Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A csekkdíj kopogtat: mit lépnek a győri szolgáltatók?

Két telekommunikációs cég sárgacsekkenként több mint 100 forintot számol fel. A kisalfold.hu a Győr-Szolt, a Pannon-Víz Zrt.-t és az E.ON-t faggatta a csekkdíjról. Szavazással.

A Magyar Telekom márciusban postázta a "jó hírt" ügyfeleinek: májustól bruttó 142 forintba kerül a postai csekkbefizetés a cég lakossági fogyasztóinak.

A magyar csekkdíj "úttörője" mégsem a magenta színű multi: Telenor 2008 óta számol fel plusz díjat a sárga csekkekért - jelenleg ez 127 forintot kóstál a kék telekommunikációs cégnél -, míg az Invitel szintén négy éve ró ki ügyfeleinek csekkdíjat.

A harmadik mobilszolgáltató, a Vodafone inkább a pozitív diszkriminációt választotta: azoknak az ügyfeleinek, akik elektronikus úton rendezik számlájukat, 200 forint jóvá ír a cég.


Valahol nagyszerűen példázza a magyar mindennapokat a csekkdíj: még a sárga papírokért is fizetni kell egyes szolgáltatók esetében.
Valahol nagyszerűen példázza a magyar mindennapokat a csekkdíj: még a sárga papírokért is fizetni kell egyes szolgáltatók esetében."Érthetetlennek tartjuk, hogy személyes befizetés esetén miért számítanak fel tranzakciós díjat"

Nem árt tudni: a csekkdíjat nem csupán azoknak kell befizetniük a Telekomnál, akik sárga csekken adják fel a havi számlá(ka)t, hanem azoknak is, akik a Magyar Telekom valamelyik értékesítési pontján, a T-Pontokban egyenlítik ki az összeget.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) közleménye szerint a csekkdíj "ellentétes a fogyasztók érdekeivel, mert Magyarországon még mindig a postai csekkes befizetési mód a legelterjedtebb".

"Érthetetlennek tartjuk, hogy személyes befizetés esetén miért számítanak fel tranzakciós díjat, mikor így a cégnek nincs adminisztrációs vagy postaköltsége.

A szolgáltatók által bevezetett gyakorlat tisztességtelen, hiszen a fogyasztókat terhelő külön díjfizetési kötelezettséggel szemben semmilyen valós szolgáltatást nem nyújtanak" - hangsúlyozta.

A szóban forgó három telekommunikációs cég a környezetvédelemre hivatkozva vezette be a csekkdíjat, amit nem szeretnénk kétségbe vonni, de a szóban forgó döntésekben minden bizonnyal szerepet játszik az is, hogy a csekk túl sokba kerül.Győr-Szol nem tervezi a csekkdíj bevezetését


A kisalfold.hu három céget (Győr-Szol Zrt., Pannon-Víz Zrt., E.ON) kérdezett arról, milyen terveik vannak a csekkdíjjal?

"A Győr-Szol Zrt. nem tervezi csekkdíj bevezetését" - kezdte Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs menedzsere.

Arra a felvetésünkre, hogy a Győr-Szol Zrt.-nél internetes fizetéssel ki lehet-e váltani a sárgacsekkeket a csoportos beszedési díj mellett, Ozsvárt Tamás úgy válaszolt: "vendégkönyvi bejegyzésre már korábban válaszoltunk elektronikus számlázás ügyében: tervezzük elektronikus számla bevezetését, társaságunknál most folyik a három nagy `összeolvadt´ cég - ingatlankezelő, kommunális szolgáltató, hőszolgáltató - számlázási és vevőnyilvántartó rendszereinek összevonását megalapozó munka.

Ennek a munkának is egyik célja az elektronikus számlázás bevezetése is, első lépés azonban az új számlázási rendszer kialakítása.

Ezt követően kerülhet sor az elektronikus számla bevezetésére, melyről ügyfeleinket természetesen tájékoztatni fogjuk. Természetesen internet banking rendszeren keresztül jelenleg is lehet utalni".Friss hír szerint két országgyűlési képviselő módosító javaslatot terjeszt be a Parlamentben, amely megtiltaná a sárga csekkel történő fizetés miatti külön díj felszámítását.


Hiába nem kell sorba állni a postán, a csoportos beszedési lehetőség nem népszerű

Arra a kérdésünkre, hogy a Győr-Szol Zrt. ügyfelei közül hányan fizetnek csekkekkel és hányan csoportos beszedési díjjal, a következő választ kaptuk: "a lakossági szemétdíjak (éves szinten közel 540 ezer számla) és a bérleti díjak (éves szinten 67 ezer számla) esetében a kiszámlázások 85 százaléka csekkes fizetéssel történik, ezeken a területeken a csoportos fizetések rendszerében a kiszámlázott tételek 11-12 százaléka kerül csoportos fizetések rendszerében beszedésre.

A távhőszolgáltatás területén a 312 ezer éves számlából a csekkes fizetés 65 százalékos, a csoportos beszedés pedig több mint 30 százalék.

Ezen felül a közületi kukás kiszámlázások (közel 10 ezer számla/év) 40 százaléka, az éves szinten több mint 7000 konténeres számla 20 százaléka készül csekkes fizetésre.

Összességében a kiszámlázott tételek közel 80 százaléka készül csekkes fizetési módra, s körülbelül 18 százaléka csoportos fizetésre".

Pannon-Víz: "a sárga csekk kiváltására rövidesen újabb akciót indítunk"

"A Pannon-Víznél csekkdíjat nem tervezünk, a postaköltségeket és a díjbeszedés költségeit jelenlegi szolgáltatási díjunk már tartalmazza.

Az új Víziközmű Törvény szerint viszont a díjbeszedés költségeit a díj már nem tartalmazhatja, így 2014. januárjában esedékes új díjunkban a díjbeszedés összegét már elkülönítjük" - mondta portálunknak Tóth László, a Pannon-Víz Zrt. diszpécserszolgálatának vezetője.

"A sárgacsekk már jó ideje kiváltható egyedi bankos internetes utalással, a Pannon-Víz ügyfelei egyre inkább ezt választják.

Nemrég vezettük be új számlázási rendszerünket, következő nagyobb léptékű fejlesztésünk pedig a e-számla rendszer lesz.

125 ezer lakossági fogyasztóink 16 százaléka választotta a csoportos beszedési díjat, 4 százaléka egyedi banki utalással fizet, a többség pedig megmarad a sárga csekknél.

A sárga csekk kiváltására rövidesen újabb akciót indítunk" - tette hozzá Tóth László.

A diszpécserszolgálat vezetője szerint havonta átlag 12 millió forint a sárga csekkek költsége a Pannon-Víz Zrt-nél.

E.ON: "a csekkel kapcsolatosan felmerülő költségeinket a Magyar Energia Hivatal elismeri, így az beépül az árba"

"A tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek ragaszkodnak a sárga csekkhez, hiszen a csekken fizető ügyfeleink száma az elmúlt években számottevő mértékben nem változott, arányuk 75-76 százalék körüli.

Ráadásul 1-2 évvel ezelőtt nemhogy csökkent volna, de 1 százalékkal még nőtt is a csekken fizetők aránya" - tudtuk meg Egyházi Nikolettától, az E.ON Hungária Zrt. szóvivőjétől.

"Társaságunknál nincs külön csekk díj, a csekkel kapcsolatosan felmerülő költségeinket a Magyar Energia Hivatal elismeri, így az beépül az árba.

Egyébként az elmúlt években több olyan akciót is kínáltunk ügyfeleinknek, valamint több olyan fejlesztést is végeztünk, amikkel a csoportos beszedési megbízással, a banki átutalással történő fizetést szerettük volna népszerűsíteni, de ahogy az előbbi százalékos arányt is mutatja, jelentős áttörést ezek sem hoztak" - zárta szavait Egyházi Nikoletta.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. tovari 2012. április 26. 21:04
  „43. Oreg35 2012.04.26. 18:41
  megjegyzésem a bankszámla mániásoknak szólt :D”
 • 43. Oreg35 2012. április 26. 18:41
  „41. tovari
  Itt nem arról van szó, hogy valaki is örül ennek az X+1.ik adónak. Csak ne nézzék hülyének azokat akiknek nincsen bankszálájuk, egyébént azok is fizetnek pluszba!”
 • 42. miracle 2012. április 26. 18:37
  „A jó ég áldjon meg Oreg35, te honnan tájékozódsz??
  Milyen 1 ezrelék?? Az a tranzakciós adó! Az pontosan ugyanannyi lesz az átutalásra, mint a te csekkes befizetésedre, semmi különbség, SEMMIT nem spórolhatsz azzal, ha beballagsz a postára és úgy adod fel!
  A cikk nem erről szól. A tranzakciós adó (amit a kormány állapít meg), meg a cikkben szereplő pótdíj (amit a szolgáltatók vetnének ki kizárólag a csekkes befizetésekre) 2 külön dolog!”
 • 41. tovari 2012. április 26. 17:16
  „szerintem chipet minden emberbe, aztán ha nincs keret az utalásra, akkor game over :D
  az a baj, hogy annyira birkák egyesek, még ennek is tapsolnának :D”
 • 40. Oreg35 2012. április 26. 16:05
  „39.miracle
  Számolni is tudni kell! Ha valaki az összes resziköltségét / ami legyen akár pl.1oo.ooo-Ft/ az 1 ezrelék miatt 100-Ft-jába kerül. Ha ez 10db átutalás, mennyibe kerül? Egyébként az időseknek nem azért nincs bankszámlájuk amit írtál!
  Kérdezd meg nagyszüleidet, ha még vannak!”
 • 39. miracle 2012. április 26. 10:54
  „Oreg35
  Miért nincs? Mert pénzbe kerül.
  Nos, a sárga csekk is pénzbe kerül. Ez a helyzet. Lehet ellene ágálni, attól még így van. A folyószámla költségét ráadásul az viseli, akié, a sárga csekkét - egyelőre - mindenki. Nicsen rendben.
  tricse
  "mindenki számára nyitott könyv az anyagi helyzeted!" hát, igen, akinek van rejtegetnie valója azt biztos zavarja.”
 • 38. Oreg35 2012. április 26. 10:27
  „34. dödike
  Gondolom válaszát 33.mirade-nak szánta.”
 • 37. tricse 2012. április 26. 10:25
  „Egy bankszámla havi 600Ft számlavezetési díjba,nem tudom mennyi kártyadíjba ilyenolyan költségekbe kerül és mindenki számára nyitott könyv az anyagi helyzeted! Hiszen pont ez volt a cél mikor kötelez?vé tették a fizetések arra utalását,ja és persze a bank?rok meggazdagodásához val? hozzájárul?s! Ugye senki nem hiszi el hogy a bankszámla azért van hogy a zembereknek egyszerűbb és jobb legyen!Mert a bankbetétek kötelező nevesítése is puszta j?szándék volt anno!”
 • 36. Oreg35 2012. április 26. 10:18
  „33.mirade
  Tipikus bunkó válasz! Az idősebbeknek nincs internetjük és bankszámlájuk. Azonkívül a banki csoportos beszedés sem ingyenes. Ne legyünk nagyképűek és ne nézzünk le másokat!”
 • 35. dödike 2012. április 26. 09:58
  „Ha már olyan sokba kerül a csekk kinyomtatása,miért nem a rengeteg szórólap ellen reklamálnak.Havonta kilószám dobálom ki a postaládámból.Vagy úgy gondolják hogy azt nem mi fizetjük.?”
 • 34. dödike 2012. április 26. 09:49
  „T.Oreg35. Légyszi menj el a postára és mogyorozd el szegény buta embereknek hogy hogyan állítsák be a limitet ,meg a beszedés kontrollt. Kösz.”
 • 33. miracle 2012. április 26. 09:38
  „Oreg35
  Tipikus hülyeség. A csoportos beszedésin is be lehet állítani felső limitet, semmi különbség. Sőt, akár azonnal letilthatom az egész mókát.”
 • 32. db 2012. április 26. 09:37
  „30. Oreg35
  Lehetőség van limitbeállításra ami felett nem történik terhelés. Ez az összeg a közüzemi számláknál azért elég jól belőhető.
  De beszedés kontrollal még külön sms-ben engedélyezedheted. Igaz, így már nem mindegyik számlacsomaggal éri meg.”
 • 31. dödike 2012. április 26. 09:34
  „Megkérem a csekkdíjat felszámoló szolgáltatókat,hogy ezután reklámanyagot se küldjenek az én pénzemen nekem.”
 • 30. Oreg35 2012. április 26. 07:50
  „Azért választják sokan a csekkes befizetést mert így nincs lehetősége a szolgáltatónak az indokolatlan és sokszor tévesen megállapított magas összegnek számláról történő leemelésére. A fogyasztónak van lehetősége a reklamációra!”
 • 29. tricse 2012. április 26. 07:33
  „Szóval itt egyesek szerint az a vélemény,hogy aki csekket fizet be a postán az ostoba,maradi,buta ember!Gratulálok!”
 • 28. gabodick 2012. április 26. 00:11
  „Szuper javaslatom van ! Ezentúl a közértbe betérö vásárló is fizessen adót a belépésért, hogy ott vásárolhasson !”
 • 27. gabodick 2012. április 26. 00:06
  „Kedves 12.Tibizaaa ! A versikédnek én is nagyon örültem! Egyébként tölünk nyugatabbra a közvetlen átutalás nem kerül semmibe !!! Tehát arról van szó, hogy nem kézpénzt adsz föl a postán, hanem automatikusan levonják a bankszámládról a befizetendö összeget;, avagy amikor van pénzed a bankszámládon, akkor automatikusan átutalod a fizetendö összeget. Ez nem tekinthetö bankjegy - forgalomnak, hanem a bank dolgozója elvégzi a munkáját. Elég fizetést kap érte. Tehát az átutalásra gonoszság adót fizettetni. Egyébként kedves 23.miracle ! Veled azért nem értek egyet, mert a bankok éppen eleget sarcolnak a kuntsaftoktól. Mit gondolsz, miböl építik a bankpalotákat? Hát nem a te százalékodból, amit évezredeken keresztül fizetsz? Hát akkor mire föl akarnak még - a te szemszögedböl nézve - még egy ici-picit levenni rólunk, tisztességes befizetö emberektöl? Hát nekem miért kell azért fizetnem, hogy fizetek?”
 • 26. pancser 2012. április 25. 22:09
  „Okos ember nem csekkezik! Az öreg mamikat még csak megértem, de a fiatalabbakat nem. A csekk ideje így vagy úgy de lejár.”
 • 25. tricse 2012. április 25. 22:09
  „Istenem,hogy csapna bele egyszer a ménkű ebbe az internetbe,de emberesen ám! Aztán akkor majd mindenki rohangászik eszeveszetten a postára!:)))))”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felelőtlen

Felelőtlennek tartja a Magyar Szocialista Párt győri elnöksége a városi közgyűlés múlt pénteki… Tovább olvasom