Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A Cant’ Art új éneklemeze

Győr - Tizenhat éve énekelnek együtt, a Cant’ Art énekegyüttes koncertjeit a város zenei életének csemegéjeként jegyzik. Legutóbb a pécsi kamaraegyüttesek fesztiváljáról hozták el a második díjat, emellett teljesítményüket különdíjjal jutalmazták.
A kis létszámú kórus megszólalása egyéni művészi felelősséget is jelent: a színpadra lépő 12–16 énekes egyenként is megállja a helyét.
Ez az egyéni minőség teszi lehetővé a különleges, ritkán énekelt, vagy éppen közismert és éppen ezért új megközelítést igénylő művek előadását. Ilyen feladat volt például a csíkszeredai Régi Zenei Fesztiválon elénekelni Palestrina „Missa Papae Marcelli" miséjét, ahol szólamonként mindössze 2 énekes szólt.

A Cant’ Art repertoárjának jelentős része a reneszánsz művek közül kerül ki, de egyre nagyobb érdeklődéssel fordulnak más korszakok felé. Reményi Attila győri zeneszerző több művét is énekelte már korábban az együttes, CD-felvétel is készült belőle a Győri Filharmonikus Zenekarral. A Pécsen megrendezett kamaraegyüttesek fesztiváljáról az előkelő második díj mellett a különdíjat is elhozta a Cant’ Art. Azt már Balogh Eszter művészeti vezető árulta el, hogy utóbbinak azért is örültek különösen, mert egy népszerű művet, Farkas Ferenc Rózsamadrigálját tolmácsolták újszerű értelmezésben. Ez olyannyira sikerült, hogy Farkas András karmester, a zeneszerző Svájcban élő fia gratulált az énekegyüttes tagjainak. A Cant’ Art sikeres évadát egy tragédia árnyékolta be Décsi József kórustag, mérnök halálával.

A nyár nem csupán pihenéssel telik, mert Szent István-napon, a győri Terményáldáson is láthatjuk-hallhatjuk az együttest és a fővárosi Kútvölgyi-kápolnában Héray András atya meghívásának tesznek eleget. Ősszel a Kodály-évforduló és a Farkas Ferenc-centenárium keretében pedig új lemezzel készülnek.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kitűnő érettségi nem csak Zsoltnak ajándék

Győrság - Kitűnő eredménnyel érettségizett az a győrsági fiatalember, akinek a vizsgákra való… Tovább olvasom