Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

A cukorbeteg gyerekekért

A gyermekkori diabétesz napjainkban egyre növekvő számban jelentkezik szerte a világon.
A Győrben működő gyermekdiabétesz-gondozóban kezelt kisgyermekek száma az utóbbi két évben tovább növekedett. A fennállásának 20. évét ünneplő Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület azzal a céllal alakult, hogy az egyre növekvő számú cukorbeteg gyermek gondozását, kezelését segítse, megkönnyítse beilleszkedését a mindennapi életbe. „Az egyesület és az általa szervezett rendezvények jó lehetőséget adnak arra, hogy a hasonló problémával küzdő családok találkozási lehetőséget kapjanak, kicserélhessék tapasztalataikat" – mondta el a Kisalföldnek dr. Niederland Tamás, a gyermekdiabétesz-gondozó vezető főorvosa.

Az egyesület – szakemberek ellenőrzése mellett – évente sikeresen szervez sítábort, s az ahhoz hasonló népszerűségű nyári táborokat. E szórakozás mellett életmódjukkal és étkezésükkel kapcsolatos tudnivalókkal is bővülnek a gyerekek ismeretei. „Egy-egy tábor után a gyermekek vércukorszint-eredményei látványosan javulnak.

A tábori étkeztetést úgy tudjuk megoldani, hogy a nyersanyagokat visszük magunkkal és saját szakácsunk főz. A szülőket minden évben találkozókon tájékoztatjuk a diabétesz kezelési módjainak változásairól, s dietetikai tanácsadást kapnak" – tudtuk meg Niederland főorvostól, aki megemlítette az ugyancsak népszerű „Kézen fogva könnyebb" családi vetélkedők és a karácsonyi ünnepségek fontosságát is.

Elmondta még, a diabéteszes étkezés nem is annyira speciális – hiszen mindannyiunknak ilyen egészségesen kellene táplálkoznunk –, mint inkább drága. A cukor nélkül készült élelmiszerek átlagosan 2–3-szor kerülnek többe, mint a cukorral készült termékek. Ugyanakkor a gyermekkori diabétesz napjainkban egyre növekvő számban jelentkezik hazánkban és szerte a világon. A győri kórházban működő gyermekdiabétesz-gondozóban kezelt kisgyermekek száma hússzal növekedett 2003-ban.


– Az egyesület célul tűzte ki, hogy nagyobb szerepet vállal a győri gyermekek diabéteszgondozó munkájának segítésében, segítséget nyújt a kezeléshez nélkülözhetetlen eszközök beszerzésében, a kezelés feltételeinek javításában és az ismeretterjesztő munkában – mondta el dr. Niederland Tamás.

Az egyesület a gondozott gyermekek szüleinek kezdeményezésére tavaly jótékonysági bált rendezett. Ennek sikerén felbuzdulva ezen a hétvégén, szombaton – már hagyományként – ismét megrendezik a bált Győrben, a Krúdy Gyula-gimnázium éttermében. A bálon a Ritmic Team Divattánccsoport tagjai, valamint egy „Megasztár", Kandech Evelyne is fellép.

A jótékonysági bálra a 06-20/324-9020-as telefonszámon lehet jelentkezni, s lehetőség van pártolójegyek vásárlására is, melyek ára 3500 forint, a belépők árával azonos. Ha szeretne többet megtudni a cukorbetegségről vagy az egyesület munkájáról, azt megteheti a www.gyermekdiabetes.hu internetes oldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újranyitnák a lezárt parcellákat

Civil fórum alakult a csütörtöki győri közgyűlés után azért, hogy a közgyűlés újra nyissa meg a nádorvárosi köztemető lezárt parcelláit. Balogh József polgármester nem ért egyet az elképzeléssel. Három és fél éve azzal indokolták a döntést, hogy rákényszerítsék az embereket, temetkezzenek a szabadhegyi új köztemetőben, erről azonban a lakókat nem kérdezték meg. Tovább olvasom