt ígérte, hogy egy feszülettel mond köszönetet Istennek a gyógyulásáért. Beváltotta az ígéretét: Győrladamér kis utcájának egyik kapuja mellett türelemmel és gondos kézzel faragott Jézus-kép fogadja az arra látogatót, aki most már tudhatja: dupla csodának lehet szemtanúja.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyári napköziben csak a játék, a pihenés marad feladatként

Győr - A kisgyermekes szülőknek a nagyszülők távolléte, vagy hiánya miatt gondot jelenthet a nyári… Tovább olvasom