Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

A civilek többsége csak vegetál

Minden harmadik civil szervezetet meg kellett szüntetnie tavaly a megyei főügyészségnek, mivel nem rendelkeztek vagyonnal.

A legfőbb baj, hogy 2009-ben nem is a régóta csak papíron létező, hanem épp a tevékeny szervezeteket vizsgálták.

Még egy szakszervezet is csak addig van biztonságban, amíg működik mögötte a munkahely, de legalább nincs kiszolgáltatva a beszűkült pályázati lehetőségeknek. Ehhez hasonlóan még istenes helyzetben vannak az irigylésre azért nem méltó közalapítványok, hiszen az adott önkormányzat támogatásával működhetnek. A többség azonban vegetál és mint kiderült, a megyében minden harmadik vagyontalan.

Dr. Judiné dr. Vida Angéla megyei főügyészhelyettes elmondta: 230 szervezetet vizsgáltak tavaly, s ha nem számoljuk a szakszervezeteket és a közalapítványokat, akkor összesen 170 górcső alá vett egyesületről és alapítványról beszélünk. Ebből pedig tavaly nem kevesebb, mint 60-at kellett megszüntetni és több mint 100 olyan civil szervezetet számolhatunk, amely százezer forint mozgóvagyonnal sem rendelkezik. Igaz még a többségre az is, hogy az elmúlt 3–5 évben semmiféle nyertes pályázatot nem könyvelhetett el és amit a főügyészhelyettes aláhúzott: nagyrészt a külvilág számára láthatatlan, kénytelen-kelletlen öncélúan működő szervezetekről van szó. Vagyis kizárólag a tagdíjból és a személyi jövedelemadó 1 százalékából élnek, ily módon pedig csakis a tagok érdekeit képesek úgy-ahogy szolgálni, holott nyilván nem ezzel a céllal alakultak.

A főügyészhelyettes szerint a 30 százalékos arány azért is elszomorító, mert ez előző évvel ellentétben tavaly nem annyira az évek óta csak papíron működő civilekre fókuszáltak, hanem azokra, akiknek jelentéseiből kiderül: minden erejükkel működni próbálnak. A válság évének statisztikája ezért a szokásosnál is kiábrándítóbb képet mutat, s a hasonló folytatást vetíti elő, hogy már idén is 10 szervezetet kellett megszüntetni. Ugyanakkor az is igaz, hogy lényegesen nem változik a megyében működő társadalmi szervezetek száma: tavaly is, előtte is mintegy 3000-et számolhattunk.

Olvasóink írták

 • 2. barcog 2010. március 07. 06:39
  „A civil szervezeteket a mai politikai "elit" nagyon jól tudja kezelni. Elvileg bármelyik csoport szerveződhet, összefoghat, tevékenykedhet javító szándékkal, nemes célokért, de a feltételben mindig ott a pénz.....
  Természetesen pályázhaznak támogatásokra, csak hogy A PÁLYÁZATOK UTÓFINANSZÍROZOTTAK!!!!!
  Van néhány százezres nagyságrendű pályázat, ami csak arra elég, hogy LÁTSZÓLAG MŰKÖDJÖN EGY CIVIL SZERVEZET.
  A szervezetek tehát kénytelenek pénzes támogatóktól kunyerálni, kéregetni. Ezzel a kör bezárult, mert aki a támogatást adta utánna zsebre vághat bármilyen civil szervezetet. A javító szándék már csak huszadrangú lesz, vagy passzívvá válik a szerveződés, elsilányul.”
 • 1. janika 2010. március 05. 04:55
  „Mi mást lehetnhe e rendszrben várni? Évtizedek óta a vezérek tesznek róla, hogy a vagyon hova kerűljön.
  Mindenki viszont nem lehet politikus!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyárádmentiek Pannónia Kincsével ismerkedtek

Ikrény - A Nyárádmente Kistérségi Társulás Erdélyben éppúgy több mint hatvan községet fog össze,… Tovább olvasom