Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

˝A csomópont-átalakítás nem halogatható˝

Többször bedugul a 82-es főút be- és kivezetőszakasza - ennélfogva minél előbbi átalakításra lenne szükség – mondják a győri szocik.

Eredics Imre, az MSZP városi frakciójának tagja elmondta, a probléma nem új keletű, ám a lengyel–horvát vasúti szállítás megnövekedése miatt a forgalom várhatóan nagyságrendekkel nő, a zsúfoltság pedig még nagyobb lehet.

A képviselő elmondta, három-négy éve több variáció is volt a csomópont átalakítására, ám a terveknél nem jutottak tovább, Eredics Imre szerint pedig a jelenlegi városvezetés témaként levette a problémát a napirendről, így a helyzet, azaz a zsúfoltság, a déli városrész időszakos bedugulása is maradt.

Szakács Imre országgyűlési képviselő ugyan élt a költségvetést érintő módosító indítvánnyal, ám Eredics Imre állítja: forrást mindehhez nem jelölt meg a honatya. A szocialista képviselő a 81-es főút felújításához hasonló összefogást sürgetett tegnap, szerinte ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a csomópont átalakításához szükséges előkészítést, tervezést megkezdjék.

Olvasóink írták

 • 14. slovakkiller 2009. november 30. 22:31
  „A megoldás:a bejövő vasutat elvinni a soproni vonal felé k.b 5km sin.Ott rákötni és a két vonal összekötve érne be a városba.A felszabaduló szabadhegy-nádorváros-adyváros vonalat felszedi.Különben szabadhegy soha az életben nem lehet a város szerves része.”
 • 13. GergelyZoltán 2009. november 30. 07:33
  „Bocsánat: kulturált, hangnem és jobboldal. Ezeket este rosszul írtam, a korrektor pedig már aludt. :-)”
 • 12. GergelyZoltán 2009. november 29. 21:32
  „Tisztelt Hedon!

  Először is köszönöm szépen a kultúrált hangvételt és azt is, hogy hajlandó a véleményéhez az arcát is adni. Úgy gondolom már ezért megérte "beszállni" a fórumozók közé. Őszintén remélem, hogy mindenkivel sikerül tartani majd ezt a korrekt stílust.
  Részemről nem egyszeri sajtófigyelésről van szó. Egyszerűen arról, hogy évek óta nincsen kommunikáció a politika és a hétköznapi emberek között (pártoktól függetlenül) és ezért (is) tartunk ott, ahol tartunk. Szándékaim szerint - amíg tartható a kultúrált hangnam - "maradok".
  Ami a felvetéseit illeti, azok egy részének nekem is utána kell néznem, ezért egy kis időt kérek, hogy hiteles választ adhassak.
  Amit Szakács Imre kapcsán írtam, azt nem riogatásnak szántam. Szerettem volna ráirányítani a figyelmet arra "kettősségre", amit ma a jobboldal csinál. Nevzetesen ma számonkéri a kormányon a nyugdíjakat (mert ma ezt kívánja az érdeke), majd holnap populista témákat dob be, aminek a fedezetére a korábban említett forrásokat ajánlja. Ha pedig véletlenül a kormány van annyira felelőtlen és "enged" a követelésnek, garantálom, hogy másnap ismét a jobboéldal "ordít" a nyugdíjasok sanyargatása ellen. Én ezért a demagógia kérdését picit másként látom, de szívesen vitázom erről Önnel élőben is. Szóval, ha teheti, kérem jöjjön el a fórumra.

  Tisztelettel:

  Gergely Zoltán

  u.i.: megtiszetlő a bizalma, de jelenleg nem vagyok képviselő, "csak" Balogh Úr parlamenti titkára. További szép estét kívánok!”
 • 11. Hedon 2009. november 29. 20:33
  „Tisztelt Gergely Zoltán
  Képviselő Úr !

  Örülök, hogy a városunk problémáival kapcsolatban a fórumozók
  véleménye a politikusok érdeklődését is felkelti. Azt is remélem,
  hogy észrevétele nem csupán sajtófigyelési feladatából fakad.
  A meghívását köszönettel veszem, és ha lehetőségem lesz rá
  élni is kívánok vele.
  Egyenlőre még azon szerencsések közé tartozom akiknek van
  munkahelye. Amennyiben időben hazaérek akkor részt fogok venni rajta.
  Elöljáróban ha úgy tetszik vitaindítóként kapásból nem értem
  hogy egy állami kezelésű és fenntartású út, új nyomvonalon történő
  átvezetésének megterveztetése miért önkormányzati feladat.
  Úgy tudom (lehet hogy rosszul) többek között erre a feladatra
  hozták létre a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Társaságot (korábban
  Nemzeti Autópálya Kezelőt).
  Vajon a Tét elkerülőt majd Tét városa fogja terveztetni.
  A fejlesztés forrásaként megjelölt fejezetről, kissé demagóg módon
  Önök ezzel riogatnak:
  ,,De Szakács Imre ,,költött" - például mosonmagyaróvári beruházásra - a Nyugdíjbiztosítási Alap
  pénzéből is, csakúgy, mint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium keretéből."
  Elég álságos dolog erre a szociális érzékenységre hivatkozni Önöknek
  Akik egy tollvonással elvették a nyugdíjasok 13. havi nyugdíját.
  Veres János vajon milyen forrást jelölt meg amikor az adótörvények
  közé csempészte be a Vásárosnamény-Vaja közti 2 x 1-sávos út
  2 x 2 sávossá történő építését? Ráadásul a sztráda törvényt megkerülve !
  Szívesen olvastam volna egy becsempészett módosítást a Sopron -Győr
  autópályáról, vagy a csornai elkerülő belátható időben történő megépítéséről.”
 • 10. GergelyZoltán 2009. november 29. 17:37
  „Tisztelt Zitus63!
  Tisztelt Hedon!

  Örülök, hogy érdeklődnek a téma iránt és véleményük is van. Meggyőződésem, hogy ez a normális. Szeretném a figyelmükbe ajánlani Balogh József december 3.-i lakossági fórumát Adyvárosban. A Fekete István Általános Iskolában (közismertebb nevén a Kék iskola) lesz 18 órától. Ott nagyon szívesen beszélgetünk, ha kell, vitatkozunk Önökkel, akár ezekről a témákról, akár más kérdésekről. Kérem, tiszteljenek meg minket a részvételükkel.

  Tisztelettel:

  Gergely Zoltán”
 • 9. GergelyZoltán 2009. november 29. 17:35
  „Tisztelt Zitus63!
  Tisztelt Hedon!

  A 82-es bevezetőszakasza. Kérem, nézzék meg a legutóbbi közgyűlés ezzel kapcsolatos anyagát, ami innen letölthető:
  http://www.gyor.hu/adatok/kozgyules/tajekoztato_beruhazasok_jelenlegi_helyzeter337l_2009_11.doc
  Az előterjesztés 10. oldalán a 6. pontban van szó a 82-es főút városi bevezető szakaszáról. Itt maga a Polgármester írja le, ismeri el, hogy az előző városvezetés már 2005-ben komolyan foglalkozott a témával. Eredics Imre évek óta nem kér egyebet, minthogy a megkezdett munkát folytassák, kezdjék el az érdemi tervezést. Ahhoz, ugyanis, hogy állami forrásokra pályázzunk, gyakorlatilag kész tervek kellenek. (lásd. a Fehérvári úti új felüljárót) Eredics Imre azt is nem egyszer elmondta közgyűlésen, hogy a most beállított 20 millió forint rendkívül kevés, ha úgy tetszik ,,alibi" összeg. Szóval, ha Szakács Imre és a Polgármester valóban egyeztettek, akkor valaki nagyon nem figyelt a másikra!”
 • 8. GergelyZoltán 2009. november 29. 17:35
  „Tisztelt Zitus63!
  Tisztelt Hedon!

  Szeretnék néhány tényadatot, illetve háttér információt megosztani Önökkel, hogy a 82-es út, illetve Szakács Imre módosító javaslatai kapcsán pontosabb ismeretekkel rendelkezzenek, és ezek tudatában alakítsák ki véleményüket mondjanak ,,ítéletet". Mindenek előtt a pénzügyi fedezetről. Szakács Imre, és pártbéli képviselőtársai szinte kivétel nélkül ugyanazokat a forrásokat jelölték meg módosító javaslataik fedezetéül. Így fordulhatott elő, hogy a Zitus63 által példaként említett FVM-es sort-3 milliárd forintot-minimum 100-szorosan megterhelték. Maga Szakács Imre egyedül a többszörösét ,,költötte el". Nem beszélve arról, hogy egy olyan rendszertől kívánta elvonni a pénzt, ami uniós kötelezettségvállalással terhelt. Leegyszerűsítve, ez egy olyan nyilvántartási rendszer, amin keresztül a gazdálkodók megkapják a földalapú támogatásokat. Magyarul, ha nincsen rendszer nincsen támogatás... De Szakács Imre ,,költött" - például mosonmagyaróvári beruházásra - a Nyugdíjbiztosítási Alap pénzéből is, csakúgy, mint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium keretéből. Látszólag ,,nem nagy ügy", de kérem, gondoljanak bele abba, hogy az elvenni kívánt pénz lényegében ezeknek az intézményeknek a működéséhez kell! Azt hiszem nagyon nem kell ragoznom, ha ezek az intézmények nem működnek, akkor mi történik?!”
 • 7. Zitus63 2009. november 29. 06:51
  „Ha már állami utak állapotáról beszélünk:
  Szakács ehhez is nyújtott be módosítót: 750 milliót csoportosított volna át a " Győr város területén található országos tulajdonú és kezelésű utak felújítására", melyekre - a város útjain járva - rá is férne a felújítás ...
  A kormánypárti, győri kötődésű képviselők persze itt is nem-et nyomtak! Ja és még valami: természetesen Szakács itt is megjelölte a forrást:) a Szocális és Munkaügyi Minisztérium dologi kiadásaiból és az FVM kereten belül az "MVH Integrált Irányítási és Ellenőrzési Rendszere
  fejlesztése, működtetése" költséghelyről....lehet, hogy erre írta Gergely Zoltán a Kisalföldben közzétett közleményben (Balogh J. képviselői titkáraként), hogy Szakács a nyugdíjasoktól és az amúgy is nehéz körülmények között lévő agráriumtól venne el galád módon pénzt??!!
  Eredics egykor alpolgármester volt, emlékeim szerint a város pénzügyeit, fejlesztéseit is felügyelte (lehet, hogy rosszul emlkészem, ha így van, akkor bocs! ), tehát tudnia kell(ene), hogy módosítást benyújtani csak forrsá megejelöléssel lehet, illetve lehet anélkül is, de akkor ugye lajtsromba sem veszik, mert eleve hibás.....szóval, ismétlem önmagamat: Miről is beszél Eredics? rossz irányba mutogat!!”
 • 6. Hedon 2009. november 28. 20:50
  „#3

  Eredicset ahogy elvtársait sem, a tények nem különösebben zavarják.
  Az meg csak hab a tortán hogy a 82-es út (városon belüli szakasza is)
  állami kezelésben és üzemeltetésben lévő főút.
  Tehát pl. télen a hó eltakarítás a Magyar Közút feladata nem pedig a Komszolé.
  Eredics Úr, tehát ha valóban a megoldás érdekelné, akkor elsősorban
  ex-közlekedési miniszter társát vagy a Magyar Közút szintén mszp-s
  megyei igazgatóját kellene megkérdeznie.
  A forrás megjelölésre "Zitus63" már utalt amit Én csak annyival egészítenék ki:
  A beruházáshoz szükséges 2,5 Mrd forint éppen annyi amivel a "4-es metró"
  többletköltségei hetente nőnek az elfogadotthoz képest.
  Mint tudjuk tervezve 195 Mrd forint volt utolsó bevallott adat 530 Mrd.”
 • 5. urbaniastapista 2009. november 28. 18:50
  „Mi az, hogy szocik?
  Ezentúl a másikat tessék Fityisznek hívni. :)”
 • 4. Zitus63 2009. november 28. 18:07
  „még valami: Szakács ezen módosító javaslatát Balogh József és dr. Molnár Csaba is elutasította....tehát miről is beszél Eredics? rossz irányba mutogat!!”
 • 3. Zitus63 2009. november 28. 18:04
  „Eredics úr szíves figyelmébe ajánlom a következő linket:

  http://www.parlament.hu/irom38/10554/10554-0498.pdf

  Itt pontosan megtalálható, hogy dr. Szakács Imre - ahogy azt módosító indítvány benyújtása esetén szükséges - megjelölte azokat a helyeket, ahonnan a 2,5 milliárd forintot átcsoportosítaná a 82 . sz . országos fő út új bevezető és elkerül ő szakasz megépítésére.
  Így:
  Pénzügyminisztérium - Fejezeti informatikai nagyprojektek üzemeltetése költséghelyből 2milliárd forintot, az FVM keretéből - MVH Integrált Irányítási és Ellenőrzési Rendszer fejlesztése, m űködtetése keretből pedig 500 milliót javasolt a győri fejlesztésre átcsoportosítani.”
 • 2. humer 2009. november 28. 09:15
  „+1
  Ha új utakat építenek az újabb forgalmat generál. A SztImre út tranzit forgalmát meg lehetne oldani a82-es elterelésével, hogy kerüljön nyugatról. (A turulnál maradna a vasút túloldalán és a temető mögött csatlakozna a 83-ashoz.) De a vasút felett gondolom hasonló felüljáró kellene minta fehérvárin.
  Igaz így a forgalom az eddig is zsúfolt Gerence útra terelődne így azt is át kellene alakítani.
  Ezzel egyidőben le lehetne korlátozni a szabadhegyi forgalamt a helyi közlekedésre.”
 • 1. urbaniastapista 2009. november 27. 21:59
  „Milyen csomópont?
  Mit lehet egy vasúti átjárón átalakítani?
  A MÁV-nak nem kellene az átjáróban tolatgatnia, mindjárt nem lenne torlódás. Ha már nem építik meg a 82-es út új bevezetőjét sok milliárd forintért, legalább a szabadhegyi állomás Csanak felőli végén 2-3 hiányzó váltó beszerelésével egy-két százmillióból orvosolhatnák egy időre a problémát.
  De csak egy időre, útépítéssel még sehol a világon nem sikerült tartósan megszüntetni a közlekedési torlódásokat. Csak a forgalom korlátozásával, más eszközre való átterelésével.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Advent fényei: nyolcvanezer égő ragyog Győrben - videóval!

Advent várva várt fényei megérkeztek Győrbe: a belváros ünnepi fényárban úszik. Riport fotókkal! Tovább olvasom