Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A csukák és vidrák helyén szemétdomb nőtt

Nem mindennapi illegális szemétlerakóról ír a Vasárnapi: a több ezer köbméter, bűzlő szemét helyen egykoron eszményi halastó várta a tétieket. Az áldatlan állapotoknak ugyan véget vethet az uniós pénzből tervezett, 38 település hulladékátrakója, csakhogy a közvetlen szomszédságban lévő utca lakói erősen nehezményezik, hogy a telkeiktől alig 150 méterre valósulna meg a projekt.

Ötven méterre a családi házak kertjeitől valósulhat meg a téti hulladékátrakó állomás

A téti Zrínyi utca mögött hatalmas illegális szemétlerakóban gázolunk; áramtranszformátorok, építési anyagok, olajos hordók, temetői koszorúk között, miközben beazonosíthatatlan kék törmelék recseg-robog a talpunk alatt. Elsőre nehéz elhinni a helyiek beszámolóját, miszerint egykoron a több ezer köbméter, 4-5 méter mélyen fekvő szemét helyén a környék legszebb halastava pompázott, de aztán előkerülnek fényképek a hetvenes évek elejéről. Sőt, az itteni élővilág utolsó bástyájának őrzését néhány béka kuruttyolása is jelzi.

Galéria kép
Egykor pecáztak, korcsolyáztak itt a tétiek, ma a szemét az úr  


„Valaha nyáron itt pecázott a település apraja-nagyja, míg télen korcsolyázott, de még jégkorong csatákat is vívtunk" – kezdte a Vasárnapinak Hujber Tibor. „Annyira kristálytiszta volt a tó vize, hogy még csuka is úszott benne, holott köztudott, hogy a csuka rendkívül kényes hal, s nem bírja a szennyeződéseket. Más védett állatok szintén éltek a tó környékén anno, például vidrák" – veszi át a szót a szintén utcabeli Ihász László.

„A szennyezés a hetvenes évek közepén kezdődött, mikor töménytelen mennyiségű olajat, valamint autómosás utáni habot öntöttek a vízbe. Ettől néhány év alatt kihalt az élővilág, majd ezt követően egyesek felhatalmazva érzeték magukat, hogy a szemetüket is ide hordják. A problémát idestova három évtizede sem a rendszerváltás előtt a tanács, sem utóbb az önkormányzat nem tudta megoldani. Annak ellenére sem, hogy a terület az önkormányzaté" – folytatta Hujber Tibor.

Utcai nem, zöldhatóságos igen

Noha az utóbbi időben az önkormányzat elkezdett dolgozni az áldatlan állapotok megszűntetésén, a Zrínyi utcai lakók nem tudják elfogadni a felkínált alternatívát. „Az önkormányzat főként uniós forrásból szüntetné meg az illegális szemétdombot, de úgy, hogy a helyére 38 település hulladék-átrakóját tervezi létrehozni. Ezt a megoldást egyszerűen nem tudjuk elnézni, hisz a hulladékátrakó 150 méterre valósulna meg a kertjeinktől.

Így a kemény munkával felépített házaink értéke pillanatok alatt a nullával válna egyenlővé – hisz ki szeretne egy hulladékátrakó szomszédságába költözni –, ezen kívül naponta szagolhatnánk a bűzt, hallgathatnánk a zajt, miközben a felénk vezető keskeny utcában egy személyautó is alig fér el, nemhogy szemeteskocsik" – mondta Holbok Ferenc. Majd hangsúlyozta: „természetesen nem szeretnénk, ha elveszne a több százmillió forintos uniós forrás, csak annyit kérünk: Tét városától több kilométerre valósítsák meg az állomást".

„A szóban forgó ingatlanon megvalósuló átrakó állomás építésére a mosonmagyaróvári polgármesteri hivatal 2007. május 21-én építési engedélyt adott. Az építési engedély ügyében Felügyelőségünk szakhatósági hozzájárulást adott, amelyben a csapadékvíz kezelésére, a létesítmény műszaki feltételeire, az üzemi utak pormentesítésére és a védőfásítás növénytelepítésére tett előírásokat" – mondta dr. Hajdu Klára, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatóhelyettese.

Arra a kérdésünkre, miszerint a magyar és az uniós törvények szabályozzák-e, hogy hulladékátrakót milyen távolságban lehet építeni lakóövezettől, dr. Hajdu Klára úgy válaszolt: „a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2002-es rendelete nem ír elő védőtávolságot hulladékátrakó állomás esetén, igaz, ezt a kérdést a helyi építési előírásokban van lehetőség szabályozni". A Zöldhatóság igazgatóhelyettese hozzátette: „a megvalósuló hulladékudvar és átrakó állomás a jelenleginél környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási szempontból fejlettebb állapotot fog eredményezni".

„Cseberből vederbe"

A hulladékátrakó állomás és a hulladékudvar egyébként a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás „Települési szilárd hulladékgazdálkodási" projektjének részeként készülhet el. A téti polgármester, Szabó Ferenc elismerte, hogy a beruházás „valóban 150-200 méterre van az ingatlanoktól", de szerinte „a zártrendszerű, szigorú uniós előírásoknak megfelelő átrakóállomás sokkal rendezettebb, kultúráltabb körülményeket fog teremteni annál, amit ma láttunk a területen". Szabó Ferenc szerint „a létesítmény életútja az átlagnál vitatottabb, de a közösség érdekében születik, ami lehet, hogy néhány ember érdekét sérti".


A szintén Zrínyi utcai Tulner Kálmán mindezt úgy fogalmazta meg: „cseberből vederbe esünk". Majd hozzátette: „vissza szeretnénk állítani a tavat, ezért megalapítottuk a Téti Természetvédelmi Egyesület".

Olvasóink írták

 • 12. Egy Zrínyi utcai lakó 2008. április 28. 11:21
  „Tisztelt Pedró!
  Szívemből kívánom önnek,hogy a mostani lakóhelyén jól érezze magát,soha ne legyen a háza ,kertje mögött szeméttelep,ne érezze a szagát,ne hallja a szirénázó tűzoltóautókat havonta, amikor az Önhöz hasonló értelmi szintű "emberek"begyújtják a szemetet,veszélyes hulladékot!Ne kelljen a fáradságos munkával megmunkált kertjéből a szél által a telepről behordott szemetet összeszedni,berakni a kukába és fizetni más szemetének az elszállításáért!”
 • 11. Egy Zrínyi utcai lakó 2008. április 28. 10:59
  „Tisztelt Pedró!
  "Hál Isten",hogy már nem lakik Téten! Ilyen felfogású emberekre itt nincs is szükség! Én 17 lakom itt,ráadásul a Zrínyi utcában.Már az előző Önkormányzatok idején is "hőbörögtem"a szeméttelep ellen.Nem a szemétátrakó ellen vagyunk,csak a helyével nem értünk egyet.A Természet Védelmi Egyesület megalapításával,ha csak azt értük el,hogy az Önkormányzat az általa nyitott utat a telepre lezárta és 2 hete nem érkezett újabb "szállítmány"már megérte .Gondolom az sem érdekli,hogy házaink,telkeink elértéktelenednek.Sokaknak egy élet munkája ,(pénze) van benne!Aki meg dolgozni akar talál magának munkát!”
 • 10. Egy Tétet szerető téti 2008. április 26. 21:41
  „Pedró!

  Madman az kicsit nyers volt, de igaza van.

  Tudod örülünk, hogy már nem vagy itt,
  örültél, hogy itt lehettél, nem pedig ott, ahonan jöttél?!
  de mi most örülünk, hogy nem vagy itt, máshol járkálsz gőgös fejjel és NEM Tét levegőjét rontod...

  Egy Tétet szerető téti (akinek még az üknagyapja is téti volt)”
 • 9. Madman 2008. április 26. 00:07
  „Tisztelt Pedró!

  Azt hiszem eleget rohadtál itt fél év alatt is, úgyhogy örülök, hogy most máshol r.h.dsz és más helyet teszel leprává...

  Ismételten köszönjük felemelő hozászólásodat és végképp jelezném, hogy ezután SOHA többé ne tartanánk rá igényt...”
 • 8. ifj. Rendes Róbert 2008. április 23. 13:41
  „<a felhasználó kérésére törölve>”
 • 7. pedró 2008. április 23. 10:17
  „Tisztelt Madman!
  Meg kéne tanulnod értelmezni a leírt sorokat!!!
  Nem 17 éve költöztem, hanem kb fél éve...
  17 évet rohadtam azon a lepra helyen...”
 • 6. Visi Judit 2008. április 22. 20:20
  „A hulladékátrakóval kapcsolatban azt szeretném,
  hogy miért a Móvári polg.mesteri hivatal adott engedélyt?
  És ha a ´mélyen tisztelt´ téti polgármester úr kertje végében lenne, akkor is akarná ezt?
  Miért kerülte ki a lakosságot? Nem volt ezzel kapcsolatban semmi porverés, hirdetés, kiírás. Semmi. Hajrá a Zrínyi utcaiaknak, akik harcolna!!!!!!!”
 • 5. ifj. Rendes Róbert 2008. április 22. 18:25
  „<a felhasználó kérésére törölve>”
 • 4. Madman 2008. április 22. 17:46
  „Hogy így sikeresebbek lennénk?

  Szerintem neked ilyen hozzáállással bárhol kínszenvedés laknod, nem csak itt volt...

  A mostani állapotnál a halastó lenne a jobb ill. a jó állapot nem egy SZEMÉTÁTRAKÓNAK titulált SZEMÉTLARAKÓ napi 15 kamion forgalmával, a zajokkal és a szagról ne is beszéljünk.

  Amúgy is nekünk NEM mindegy, hogy mi van a kertünk végében és hozzáterszem a MI kertünk végében ez eddig nem volt és az, hogy lassan beletolják a kertünkbe a szemetet KICSIT érzékenyen érint minket.

  Ide pedig egy munkás se jöjjön dolgozni, menjemnek máshová és teremtsenek máshol munkahelyeket.

  Miután így okosan hozzászóltál a témához megkérnélek, hogy a jövőben ne tedd!”
 • 3. Madman 2008. április 22. 17:25
  „Na idefigyelj ANTILOKÁLPATRIÓTA pedró!

  Mint már mondtad TE 17 éve elköltöztél, úgyhogy itt szavad sem lehet és felejtsd el az itteni emberek becsmérlését, mert ha te is itt laknél akkor és ezt az egészet a kerted végében akarnák megépíteni, nem tudom mit szólnál hozzá.

  Hogy csak most léptünk?
  Mert mi mertünk lépni és nem csak hőbörögni tudunk, hanem cselekedni is...”
 • 2. pedró 2008. április 21. 11:38
  „Tisztelt hozzászóló!

  Nagyon nem értem, hogy miért most kell elkezdeni az ágálást?!
  Hisz már a ´70-es évek óta ott a rengeteg szemét!! Miért nem akkor kezdtek el reklamálni és a megfelelő lépéseket megtenni?
  Ez a téti hozzáállás! Hál Isten el tudtam onnan költözni, végre 17 év után...
  Az ott élő emberek nagy részére ez a jellemző, hogy csak hőbörögni tud, a másikra mutogatni, hogy milyem bunkó, pedig egy kicsit magukba is körül kellene nézni!
  Nem csak hőbörögni, hanem jobb, profi ötlettel és verziókkal előállni!
  Talán így sikeresebbek lehetnének...
  Amúgy is, ha megépítik a szemétátrakót, a mostani állapotnál csak jobb lehet... Nem is beszélva arról, hogy hány munkahely fog keletkezni...?
  A halastó visszaállítására meg nem most kellett volna szervezetet alapítani, hanem 30 éve!!!!”
 • 1. ifj. Rendes Róbert 2008. április 20. 10:14
  „<a felhasználó kérésére törölve>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Narancssárga riasztás az országban, Győrön átvonult a vihar

Narancssárga, vagyis kettes fokozatú riasztást adott ki egész Magyarországra kiterjedően az Országos… Tovább olvasom