Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 09. 05. szombat - Viktor, Lorinc

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Győr hírei, győri hírek > A csekkdíj kopogtat: mit lépnek a győri szolgáltatók?

A csekkdíj kopogtat: mit lépnek a győri szolgáltatók?

Két telekommunikációs cég sárgacsekkenként több mint 100 forintot számol fel. A kisalfold.hu a Győr-Szolt, a Pannon-Víz Zrt.-t és az E.ON-t faggatta a csekkdíjról. Szavazással.

Szeghalmi Balázs - 2012.04.25. 10:04
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

A Magyar Telekom márciusban postázta a "jó hírt" ügyfeleinek: májustól bruttó 142 forintba kerül a postai csekkbefizetés a cég lakossági fogyasztóinak.

A magyar csekkdíj "úttörője" mégsem a magenta színű multi: Telenor 2008 óta számol fel plusz díjat a sárga csekkekért - jelenleg ez 127 forintot kóstál a kék telekommunikációs cégnél -, míg az Invitel szintén négy éve ró ki ügyfeleinek csekkdíjat.

A harmadik mobilszolgáltató, a Vodafone inkább a pozitív diszkriminációt választotta: azoknak az ügyfeleinek, akik elektronikus úton rendezik számlájukat, 200 forint jóvá ír a cég.


Valahol nagyszerűen példázza a magyar mindennapokat a csekkdíj: még a sárga papírokért is fizetni kell egyes szolgáltatók esetében.
Valahol nagyszerűen példázza a magyar mindennapokat a csekkdíj: még a sárga papírokért is fizetni kell egyes szolgáltatók esetében."Érthetetlennek tartjuk, hogy személyes befizetés esetén miért számítanak fel tranzakciós díjat"

Nem árt tudni: a csekkdíjat nem csupán azoknak kell befizetniük a Telekomnál, akik sárga csekken adják fel a havi számlá(ka)t, hanem azoknak is, akik a Magyar Telekom valamelyik értékesítési pontján, a T-Pontokban egyenlítik ki az összeget.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) közleménye szerint a csekkdíj "ellentétes a fogyasztók érdekeivel, mert Magyarországon még mindig a postai csekkes befizetési mód a legelterjedtebb".

"Érthetetlennek tartjuk, hogy személyes befizetés esetén miért számítanak fel tranzakciós díjat, mikor így a cégnek nincs adminisztrációs vagy postaköltsége.

A szolgáltatók által bevezetett gyakorlat tisztességtelen, hiszen a fogyasztókat terhelő külön díjfizetési kötelezettséggel szemben semmilyen valós szolgáltatást nem nyújtanak" - hangsúlyozta.

A szóban forgó három telekommunikációs cég a környezetvédelemre hivatkozva vezette be a csekkdíjat, amit nem szeretnénk kétségbe vonni, de a szóban forgó döntésekben minden bizonnyal szerepet játszik az is, hogy a csekk túl sokba kerül.Győr-Szol nem tervezi a csekkdíj bevezetését


A kisalfold.hu három céget (Győr-Szol Zrt., Pannon-Víz Zrt., E.ON) kérdezett arról, milyen terveik vannak a csekkdíjjal?

"A Győr-Szol Zrt. nem tervezi csekkdíj bevezetését" - kezdte Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs menedzsere.

Arra a felvetésünkre, hogy a Győr-Szol Zrt.-nél internetes fizetéssel ki lehet-e váltani a sárgacsekkeket a csoportos beszedési díj mellett, Ozsvárt Tamás úgy válaszolt: "vendégkönyvi bejegyzésre már korábban válaszoltunk elektronikus számlázás ügyében: tervezzük elektronikus számla bevezetését, társaságunknál most folyik a három nagy `összeolvadt´ cég - ingatlankezelő, kommunális szolgáltató, hőszolgáltató - számlázási és vevőnyilvántartó rendszereinek összevonását megalapozó munka.

Ennek a munkának is egyik célja az elektronikus számlázás bevezetése is, első lépés azonban az új számlázási rendszer kialakítása.

Ezt követően kerülhet sor az elektronikus számla bevezetésére, melyről ügyfeleinket természetesen tájékoztatni fogjuk. Természetesen internet banking rendszeren keresztül jelenleg is lehet utalni".Friss hír szerint két országgyűlési képviselő módosító javaslatot terjeszt be a Parlamentben, amely megtiltaná a sárga csekkel történő fizetés miatti külön díj felszámítását.


Hiába nem kell sorba állni a postán, a csoportos beszedési lehetőség nem népszerű

Arra a kérdésünkre, hogy a Győr-Szol Zrt. ügyfelei közül hányan fizetnek csekkekkel és hányan csoportos beszedési díjjal, a következő választ kaptuk: "a lakossági szemétdíjak (éves szinten közel 540 ezer számla) és a bérleti díjak (éves szinten 67 ezer számla) esetében a kiszámlázások 85 százaléka csekkes fizetéssel történik, ezeken a területeken a csoportos fizetések rendszerében a kiszámlázott tételek 11-12 százaléka kerül csoportos fizetések rendszerében beszedésre.

A távhőszolgáltatás területén a 312 ezer éves számlából a csekkes fizetés 65 százalékos, a csoportos beszedés pedig több mint 30 százalék.

Ezen felül a közületi kukás kiszámlázások (közel 10 ezer számla/év) 40 százaléka, az éves szinten több mint 7000 konténeres számla 20 százaléka készül csekkes fizetésre.

Összességében a kiszámlázott tételek közel 80 százaléka készül csekkes fizetési módra, s körülbelül 18 százaléka csoportos fizetésre".

Pannon-Víz: "a sárga csekk kiváltására rövidesen újabb akciót indítunk"

"A Pannon-Víznél csekkdíjat nem tervezünk, a postaköltségeket és a díjbeszedés költségeit jelenlegi szolgáltatási díjunk már tartalmazza.

Az új Víziközmű Törvény szerint viszont a díjbeszedés költségeit a díj már nem tartalmazhatja, így 2014. januárjában esedékes új díjunkban a díjbeszedés összegét már elkülönítjük" - mondta portálunknak Tóth László, a Pannon-Víz Zrt. diszpécserszolgálatának vezetője.

"A sárgacsekk már jó ideje kiváltható egyedi bankos internetes utalással, a Pannon-Víz ügyfelei egyre inkább ezt választják.

Nemrég vezettük be új számlázási rendszerünket, következő nagyobb léptékű fejlesztésünk pedig a e-számla rendszer lesz.

125 ezer lakossági fogyasztóink 16 százaléka választotta a csoportos beszedési díjat, 4 százaléka egyedi banki utalással fizet, a többség pedig megmarad a sárga csekknél.

A sárga csekk kiváltására rövidesen újabb akciót indítunk" - tette hozzá Tóth László.

A diszpécserszolgálat vezetője szerint havonta átlag 12 millió forint a sárga csekkek költsége a Pannon-Víz Zrt-nél.

E.ON: "a csekkel kapcsolatosan felmerülő költségeinket a Magyar Energia Hivatal elismeri, így az beépül az árba"

"A tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek ragaszkodnak a sárga csekkhez, hiszen a csekken fizető ügyfeleink száma az elmúlt években számottevő mértékben nem változott, arányuk 75-76 százalék körüli.

Ráadásul 1-2 évvel ezelőtt nemhogy csökkent volna, de 1 százalékkal még nőtt is a csekken fizetők aránya" - tudtuk meg Egyházi Nikolettától, az E.ON Hungária Zrt. szóvivőjétől.

"Társaságunknál nincs külön csekk díj, a csekkel kapcsolatosan felmerülő költségeinket a Magyar Energia Hivatal elismeri, így az beépül az árba.

Egyébként az elmúlt években több olyan akciót is kínáltunk ügyfeleinknek, valamint több olyan fejlesztést is végeztünk, amikkel a csoportos beszedési megbízással, a banki átutalással történő fizetést szerettük volna népszerűsíteni, de ahogy az előbbi százalékos arányt is mutatja, jelentős áttörést ezek sem hoztak" - zárta szavait Egyházi Nikoletta.

Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

12345 következő >> végére >>> 44 hozzászólás
Moderálásra küldöm 44. tovari 2012.04.26. 21:04

43. Oreg35 2012.04.26. 18:41
megjegyzésem a bankszámla mániásoknak szólt :D

Moderálásra küldöm 43. Oreg35 2012.04.26. 18:41

41. tovari
Itt nem arról van szó, hogy valaki is örül ennek az X+1.ik adónak. Csak ne nézzék hülyének azokat akiknek nincsen bankszálájuk, egyébént azok is fizetnek pluszba!

Moderálásra küldöm 42. miracle 2012.04.26. 18:37

A jó ég áldjon meg Oreg35, te honnan tájékozódsz??
Milyen 1 ezrelék?? Az a tranzakciós adó! Az pontosan ugyanannyi lesz az átutalásra, mint a te csekkes befizetésedre, semmi különbség, SEMMIT nem spórolhatsz azzal, ha beballagsz a postára és úgy adod fel!
A cikk nem erről szól. A tranzakciós adó (amit a kormány állapít meg), meg a cikkben szereplő pótdíj (amit a szolgáltatók vetnének ki kizárólag a csekkes befizetésekre) 2 külön dolog!

Moderálásra küldöm 41. tovari 2012.04.26. 17:16

szerintem chipet minden emberbe, aztán ha nincs keret az utalásra, akkor game over :D
az a baj, hogy annyira birkák egyesek, még ennek is tapsolnának :D

Moderálásra küldöm 40. Oreg35 2012.04.26. 16:05

39.miracle
Számolni is tudni kell! Ha valaki az összes resziköltségét / ami legyen akár pl.1oo.ooo-Ft/ az 1 ezrelék miatt 100-Ft-jába kerül. Ha ez 10db átutalás, mennyibe kerül? Egyébként az időseknek nem azért nincs bankszámlájuk amit írtál!
Kérdezd meg nagyszüleidet, ha még vannak!

Moderálásra küldöm 39. miracle 2012.04.26. 10:54

Oreg35
Miért nincs? Mert pénzbe kerül.
Nos, a sárga csekk is pénzbe kerül. Ez a helyzet. Lehet ellene ágálni, attól még így van. A folyószámla költségét ráadásul az viseli, akié, a sárga csekkét - egyelőre - mindenki. Nicsen rendben.
tricse
"mindenki számára nyitott könyv az anyagi helyzeted!" hát, igen, akinek van rejtegetnie valója azt biztos zavarja.

Moderálásra küldöm 38. Oreg35 2012.04.26. 10:27

34. dödike
Gondolom válaszát 33.mirade-nak szánta.

Moderálásra küldöm 37. tricse 2012.04.26. 10:25

Egy bankszámla havi 600Ft számlavezetési díjba,nem tudom mennyi kártyadíjba ilyenolyan költségekbe kerül és mindenki számára nyitott könyv az anyagi helyzeted! Hiszen pont ez volt a cél mikor kötelez?vé tették a fizetések arra utalását,ja és persze a bank?rok meggazdagodásához val? hozzájárul?s! Ugye senki nem hiszi el hogy a bankszámla azért van hogy a zembereknek egyszerűbb és jobb legyen!Mert a bankbetétek kötelező nevesítése is puszta j?szándék volt anno!

Moderálásra küldöm 36. Oreg35 2012.04.26. 10:18

33.mirade
Tipikus bunkó válasz! Az idősebbeknek nincs internetjük és bankszámlájuk. Azonkívül a banki csoportos beszedés sem ingyenes. Ne legyünk nagyképűek és ne nézzünk le másokat!

Moderálásra küldöm 35. dödike 2012.04.26. 09:58

Ha már olyan sokba kerül a csekk kinyomtatása,miért nem a rengeteg szórólap ellen reklamálnak.Havonta kilószám dobálom ki a postaládámból.Vagy úgy gondolják hogy azt nem mi fizetjük.?


44 hozzászólás12345 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...