Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A börtönévek után is elítélve?

Győr - Kilenc éve, hogy utoljára szabadult, próbál normálisan élni, visszailleszkedni, de mint mondja, roppant nehéz. Összesen 17 és fél évet ült emberölés kísérletéért, azután szökésért. Nem várták kint, úgy érzi, ennyi idő múltán már nincs hová visszailleszkednie.
Vagy harminc éve egy ominózus házibuli majdnem tragédiába torkollt: az akkor húszéves Boda István szerelemféltésből kis híján megölt egy másik férfit. A Veszprém megyei bíróságon precedensértékű ítélet született: Boda emberölés kísérletéért 12 év fegyházbüntetést kapott. Ehhez jött még a két ízbeni szökési kísérlet, ezzel aztán végképp pecsét került a fiatalember sorsára.

(Istvánt csak némi segítséggel, egy utcai szolgálatoséval érjük utol. Egy ideje ugyanis albérletben él, munkát keres, telefonja nincs. Aztán egy belvárosi játszótérre beszélünk meg találkozót, a férfi kísérettel jön: kutyáját, Snacit eddig és eztán sem hagyja magára.)

– Még abban az időben ültem, amikor az volt a divat, hogy ne csak őrizzék, de utálják is a rabokat – állítja Boda István. – Talán így tanították a fegyőröket, akik maximálisan be is tartották ezt. A zárkatársakról nem is beszélve, hiszen hosszú évekig 18-an voltunk egy szobába összezárva. Embertelen körülmények, erőszakos emberek, háromemeletnyi ágy, ennyi jut eszembe a börtönről, talán most már beszélhetek róla.

A feszültséget csak tetézte a 20 éve történt hírhedt Richter-féle vérengzés a szegedi Csillagban, ahol hat őrt mészárolt le egy elítélt, Richter Richárd. A fogvatartottak a börtönhöz egy alagúttal összekötött bútorgyárban dolgoztak, a gyilkos itt csinált magának késeket, amivel aztán akit ért, leszúrt. Ami ezután következett, a retorzióról szólt: a korábbinál is keményebb szankciókat vezettek be a börtönben. Nyolcvanhatban egy fogolyszökés-kísérlet miatt újabb büntetés várt a férfira: édesapja halálos beteg volt, szerette volna még egyszer, utoljára látni. Nem engedték haza, ezért megszökött. Újra bíróság elé állt, büntetését újabb követte. (A Kisalföld akkoriban írt is az esetről.)

Családja elfordult tőle. Boda István talán csak a kutyájában nem csalódott, s reméli, hamarosan munkája is lesz. Fotó: Harcsás Judit
Családja elfordult tőle. Boda István talán csak a kutyájában nem csalódott, s reméli, hamarosan munkája is lesz. Fotó: Harcsás Judit

– Szerencsére apámmal még találkozhattam, amikor kilenc éve végleg szabadultam, de ma sincs rendben az életem. Pár hónapja eljöttem a hajléktalanszállóról, albérletben élek – folytatta a férfi. – Talán majd most kaphatok erkölcsi bizonyítványt, azzal könnyebben vállalhatok munkát Híradás-technikai iskolát végeztem, ha tehettem volna, a börtönben tanulok, pluszszakmát szerzek. Szerencsére mindig dolgoztam, így könnyebben telt az idő, s az általam őrültnek tartott emberektől is távol tarthattam magam. A magány viszont most is utolér, mindenütt egyedül vagyok: az utcán, vagy most. Legfeljebb a kutyám kísér el...


Hajlandóság és együttműködés

A hazai büntetés-végrehajtási intézetek „kétszintesek", azaz a vádlott az ítéletéig valamelyik gyűjtőben, azután pedig az úgynevezett „letöltőházban": börtönben, fegyházban tölti le büntetését. Mihály Attila ezredes, a győri börtön parancsnoka általánosságban annyit mondott el: nem reménytelen a helyzet a szabadulásra való felkészülésre, hiszen a kulturális programok éppúgy helyet kapnak a hazai intézetekben, mint a tanfolyamok, képzések, de a távoktatási formában történő tanulás is megvalósítható. Mindehhez hajlandóság és együttműködés kell, de igény szerint a szabadulást követő munkahelykereséshez, jelentkezéshez is többféle tréninggel segítenek.

Olvasóink írták

 • 12. krisztina01 2008. május 27. 21:46
  „17 év, nagyon sok! én sajnálom ezt az embert.”
 • 11. K.Sz. 2008. május 27. 21:06
  „Ez az "emberölés kísérlete" néha azért nehezen megfogható dolog.Nagyon sokat kapott szegény,a szökésért is,most már kijár neki egy nyugodtabb élet.Én is sajnálom,és mindig eszembe jut ilyenkor Császár Elődke,aki milyen szépen meg tudta úszni a dolgokat,meg a leányfalui ír gázoló,aki hazaengedett a bíróság és nem jött vissza,nem is fog,meg az alig pár év után kiengedett tényleges gyilkosok,stb.gondolom,mindenki sok példát tud sorolni a bíróságok impotenciájára.”
 • 10. Tajtianyu 2008. május 27. 19:47
  „A szociban még volt kemény bünti az elvtársak rosszaságaiért,ha mást nem ezt átvehették volna az átkos rendszerből...nevetséges a hazai jog -és "igazság"szolgáltatás...vagy nagyon szarul végeztek a bíróink a jogi egyetemen ,s mivel nincs más ,hát ők melóznak,s hozzák az iszonyat barom ítéleteket...SZÉGYEN !!!!”
 • 9. Cseter János 2008. május 27. 18:37
  „Sajnos "Tabornok" olvasótársam a bírók is emberek és még csak nem isa javából! Többnyire politikai kinevezettek és csicskások annak a kasztnak, akik ép összeverbúválódtak "rendeletalkotásra"! Mivel az törvényerejüek nekik, azt jóformán mérlegelés nélkül végrekell, hajtani! A Magyar Igazságszolgáltatás egy alantas politika része!
  Ha a sajtó jelen lenne a tárgalásokon és szemezgetne a polgári és munkaügyi perekből is, akkor az olvasók zöme elborzadna a tényállások tisztázatlansága melleti ítéletek nyomán!Nem is beszélva arról, hogy a "nagytudásu ügyvédek" hogyan vezették néha a bírókat az orruknál fogva! Tehették mert Őket senki sem vonja felelősségre ebben az országban a baklövéseikért!”
 • 8. Tabornok 2008. május 27. 17:49
  „Ez a mai magyar demokrácia! Azért valami működik belőle, mert még szabadlábon vagyok.
  Bocsi Boda.”
 • 7. Tabornok 2008. május 27. 17:47
  „Csak, hogy értsétek miért tartom indokolatlanul súlyosnak az ítéletet.
  Egy rendőr halálra késelte a feleségét és két év után szabadult. Szabadulása után, egy héten belül agyonszúrkálta a barátnőjét is.
  Egy "férfi" nemi erőszak többszöri elkövetése után lebukott. Mivel bevallotta amit elkövetett, ezért két év után szabadult. A szabadulása utáni héten, félholtra vert egy 14 éves lányt és beledobta egy emésztőgödörbe, ahová szerencsetlen belefulladt!
  Nem értek a joghoz, de ezt a bírói gyakorlatot szemétségnek tartom.
  Itt is látszik, hogy a bíróság korrupt banda! Ezt egy nemzetközi szervezet meg is állapította, tehát valószínűsíthető!
  Ehhez képest sokallom, boda István büntetését!
  A Kulcsár ügyet, azt hiszem felesleges említenem, hiszen tudjátok, hogy a rendőrt aki lebuktatta a Kulcsárt, már régen kicsinálták, ő pedig éli világát, szabadon!”
 • 6. Freya 2008. május 27. 17:18
  „Az tény, hogy nem jár neki dícséret,de akkor se volt teljesen igazságos a dolog, hogy ennyit kapott az emberölési KÍSÉRLETÉRT, amikor sok őrült gyilkos kap ugyanennyit és pár év után elengedik jó magaviseletért, na azokat kéne rendesen megbüntetni...
  És elhiszem, hogy nagyon nehéz neki munkát is találni, mivel más embernek se könnyű, de megbélyegezve meg még nehezebb.”
 • 5. Tajtianyu 2008. május 27. 16:16
  „A kísérlet az sok mindent takar,de nem jelenti a SZÁNDÉKOT !S végül nem ölt embert .Szóval nem ...nem jár neki dícséret ,ahogy egy hsz írta,de az igazságtalanul hosszú büntetését letöltötte,s most próbálna visszailleszkedni.Feltétlenül muszáj mindenkiről azt hinni a börtön után ,hogy "vérenző ,gyilkológéppé" válik mire kiszabadul?A mai "igazságszolgáltatás bizonyára "keményen megbünteti a mai gyilkosokat,bűnözőket ,avagy emberölési kísérlettel vádoltakat.Szóval ,forudljon magába mindenki és mondja azt ,hogy soha nem gyűlt még fel benne akkora indulat ,hogy képes lett volna embert ölni miatta...véletlenül.Kívánom ennek az embernek ,hogy sikerüljön továbbélnie !”
 • 4. stef 2008. május 27. 16:05
  „minygyá sírok, brühühüp”
 • 3. mária 2008. május 27. 16:03
  „miért ember ölési kisérletért mijárt volna neki? dicséret?
  akkor kellett volna gondolkozni nem most panaszkodnu.”
 • 2. Tejfel 2008. május 27. 15:54
  „Végre valaki, aki nem azt mondja, hogy "akasztották volna fel"”
 • 1. Tabornok 2008. május 27. 09:38
  „Nagyon sajnálom, hogy így járt! Ha tudok segíteni, megkeresem.
  Mások gyilkosságért sem kaptak ennyit!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Regionális filmalap, uniós forrással

Győr–Cannes - Idén megfigyelőként, jövőre teljes jogú tagként vehet részt a Mediawave az… Tovább olvasom