Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

A cserekapcsolatok haszna a karrier során kamatoztatható

Győr - Tíz országból vendégeskednek jelenleg hallgatók a győri Széchenyi István Egyetemen. Ez azonban nemcsak nekik előnyös, hanem az ide járó magyar fiataloknak is. A cserekapcsolatok haszna pedig a későbbi karrier során jól kamatoztatható.
Egy hazájuktól távolabb eső, Európa középső részén lévő országot akartak megismerni, ezért választottak magyarországi felsőoktatási intézményt azok a spanyol hallgatók, akik jelenleg a győri egyetemre járnak. Sara del Pozo Lucas, Cristina Granados Álvarez és Raquel de la Fuente Cruz lapunknak elmondta: ideutazásuk előtt nagyon keveset tudtak a régióról. Építészetet tanulnak, így főként a belváros szépségeit dicsérik, a házakról rengeteg fotót készítettek. Örülnek, hogy a spanyoltól eltérő győri építészetoktatás révén bővíthették látásmódjukat. Főképpen pedig azért hálásak, mert az oktatóktól külön figyelmet, sok segítséget kapnak. Az övék persze csak három vélemény a külföldi hallgatóké közül, ugyanis a Széchenyi már évek óta részt vesz az uniós Erasmus-programban, ami ösztöndíjat nyújt a külföldi részképzéshez. Ennek keretében már mintegy ötszáz európai hallgató vendégeskedett itt. A mostani félévben huszonhat más országból érkezett fiatal tanul náluk és még hat érkezik, igaz, egy részük más csereprogram segítségével a kontinensen túlról. Így tíz ország képviselteti magát: Brazília, India, Kína, Bulgária, Litvánia, Francia-, Német-, Spanyol-, Észt- és Olaszország.

Az Erasmus-program keretében Győrben tanuló spanyol hallgatók: Sara del Pozo Lucas, Raquel de la Fuente Cruz és Cristina Granados Álvarez.
Az Erasmus-program keretében Győrben tanuló spanyol hallgatók: Sara del Pozo Lucas, Raquel de la Fuente Cruz és Cristina Granados Álvarez.

– Több éve gördülékenyen történik a külföldi diákok fogadása, a hazaiak külföldre segítése, többek közt azért is, mert a visszatérő hallgatók beszámolói pontos útikalauzt jelentenek az őket követőknek. Még arról is, hogy a Széchenyivel kapcsolatban álló európai egyetemeken mit hol tudnak megvenni, melyik oktató miben a legjobb – mondta el lapunknak Bulla Miklós professzor, a Széchenyi-egyetem Erasmus-koordinátora és arról is beszélt, hogy akik az Erasmust nem használják ki arra, hogy egy-egy félévet külföldön tanuljanak, azok számára az idegen nyelv gyakorlására jó lehetőséget nyújtanak az itt vendégeskedő fiatalok. Őket a magyar diákok mentorként segítik, így baráti, szinte unokatestvéri kapcsolatba kerülnek velük. A professzor szerint még a megszerzett krediteknél is többet ér, ha külföldön a magyar hallgatónak egy számára új közegben muszáj egy tanult nyelven boldogulnia az élet apró-cseprő dolgaiban is. Emellett az Erasmus révén a legtöbben személyes kapcsolataikat tudatosan bővítik, s Bulla Miklós szerint ez még a megszerzett tudásnál is fontosabb lehet a későbbi karrier során.

Olvasóink írták

  • 2. elemér 2009. március 16. 17:11
    „Akik ma játszanak a net-n, azoknak nincs szükség a Széchenyi István Egyetemre, meg semilyen egyetemre. Gyerekkorukban már van kapcsolatuk világszerte.”
  • 1. elemér 2009. március 16. 16:45
    „Tapasztalatom hogy akik gyerekkorukban tanulták az angolt azok otthol vannak külföldön. Egy nyelvet lehet késöb is tanulni, de mihelyt kinyissa valaki a száját felismerik az akcentust. Egy nyelvet 12 éves kor elött kell megtanulni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az európai értékekről

Győr - Az Európa parlamenti választások előtti kampányukban a szabad demokraták az európai értékekre… Tovább olvasom