Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

A bolti pénztárosnak nincs hatósági jogköre

Győr-Moson-Sopron - „Amiatt, hogy a 18 éven aluliakat nem szabad kiszolgálni dohány- és alkoholtermékekkel, gyakran a média kereszttüzébe kerülünk, de mi csak kérdezhetünk, nem kérhetjük el úgy a személyi iratokat, mint a rendőr, mi, pénztárosok nem vagyunk hatóság. Semmi oktatás vagy felkészítés erre, de persze a felelősség a
miénk."
A jogszabályok szerinti eljárást e téren Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) megyei titkára ismertette. Elmondta: ha a pénztárosban – vagy az eladóban, a felszolgálóban – „ránézésre" felmerül a gyanú, hogy az alkoholt vagy dohányterméket vásárolni akaró vevő még nincs 18 éves, akkor megkérdezheti, mennyi idős és kérheti, hogy valamiféle irattal igazolja a korát. Viszont mivel a kereskedelemben és vendéglátásban dolgozóknak tényleg nincs hatósági jogkörük, nekik nem köteles a vevő személyi okmányait megmutatni.

Ebben az esetben azonban a pénztáros megtagadhatja a korhatárhoz kötött termékek eladását.

Így igazából a fiatalos, a törvényi szabályozás szempontjából „határesetnek" tűnő vevőknek a saját érdekük, hogy igazolják, mennyiidősek, ahhoz pedig joguk van, hogy maguktól felmutassák irataikat.

Potyondi azt is megjegyezte: a kereskedelemben dolgozókat a munkaadóiknak kötelességük minderre, a jogszabályok szerinti eljárásra is felkészíteni, oktatásban részesíteni.

Olvasóink írták

 • 7. dralizs 2009. március 20. 12:52
  „Én is pénztáos voltam s vagyok.tapasztalatiam alapján a vásárlók többsége szívesen megmutatja a sjót derül ha fiatalabbnak vélik mint amennyi.Leginkább az éppen 18 múltam című emebrkék azok akik reklamálnak, pedig tény hogy ha nem mutatja meg akkor nem kap.Viszont sok pénztáéros szokot hibázni hoyg elkéri a szeméélyi azonosító okányt.Pedfig csak a kor hitelesítésére való okmány felmutatását kérheti.Nekem is volt már iylen.Ilyen kjor lehet kukacoskodni, de nem kell zokon venni.Rólam lepereg.Megmondom neki ha nem akarja elvinni akkor ne mutassa meg.Ekkor jön a kérdés hoyg miylen jogon kérem tőle, ekkor kijavítom hoyg csak felmutatásra s nem elkérésre kértem.Így a vita lezárva s megalázkodva elullog a haverjai előtt!:-))) Ha meg még mindíg nem tetszik neki akkor viszlát!:-)Eddig ezért semmiylen dorgálást nem kaptam, mert a céget is megnüntizik ha vélhető fiatalkorú tud vásárolni az adott üzletben!:-)
  Szerintem
  Üdv.:
  Szilárd”
 • 6. eladó 2008. október 11. 10:01
  „sajnos vannak olyan diákok, akik annyira buták az eladókka,l ha elkérik az adatait!semmi tisztelet az eladók felé, nincsenek tisztában azzal, ha egy ellenőrzés folytán az eladót mennyire megbüntetik, plussz az állásába is kerülhet,de őket ez nem érdekli hiába van töbször nekik elmondva,nagymenőnek érzik magukat, ha az eladóval bután beszélnek!”
 • 5. tricse 2008. október 11. 00:37
  „Van azoknak a szegény csajoknak épp elég bajuk ott a pénztárakban azért a kis fizetésért,mondjuk szombaton délelőtt a csarnoki Tescoban! A fene se igazoltatgatna amikor az amúgy is türelmetlen emberek ott morognak a sorban állva!”
 • 4. f 2008. október 10. 21:54
  „guldmund!igazad van!igazolja a korat!mutassa fel,hogy a penztaros lathassa!kicsit nyugatabbra:21 ev a korhatar+stb,4 fele igazolvanyt fogadnak el!ja,ha nincs igazolva a kor -pl otthon hagyta az iratot-NINCS ELADAS es senki nem morog.Egyenruhaba oltozott rendornek,tuzoltonak,mentosnek.....tilos alkoholt kiszolgalni es nem is probalkoznak hogy lejart a szolgalat eppen megyek haza.”
 • 3. PrettyWoman 2008. október 10. 17:03
  „Igen, volt is belőle visszaélés bőven. Így kaphat olyan is büntetést, aki nem követett el ilyet. Mert valaki bediktálja az osztálytársa adatait. Vagy valakit, akit ismer, és hasonló paraméterei vannak. Viccország, tényleg.”
 • 2. Goldmund 2008. október 10. 13:27
  „Konkrétan az Intersparban 20.000 Ft felett kérnek igazolványt.
  Egyébként elég egyszerű az elv: aki nem hatóság, az nem kérheti el, viszont ha nem igazolja magát az illető, megtagadhatják tőle a szolgáltatást. Ez egyetlen ponton nem működik: amikor bliccelőt fog az ellenőr a buszon. Hiszen az, hogy leszállítják, nem nagy büntetés. Arra pedig aligha van kapcitása a rendőrségnek, hogy ellenőröket kísérgessen. Enélkül viszont olyan nevet-címet hazudik a bliccelő, amilyet akar.”
 • 1. Vakkancs 2008. október 10. 10:32
  „Mi a helyzet bankkártyás vásárlás esetén több 10000ft nagyságrendnél? Ott a pénztáros (ugye ő nem hatóság) elkérheti a személyit azonosítás céljára? Vagy hajrá bűnelkövetők lopjatok kártyát, úgysem kell személyit mutatni elég egy aláfirkantás, pin sem kell némelyik kártyánál???
  A bankban, a munkanélkülinél, a szolgáltatóknál ki minősül hatóságnak? - a mai napig nemhogy elveszik, még fénymásolják is!!
  Valakinek pontot kellene tenni az i-re!(még ha valakinek a személyiségi joga egy picit csorbát is szenved, a saját érdekében)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyénkben nőtt a gyerekvállalási kedv

Győr-Moson-Sopron - Szülni vagy nem szülni? – ez itt a kérdés. A döntés nehéz, a számok… Tovább olvasom