Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

A campus nem, a könyvtár talán megépül

Befektetőt keres a győri Széchenyi István Egyetem, s akkor elkezdődhetne a könyvtár építése. A campus tervezett fejlesztéséről pénzhiány miatt bizonytalan időre le kell mondani.
Készen vannak az új győri egyetemi könyvtár kiviteli tervei is, elméletileg tehát bármikor kezdődhetne az építés. Egyetlen akadály van, az viszont mindent meghatároz: a korábbi kormányzati ígéretek ellenére nincs pénz a beruházásra. Dr. Czinege Imre, a Széchenyi István Egyetem rektora a napokban az Oktatási Minisztériumból egy tárgyalásról mégis némi reménysugárral tért haza.

A minisztérium hozzá tudna járulni az új intézmény működtetéséhez – ha elkészülne. Ám az csak úgy lenne lehetséges, ha az egyetem „találna" magántőkét, vagyis befektetőt.

Most ezen dolgoznak úgymond gőzerővel. A rektor szerint két-három héten belül eldőlhet, mi legyen. Ha az építés mellett határoznak, ki kell írni a befektetői tendert, utána az építői pályázatot... Mindez körülbelül fél évet vehet igénybe, ideális esetben tehát ősz táján elkezdődhet az építés. Várható költsége egymilliárd forint.

Annak idején a tervpályázatot a könyvtárra és a campus új épületére együtt írták ki. A főépület a könyvtáron kívül 1,5 milliárd forintba kerülne, ezt most bizonytalan időre „talonba" kell tenni. A rektor szerint a mostani campus működtetésére is csak szűkösen futja.

A tervpályázatot tavaly egy budapesti cég, a Gelesz és Lenzsér Kft. nyerte (tervezők: Gelesz András, Anschau Péter, Krikovszky Balázs). Gelesz András a Kisalföld kérdésére tegnap megerősítette: a kiviteli tervek teljesen készek, ők maguk is minden erővel azon dolgoznak, hogy az építés mihamarabb elkezdődhessen. A tervező elmondta, most ebben a pénzhiányos új helyzetben kifejezetten szerencse, hogy a többi tervezőtől eltérően eleve két külön részben gondolkodtak, így az egyetemi könyvtár áttervezés nélkül önállóan is megvalósítható.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A botrány után módosítanák az szmsz-t

A győri önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) módosítását… Tovább olvasom