Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A C-Zero nyergében: elektromos autót teszteltünk a Szigetközben - videó

Szigetközi túránkkal megmutatjuk Olvasóinknak, milyen elektromos kocsikkal közlekedünk a kőolaj korszak vége, de még Mad Max színre lépese előtt a jövőben. Szavazással.

Mint arról portálunk áprilisban beszámolt, Győrben a Jókai úti parkolóházban átadták az E.ON Budapest-Bécs elektromos töltőállomás-hálózatának legújabb egységét, melyet ingyenesen használhatnak az autósok.

Noha egyelőre kígyózó sorok nem állnak a Jókai úti parkolóház töltője előtt - a beruházás nyilvánvalóan sokkal inkább szól a jövőnek, mintsem a jelennek.

Kék, zöld, szürke, avagy a "nullindikátor" megmondja, mennyire vezetsz gazdaságosan

Az E.ON-tól egy napra kölcsönkapott elektromos autóval először Győr belvárosában (Szent István út-Fehérvári út-Árkád csomópont-Móricz Zsigmond rakpart-Kossuth-híd) tettünk kisebb kört.

Az első kilométerek során folyamatosan gazdaságos üzemmódban (zöld jelzés) sikerült tartani a Citroen C-Zero-t, amit a gépjármű műszerfala jelzett.

A digitális sebességmérő mögötti mutatós műszer úgynevezett "nullindikátor", mely az áram folyási irányát mutatja, kitérése pedig az áramerősséggel arányos.

Vagyis, ha a gázra lépünk, akkor az áram az akkumulátor felől a villamos gép (motorüzem) irányában folyik, s annál jobban kitér, minél nagyobb gázt adunk, vagy minél nagyobb emelkedőn haladunk. (Szürke csík a műszerfalon, mely sok jót nem jelent.)

Ha motorfék üzemben haladunk, vagy fékezünk, akkor az áram folyási iránya megváltozik (kék mező), a villamos gép (generátorüzem) felől folyik vissza egyenirányítás után az akkumulátorba. Mértéke pedig a fékezőnyomatékkal arányos.

Érdekesség, hogy  klíma, fűtés, szellőztetés, ablakfűtés, fényszórók bekapcsolásával álló helyzetben is elmozdul a zöld sáv irányában a műszer, hiszen ezek is energiafogyasztók.


Videó: Bábics Norbert


Az elektromos autók imádják a szűk utcákat, a gyakori megállásokat

A megyeszékhelyen tett rövid kör világosan megmutatta, hogy az elektromos autók igazi világa a belvárosi közlekedés, hisz ameddig a hagyományos autók szinte szó szerint falják a benzint vagy gázolajat a gyakori megállásokkal tarkított városi közlekedésben, addig az elektromos autóknak ez a legideálisabb terep.

Ráadásul az elektromos meghajtású kocsik a városi közlekedésben a fékezések során nyert energiát visszaforgatják az akkumulátorba, vagyis valamelyest újratöltik az energiaforrást.

Utóbbinak rendszernek köszönhetően kis túlzással a Forma-1-es KERS-technikát tapasztalhattuk meg Győr utcáin (mint ahogy kicsit később a Szigetköz kátyútengerrel borított aszfaltjain is, de ebben sok élvezet nem volt).

90 kilométer/órás sebességnél bizony nagyon rövid időn belül csökkent az energiánk

Visszatérve tesztvezetésünkhöz: amint elhagytuk a megyeszékhely tábláját Győrújfalu irányába, rögtön érzékeltük az elektromos autók hátulütőjét.

Az egyébként rendkívül tempósan gyorsuló "kicsi kocsi" a hosszabb távokon rögtön elkezdte "felélni" energiatartalékait: 90 kilométer/órás sebességnél bizony nagyon rövid időn belül csökkent a még biztosan teljesíthető kilométerek száma.

Csak viszonyításképp: a kisalföldi megyeszékhelyről 115 kilométerrel vágtunk neki túránknak, de a dunaremetei hajókikötőnél már csupán 75 kreditet jelzett a műszerfal. Az utóbbi adat a messze a leglényegesebb információ az elektromos autókkal történő közlekedés során.

Ha ugyanis lemerülnek a lítium-ionos akkumulátorok, akkor nincs lehetőség bűnbánó zarándoklatra kannával a kézben a következő benzinkútig...
Percenként 3-6 ezer fordulatra képes az állandó mágneses szinkronmotor
 

Mielőtt Olvasóink képzeletben Mosonmagyaróvárra érkeznek velünk az elektromos autó volánjánál, addig is ismerjenek meg néhány érdekességet, tulajdonságot az unikumszámba menő technológiáról.

Ha hiszik, ha nem, akadt olyan korszak a világtörténelemben, amikor minden harmadik forgalomban lévő autóban elektromos motor "dobogott". Ez a motorizáció hajnalán, vagyis a 20. század első évtizedében történt.

A 2010-ben piacra dobott Citroen C-Zero-t állandó mágneses szinkronmotorral szerelték fel, amely percenként 3-6 ezer fordulatra képes 65 lóerő mellett.

Az autó akkumulátora 16kWh villamos energia tárolására alkalmas, mely 6 óra alatt töltődik fel maximumra. 100 kilométer megtételéhez vezetési stílustól függően 12-15kWh szükséges. 1kWh óra lakossági tarifával számolva jelenleg körülbelül 50 forintba kerül.

A leggyorsabbnak számító, "villámtöltő" segítségével a C-Zero nagyjából 27 perc alatt tölthető fel teljesen.

Miért gyorsul olyan jól a C-Zero?

A autó teljesítménye mellé érdemes a nyomatékot is megemlíteni: 180 Nm. Ez az adat talán meglepő sokak számára, hisz kisautókat megszégyenítő, erős, dízeles nyomatékkal rendelkezik a C-Zero. Ezért gyorsul egyébként olyan jól.

Nem olcsó mulatság ugyanakkor a francia gyártmányú autóhoz hasonló típusú, felszereltségű kocsit vásárolni; 7,8 millió forintba kerül a dizájnban kicsit futurisztikus modell.

A Nissan tavaly szintén elkezdte forgalmazni a saját fejlesztésű elektromos autóját; melyet Európában már kapni, Magyarországon pedig jövő tavasszal indul a Leaf névre hallgató típus értékesítése.

Az olcsó autóiról híres indiai gyártó, a Tata modelljét, az Indica Vistát "jutányosabb áron", átszámítva hatmillió forintért árulják, egyelőre csak külföldön.

Ameddig töltődik az autó, addig irány a boltok vagy a hivatalok

A Lajta-parti városban szintén működik ingyenesen használható EON-töltőpont. (Alig 70 kilométerre Bécsben ugyanakkor már fizetni kell ezért a szolgáltatásért: a császárvárosban többnyire parkolóházban működik töltőpisztoly, a parkolási díj mellett a letöltött áramért is fizetni kell.)

49 egységgel gördültünk be a Corvina szálloda parkolójába, ahonnan végül 81 kredittel távoztunk. A töltés körülbelül másfél óráig tartott.

Villámlátogatás erejéig a mosonmagyaróvári várnál is tiszteletünket tettük.
Villámlátogatás erejéig a mosonmagyaróvári várnál is tiszteletünket tettük.


A töltőpontok kialakítása okos ötletre épül, hisz szinte mindegyik magyarországi ingyenesen használható, speciális konnektort a belváros szívében helyezték el, vagyis ameddig az akkumulátorok új erőre kapnak, addig meg lehet ejteni a bevásárlást, vagy az ügyes-bajos dolgok elintézését. (Mi kóláztunk a szálloda teraszán, ez sem rossz időtöltés.)


Környezetbarát E.ON e-út vezet a Balaton körül

Siófok, Fonyód, Keszthely, Balatonfüred valamint Székesfehérvár ad otthont az E-Balaton körút kútjainak, vagyis a magyar tenger partján, illetve közelében is működnek már ingyenesen használható töltőpontok.

Bővebb információkat ide kattintva olvashatnak!
 


Rövid dunakiliti kitérőt követően az 1-es főúton indultunk hazafelé, első célpontunk Kunsziget volt.

Tekintettel, hogy Bábics kolléga késő délutáni programja miatt kicsit jobban odalépett a gázpedálra - átlagosan körülbelül 90 kilométer per órás sebességgel haladtunk -, elektromos "kicsi kocsink" nagy étvágyra kapott, s egymásután fogyasztotta a töltésegységeket.

Számokkal ecsetelve a helyzetet: az Öttevénnyel szomszédos településre valamivel több 20 egységgel érkeztünk meg.

Városi közlekedésben megéri használni az elektromos autókat

Ennek megfelelően a kunszigeti kultúrháznál biztos, ami biztos alapon még egyszer utántöltöttünk az akkumulátorokra, elvégre nem szerettük volna azt a kétes értékű dicsőséget magunkénak tudni, hogy 6000 biztonságosan megtett kilométer után, pont mi fulladjunk le a C-Zero-val.

S itt el is jutottunk túránk legfontosabb tapasztalatához: vezetés közben "vigyázó szemünket" mindig a műszerfalon tartottuk 

Összességében nagy vezetési élménnyel gazdagodtunk egész napos kirándulásunk során, de túl a szubjektív élményeken le merjük írni: városi közlekedésben igenis megállják a helyüket az elektromos autók.

Olvasóink írták

 • 13. elemér 2012. szeptember 29. 13:43
  „Az elektromos motor az jóval olcsób, gyártása és karbantartása. Legdrágáb a lithium aku. amit kb. 4 évenként cserélnek. Ezt a problémát is megoldották, mert aki kocsit vesz annak nemkell azt megvenni. Az a gyár tulajdona marad és a gyár azt percek alatt kicseréli a töltö állomáson. Ez gyorsab mint a tankolás. A kocsi értékét is jobban tartsa. Na most akkor ki profitál ? http://tinyurl.com/ce29fnq”
 • 12. elemér 2012. szeptember 29. 12:20
  „Legnagyob probléma nem az olajmultik hanem az adó, amin az állam profitál.”
 • 11. elemér 2012. szeptember 29. 11:59
  „Ennek a theoriának akkor lenne értelme, ha nem olajmultik produkáltak volna idáig eredményeket. Ök is föleg a benzin motorokat produkállják. Elektromos motor az 80% gazdaságos. Benzin az max. 40%. Dizel max.50% Államilag kell támogatni az elektromos motort. Nyugaton ezt teszik is. 1/3-át a kocsinak az állam financirozza. Mo.-n ezt a parkolási támogatással teszik, ami elég gyenge.”
 • 10. kormik 2012. szeptember 29. 08:05
  „Szerintem meg az olajmultik meg úgy néznek az elektromos autó fejlődésére mint gyújtogató a vizes szalmára.Naná hogy nem lesz egyszerre mindenhol töltőpont.Valahogy mindig sikerült elérniük az elmult években hogy ami nem kőolaj származékkal üzemel (az nem buli)szép csendben eltüntek remélem ezzel nem sikerül már nekik.”
 • 9. elemér 2012. szeptember 29. 01:11
  „Nézegetem az elektromos auto lapot. Ez amit tudnak a zemberek magyarul a témárol. Ez amit az angolbol leforditottak. Ez bizony elég kevés, de ez van.”
 • 8. elemér 2012. szeptember 28. 23:02
  „Elektromos motor 80% hatékony. Benzin motor 35%. Modern turbo-diesel 50% Tehát az nem úgy van hogy az áramot is annyiba kerül termelni, és a szén fogja büdösitteni ugyanugy a levegöt. Jóval gazdaságosab és tisztáb a levegöre.”
 • 7. elemér 2012. szeptember 28. 19:57
  „Igy lehet olcsón frankó elektromos kocsit késziteni. Kicseréljük a motort és teszünk bele egy elektromost és fabrikálunk a régi transmission-hoz adoptálót. Akut teszük 4 elöl és 4 hátul. Ez a tuti a városban, és a Zero-t a porba hagyja. http://tinyurl.com/claez7j
  A gyors aku töltést már megoldották. http://tinyurl.com/bm5xwal
  A lithium aku biztonságos, mert minden egyes cella külön levan testelve. (ground)”
 • 6. PillancsaVakumba 2012. szeptember 28. 16:35
  „Jó a pólód Balázs! :))”
 • 5. oPTiKa 2012. szeptember 28. 14:22
  „Ombi, nem, majd tesznek bele olajkályhát, mint a zaporozsecbe ;)
  Meg persze zsebrádiót, mert az is fogyasztja az energiát.

  Elemér, igazad van. különben elég hülyén nézne ki, egy 60 lakásos 10-emeletes házból a lakások ablakából kilógó töltövezetékek :) (Vagy látott már valaki töltöállomást Ady- vagy Marcalváros parkolóiban? Esetleg oda is kellene mélygarázst építeni ;) )

  Cikkíró: A magyar nyelvben nincs olyan szó, hogy "legideálisabb". Elég az ideális.

  Különben meg nagy forgalmú városban a bicikli a legjobb választás, könnyebb vele kikerülni a dugókat és elektromos áram vagy benzin helyett max. a kilóinkat fogyasztja.”
 • 4. Mankapunka 2012. szeptember 28. 13:05
  „Érdekes,a cikkekben sosem tesznek említést egy esetleges ütközésről,amit nem kell,hogy te okozz.

  Ugye,ha ott sérülnek az akksik,akkor érdekes dolgok tudnak történni,lásd a hibrid hajtásúaknál,ahol a tűzoltóknak külön kell dolgokra figyelni,ha ilyen autó balesetezett.

  Amit ombi ír,arra én is kíváncsi lennék,télen mit tudnak ezek.”
 • 3. bn 2012. szeptember 28. 11:04
  „Tisztán elektromos hajtással rendelkező járművek még évekig nem fognak elterjedni, amíg a "tankolás" nem lesz annyira egyszerűen, és gyorsan megoldva, mint a benzin/gázolaj esetében. Mert a kényelem, és az idő nagy úr!
  Egyenlőre arra még drága, hogy csak azért vegyünk egy e-autót, hogy munkába járjunk vele, és amíg dolgozunk, addig tölt.”
 • 2. ombi 2012. szeptember 28. 07:20
  „Ha meleg időben is ennyire figyelni kell az akkuk töltöttségére, megnézném ugyanezt mínusz tíz fok alatt időjárás esetén is. Ez utóbbi esetben ugyebár a fűtés is a haladásra szánt energiát apasztja, nem is kevéssel. Ráadásul hidegben az akkuk energiatároló képessége jelentősen csökken, ezt hogyan kezelik?
  Mint anno a Zaporozsecekben, ismét láthatunk kucsmás autóvezetőket, utasokat?”
 • 1. elemér 2012. szeptember 28. 01:57
  „Elektromos autok nagyon gyorsan fognak elterjedni, kb. 20 év mulva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

I. Állatok Világnapja Fesztivál Győrben - részletes programok

A győri rendezvény részletes programját elolvashatják itt. Tovább olvasom