Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A boldogító ˝mégis igen˝

Ritkán, de megtörténik, hogy egy férj és egy feleség elválik, de másodjára is egymásnak fogad örök hűséget. Eddig évente egy-két újraházasodás fordult elő Győrben, idén azonban már tizenkettőnél tart az anyakönyvi hivatal.

Az anyakönyvvezetők hetente jelentik a házasságkötéseket a statisztikai hivatal felé. Az űrlapon azt is szerepel, volt-e már elkötelezve valamelyik fél, és hogy mikor bontotta fel előző házasságát. Az adatok gyűltek, aztán egyszer csak csörgött a telefon. A statisztikusok arra gyanakodtak, hogy valami hiba történhetett, a győri anyakönyvvezetők ugyanis csaknem minden hónapban összeadtak egy-egy olyan párt, ahol a feleségnél és a férjnél megegyezett a válás dátuma.

– Nem történt hiba, idén már tizenkét ismételt házasságkötésnél tartunk – mondtamosolyogva Kun Mária, a győri anyakönyvi hivatal vezetője. – Most már érdeklődéssel figyelem a számokat. Mindegy, hányadik házasság, a szabály ugyanaz: a harmincnapos várakozási időt be kell tartani. A párok, amikor megjelennek előttem és bejelentik a szándékukat, szégyenlősen vallják be, hogy már elváltak egyszer egymástól. Azt gondolják, valami különleges az, ami velük történik, pedig egyre inkább nem az. Az újraházasodók kilencven százaléka nem költözött külön egyetlen napra sem, ugyanúgy éltek, gondoskodtak egymásról. Idővel aztán szépen elsimultak a konfliktusok, amelyekhez lehet, hogy csupán egy félreértett mondat vagy elhibázott mozdulat vezetett. Vannak, akik csak tavaly váltak el, úgy kerültek újra közel egymáshoz, másoknál tíz-húsz évvel később ébredt fel az újabb esküvő gondolata. A második szertartás mindig szerényebb, mégis, ahogy látom, szeretetteljesebb, mélyebb, az összetartozás ereje láthatóan erősebb.

Mi lehet a pszichológiája a dupla esküvőknek? Talán régen többet viaskodtak egymással az emberek, mire a házasságot menthetetlennek érezték. Ezenkívül bélyegnek is számított, ha valaki megszegte az esküjét. Manapság erre már senki nem kapja fel a fejét, s ha nem is könnyű elválni, hiszen akár hónapok is eltelhetnek az első tárgyalásig, sokkal könnyebb a vitákat így lezárni. Persze, amint valaki visszakapja a szabadságát, rájön, hogy nem is volt olyan rossz a rabság. A partnerek visszatalálnak egymáshoz, s ha igazán összetartoznak, irány a házasságkötő terem, ahol kimondhatják a boldogító mégis igent!

Olvasóink írták

 • 6. CsabaKiraly 2010. december 29. 09:07
  „pancser, a problema gyakran az, hogy a ferj nem szivessen veszi amikor neje uton-utfelen lefekszik, ami neje szamara teljesen elfogadhato. :-) Nekem is az a velemenyem, hogy a mohamedanok megoldasa a legjobb. Haromszor kimondod nyilvanosan hogy "El-valtunk" es vege dal-nak, mehetsz szivem. :-)
  Nalunk a lakas-hiany miatt maradnak a felek egyutt es nem azert mert meg-gondoltak volna.”
 • 5. CsabaKiraly 2010. december 29. 08:51
  „Az az ugy nevezett "boldogito igen" alltalaban a "felesegtol" szarmazik. Eszre vette mar valaki a szo "feleseg" ertel met? Mihelyt az a "boldogito-IGEN" elhangzik minden ami ferfi nevehez fuzodik 50%-a a felesege tulajdona lesz. Ergo a FELE-seg. :-) Az igazi problema azonban az, hogy idovel az a bizonyos (1/2) 50% 60 vagy 70 szazalekra nol. :-)”
 • 4. quaestor 2010. december 26. 15:14
  „1. hozzászólás tutti 2010.12.25. 11:43
  Milyen extra támogatásra gondolsz? Csak nem a gyerekenként ezer Ft-tal több csp-re?”
 • 3. pancser 2010. december 26. 11:07
  „Ilyen is lehet meg olyan is. Az biztos, hogy a lazítások a válási procedúrán könnyelműségre sarkallnak. Ha a válás törvényileg nehezebb, ha az esküszegés nem közömbös dolog, eleve kevesebb lenne a válás. Ezekkel a könnyítésekkel egy fikarcnyit sem lettek boldogabbak az emberek, de mindenképpen bizonytalanabbak lettek párjukat illetően.”
 • 2. 70andi 2010. december 25. 12:13
  „tutti...,te kis gonosz!”
 • 1. tutti 2010. december 25. 11:43
  „Aha, persze!
  Közben pedig lakást igényelt, és kapott, egyedül nevelő szülőnek járó extra támogatást vett fel stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széles Sándor: ˝Nem polihisztort, politikust kerestek˝

Széles Sándort nevezte ki csütörtökön Orbán Viktor a januártól felálló Győr-Moson-Sopron megyei… Tovább olvasom