Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A borászok bíznak a mustrában

Pannonhalma - Az egyetlen hazai borverseny, amin a díjak készpénzre válthatók, a Pannon Bormustra és már nem egy pincészet lett sztár amiatt, hogy itt nyert, pedig korábban nem volt ismert – állítják a pannonhalmi bencés apátságban a hét közepén kezdődött verseny szervezői.
Háromszáztizennyolc borral képviselteti magát kilencvennégy hazai pincészet a IX. Pannon Bormustrán, amit hetedik éve a Pannonhalmi Főapátságban tart meg a Pannon Bormíves Céh. A nevezések száma évről évre nő, ez azt jelzi, hogy a borászok bíznak a mustrában, ezt a hazai versenyek közt rangos megmérettetést hitelesnek tartják és tudják, az itt elnyert címek értéke kamatoztatható.

Idén persze azért is több a kóstolnivalója a zsűrinek, mert a tavalyi és az azt megelőző két év jó évjáratnak számít, remek borok születtek hazánkban, olyanok, amelyeket büszkén meg mernek mutatni készítőik Pannonhalmán is, ahol a tizennégy bíráló többsége külföldi.

A szervezőbizottság társelnöke, Kálmán Zsolt lapunknak elmondta, hogy érkeztek lengyel, holland és olasz szakemberek is. A két angol hölgy, a londoni dr. Caroline Gilby és Angela Muir pedig a legmagasabb szakmai képesítéssel rendelkeznek a borászaton belül, a Master of Wine címmel. A monostorban kóstolta a nemes nedűket Észak-Amerika legnépszerűbb sommeliere-je is, a Kanadában élő csíkszeredai származású Szabó Zoltán is. A szervezők főként azért hívják meg a borászat nemzetközi képviselőit, hogy terjesszék hazájukban a magyar pincészetek jó hírét. Az előző években is ezt tették és így például már több magyar bor olasz- és lengyelországi piacra kerülését segítették azok a szakemberek, akik a bormustrán ismerkedtek a hazai szőlőből készült italokkal, majd hazatérve azokról elismerően nyilatkoztak, írtak. Itthon pedig egyértelműen a kereslet növekedésével jutalmazzák a fogyasztók az itt díjazott borokat – ezt Németh Zoltán borkereskedő tapasztalatai is megerősítik. Ezért állítják a szervezők, hogy ennek a versenynek a díjai készpénzre válthatók.

Az eredményhirdetés június 4-én lesz és a jövő hét végén Budapesten a Bországgyűlésen már megkóstolhatók a nyertes nedűk.
A díjazottak listája felkerül a www.pannonbor.hu honlapra is.
A legjobb ötven közé fehér- és vörösboroknál az első húsz, édes borok esetében az első tíz kerül. Emellett a zsűri megválasztja a mustra Champion borát. A verseny különlegessége és az egyik tényező, ami a rangját adja, hogy kizárólag kereskedelmi forgalomban kapható palackos borokkal lehetett nevezni és csak olyan bor versenyezhet, amelyből legalább kétezer palackkal előállítottak és még legalább ötszáz a termelő vagy kereskedő birtokában van.

A tizennégy bíráló többsége külföldi: A nemzetközi zsűri tagjai ismerkednek a hazai szőlőből készült italokkal. Az eredményhirdetés június 4-én lesz. Fotó: Bertleff András
A tizennégy bíráló többsége külföldi: A nemzetközi zsűri tagjai ismerkednek a hazai szőlőből készült italokkal. Az eredményhirdetés június 4-én lesz. Fotó: Bertleff András

Bikavérek erős mezőnye

Tavaly versenyeztek először a bormustrán pezsgők is, idén tizennégy minta érkezett ebbe a kategóriába. Nem több, mint tavaly, de ezek a hazai legjobbak. Erősödött viszont a bikavérek mezőnye, amit Pannonhalmán idén húsz bor képvisel. Újdonság, hogy idén a legjobb pinot noir is különdíjat kap és hogy a tokaji aszúborok külön csoportban szerepelnek az édes borokon belül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtévesztés: Vakok nevében árulnak könyveket

Győr - A vakok nevében árusok járják a várost – a látássérültek egyesületére hivatkozva… Tovább olvasom